какво се случи след смяната на термостата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Damian01
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

какво се случи след смяната на термостата

Мнениеот Damian01 » Пон 13 авг 2007 11:32

Колата е като нова - бързо загрява до работна температура, оборотите падат почти веднага, двигателя работи много по-тихо и спокойно, колата е по-мощна; Съжалявам, че 4 месеца и 6 000 километра съм мъчил колата с развален термостат-стоеше постоянно отворен и не можеше да загрее, едвам стигаше 70 градуса, това си е било направо издевателство над горкия мотор!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: какво се случи след смяната на термостата

Мнениеот andro_ » Пон 13 авг 2007 11:45

Damian01 написа:Колата е като нова - бързо загрява до работна температура, оборотите падат почти веднага, двигателя работи много по-тихо и спокойно, колата е по-мощна; Съжалявам, че 4 месеца и 6 000 километра съм мъчил колата с развален термостат-стоеше постоянно отворен и не можеше да загрее, едвам стигаше 70 градуса, това си е било направо издевателство над горкия мотор!

Мдааа,така е.То на мотора много-много не му пука,маслото си е по-топло от антифриза с поне 10 градуса,ама разходаът скача,защото ЕКУ-то набива гориво...

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 13 авг 2007 12:00

:D По принцип би трябвало да е по-мощна преди смяната на термостата,оборотите също така падат много преди достигане на 90*,пък и не виждам причина ЕКУ -то да набива повече гориво ...това по принцип де...иначе и аз съм така,на дълго 70 в града малко повече и това вече трета година.
Хубаво си е изправен термостат ,ама като знам нивото на моите градски майстори операциите по разкачане на хидравликата,сваляне на климатика,демонтиране на ремъците и пр. ми се виждат прекалено рискови.
П.П.Наскоро как си изпатих при съсем рутинна операция по смяна на гарнитура на капака на клапаните просто не е истина...

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 13 авг 2007 12:15

FELIPE написа::D По принцип би трябвало да е по-мощна преди смяната на термостата,оборотите също така падат много преди достигане на 90*,пък и не виждам причина ЕКУ -то да набива повече гориво ...това по принцип де...иначе и аз съм така,на дълго 70 в града малко повече и това вече трета година.
Хубаво си е изправен термостат ,ама като знам нивото на моите градски майстори операциите по разкачане на хидравликата,сваляне на климатика,демонтиране на ремъците и пр. ми се виждат прекалено рискови.
П.П.Наскоро как си изпатих при съсем рутинна операция по смяна на гарнитура на капака на клапаните просто не е истина...

Хидравликата не се разкача,само се сваля помпата.Не се махат маркучите.Климатикът не се пипа въобще.Хидравликата я върти клиновиден ремък,не е пистовия.Не знам от какво те е страх.

Потребителски аватар
Damian01
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Damian01 » Пон 13 авг 2007 12:16

моя двигател е ABU и смяната е много лесна, точно за 2-3 минути - развиват се два болта, като предварително сложиш един леген под колата да събереш антифриза и това е всичко, всеки сам може да си смени термостата ако е с този двигател, стига да има подходящ ключ

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Пон 13 авг 2007 19:15

FELIPE написа::D По принцип би трябвало да е по-мощна преди смяната на термостата,оборотите също така падат много преди достигане на 90*,пък и не виждам причина ЕКУ -то да набива повече гориво ...това по принцип де...иначе и аз съм така,на дълго 70 в града малко повече и това вече трета година.

Малеее това все едно аз го писах :D При мене е същата ситуация. Между другото аз и другаде го бях писал че проблем така нямам нито със слабо парно нито с преразход на гориво и единственото дето се опасявам е че както казват някои колеги за по голямо износване на някои елементи от двигателя. А иначе и моя мотор е като твоя пък и аз имам климатик .... ако и твоята е от Италия :!: а се оказва че не сме само ние така. Имам чувството че италиянците нарочно ги бъгват нещо и как така все става че работят на70 градуса не знам. Между другото една тема бях пуснал в която бях дал един линк където се виждаше че някои производители правят за този мотор термостат дето да си отваря на 71 градуса :shock .... Кой знае дали нямаме боднат някакъв такъв вътре. По интересното обаче беше че ако е много голям проблем тая температура защо ще правят такъв термостат. Както и да е и аз се ослушвам още и най вече щото не ми прави проблем и не пипам :)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 13 авг 2007 20:15

на мен па тия ми ти термостати се остават отворени...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 13 авг 2007 22:45

chefito написа:на мен па тия ми ти термостати се остават отворени...

Ми и на мен...
Ей сега варих в тенджерата един "Vernet", френска чикия.
На него пише, че отваря на 86*
На 87.2* по термометъра видях процеп. Значи може и при 86 да почва.
В събота ще го мислим ;)
За любопитните: супа не стана... или поне не е вкусна! :lol: Ма забравих да сложа фиде...

Потребителски аватар
baibradar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот baibradar » Сря 15 авг 2007 15:59

Някои знае ли със сигурност на колко градуса трябва да отваря термостата на мотор ABD? според autodata трябва да е на 84 но като отида в магазина ми вадят ниакави каталози накоито пише 87 и изобщо не продават термостати на 84 градуса къде все пак е истината ? Ако може някои да помогне, че термостата ми е за смяна и не знам какъв да купувам.

Потребителски аватар
toshev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshev » Сря 15 авг 2007 16:05

Ами аз скоро си намерих на BEHR 84 градуса за 16 лв.
Щото на моя му дават 84 а го карах с 87. Има такива термостати, питай при някой по-големичък магазин. (чекиите от АУТО-ПЛЮС нямат)

Потребителски аватар
baibradar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот baibradar » Сря 15 авг 2007 16:21

За съжаление автомагазините в Пазарджик изобщо нямат и не доставят на 84 знаят си че са 87 и това си е. Явно ще трябва да се пазарува от другаде.

Потребителски аватар
toshev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshev » Сря 15 авг 2007 16:29

Абе те и на мен ми викаха в АУТО-ПЛЮС че всички Голф-ове били с 87, ама аз нали си имам AUTODATA и си чета (пък и на други места си пише).
Във следващия голям магазин в който питах хората си извадиха дебелите книги, намериха ми моя мотор (имного други също) и там си пишеше 84 гр.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 15 авг 2007 17:44

84 градуса е оригиналният немски заводски термостат за германия!

Потребителски аватар
baibradar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот baibradar » Сря 15 авг 2007 17:47

Ок мерси за инфото ще си търся такъв от някъде

Потребителски аватар
KING-T
Автомобил: VW Bora TDI 90кс
Двигател: AGR 2000г

Мнениеот KING-T » Сря 15 авг 2007 22:27

slav написа:

.... А иначе и моя мотор е като твоя пък и аз имам климатик .... ако и твоята е от Италия а се оказва че не сме само ние така.

Моя голф също е от Италия и за сега нямам проблем с термостата .Държи си 90 градуса,от време на време стига до 95 и след това пак на 90 пада.Сигурно колата е била на някой чичко от Алпите и му е трябвало топло да му духа на кайсиите. :lol:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”