Golf MK7 2014г. 1.4 TSI - ниво на масло, нормални ли са такива големи разлики?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
nkc
Автомобил:
Двигател:

Golf MK7 2014г. 1.4 TSI - ниво на масло, нормални ли са такива големи разлики?

Мнениеот nkc » Вто 09 сеп 2025 23:36

Здравейте, колеги. Отскоро (около 1 месец) съм собственик на Golf MK7 2014г. 1.4 TSI и съм голям лаик относно VW и VAG автомобилите като цяло. Колата много ми харесва, возията и шофирането й са много приятни, има запазен салон и екстериор и е на реални 160 000 км (почти съм сигурен в това, направил съм съответните проверки).

В деня преди да я взема, продавачът каза, че ще смени маслото, тъй като при пробното шофиране светна съобщение на infotainment системата, че колата трябва да мине регулярното обслужване на маслото, тъй като е минала 1 година от последното. Когато я пробвах, проверявах нивото на маслото и беше съвсем малко под горната черта на пръчката.
Доверих се на продавача и след като видях пак на infotainment системата, че има въведени данни за смяна на маслото точно в деня, в който продавача каза, че го е сменил. Да, знам, че направих грешка като не си го смених при обслужването веднага след като я взех, но започнах да я карам така. След изминати около 300-400км го проверих за първи път след като официално колата стана моя и нивото беше до средата между минимума и максимума на пръчката. Минах още около 200км. и пак го проверих - този път беше под минимума. :confused Колата беше паркирана под съвсем лек наклон нагоре. Понеже съм доста наплашен от проблеми с двигатели поради горене на масло и кола (от друга марка), която трябваше да се бракува, тъй като стойността на ремонта беше повече отколкото да се купи същата, но работеща кола, то долях около 600мл. масло в двигателя на Голфа и нивото се вдигна до малко над минимума. Карах още 20км така. През това време доста се бях филмирал вече, четох доста и вече си представях как ще трябва основен ремонт на двигателя със смяна на бутала и сегменти и шлайфане и си представях как едни 3-4 бона отлитат и за това... Днес проверих пак по някое време и маслото беше на същото ниво - малко над минимума. След известно време, колата беше паркирана вече на равно място и около 20-25 минути след изгасването на двигателя пак проверих - нивото "магически" се беше вдигнало до малко над средата, да кажем някъде 2/3 от разстоянието между минимума и максимума. Даже, невярващ няколко пъти проверявах и все получавах същия резултат.

Та, въпросът ми вероятно е доста глупав, но ако може някой от по-опитните да сподели - възможно ли е наклонът да дава чак такава разлика в нивото премерено по пръчката? По мои изчисления разликата е над 500мл - може би повече отива към 600 даже... :confused

Много се надявам тази кола да не гори масло. Информирах се доста преди да я взема, тези двигатели уж би трябвало да са надеждни, а и пробегът е такъв, че не би трябвало да има проблеми с износени бутала и уплътнения/сегменти.

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Re: Golf MK7 2014г. 1.4 TSI - ниво на масло, нормални ли са такива големи разлики?

Мнениеот apolon » Сря 10 сеп 2025 12:19

Може и да е възможно при наклон 1)Защото нивото в картера е различно в 4-те му ъгъла,2)защото най-горната част на двигателя не е плоска и в зависимост ъгъла и посоката на наклона там се задържа различно количество масло.
За да си спокоен паркирай на равно място и след 6 часа измери нивото и долей до горната отметка(max).След седмица провери пак.Успех и :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”