двойнодействащ амортисьор ?
двойнодействащ амортисьор ?
Здравейте ! Имам два въпроса който живо ме интересуват .Интересува ме 1-во Каво точно означава "двойнодействащ амортисьор"-какъв е принципа на работа ? 2-ро От каде мога да закупя такива за Фолксваген БОРА ? И да са качествени ! Благодаря предварително !
- Cyberloner
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
амортисьора по принцип не позволява на ресорната пружина да се свие бързо, при натоварване (например голяма бабуна на пътя), а този с двойно действие не и позволява и да се разгъне бързо (примерно дупка), хубавото на тези неща е че няма опасност от бързото свиване/разгъване, при което шанса за чупене на пружина е доста голям 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Малко е на опаки това в началото, но в общи линии е така, разликата при двойнодействащ е че втвърдява окачването при "сгъване", не позволява разлюляване при последователни маневри , поддържа постоянен контакт на гумата с настилката и т. н.Недостатък-натоварва тампоните и купето. Щом ги ползват състезателите-то е ясно.Но те юркат една гонка с перфектен автомобил и бегат в бокса, а ние с тия вехти щайги ще трябва да намаляме пред всяко камъче , че да не щръкне двойнодействащия през капакаCyberloner написа:амортисьора по принцип не позволява на ресорната пружина да се свие бързо, при натоварване (например голяма бабуна на пътя), а този с двойно действие не и позволява и да се разгъне бързо (примерно дупка), хубавото на тези неща е че няма опасност от бързото свиване/разгъване, при което шанса за чупене на пружина е доста голям
-
- Автомобил:
- Двигател:
Добре,де нека поразсъждаваме,драги ми колеги.
Двойнодействащи не нам си там кво си са Монрое Рефлекс - аз те знам просто какво си гледал,че задаваш такива въпроси
.
Та значи - ако е "двойно..." ще действа и нагоре и надолу.Нормалният аморт. действа надолу,като не позволява на пружината да се върне от свито положение до разгънато прекалено рязко.Ако няма аморт.колата се люлее,всички знаете.ОК.
На бившата ми кола - Форд Ескорт бях сложил Монро Рефлекс - прос бях,даже прос без "Т" накрая.И какво - сто и кусур лева на парче и никаква разлика със старите маслени амортисьори,поне що се отнася до нормално каране по дупчасалите ни пътища.
Истинско двойно действие предлагат системите с въздушно окачване и тези с магнитни частици в течността в аморт. и бобина около него,което позволява втвърдяване на амортисьора ала-бала и други такива и които ги слагат на супер колите.Примери:въздушно:Мерц S,Tuareg.С магнитни частици - Audi TT,Ferrari 590.
Извод: според мен "двойнодействащ" е просто маркетингов трик.
Вземи си там някакви газови и това е.
Двойнодействащи не нам си там кво си са Монрое Рефлекс - аз те знам просто какво си гледал,че задаваш такива въпроси

Та значи - ако е "двойно..." ще действа и нагоре и надолу.Нормалният аморт. действа надолу,като не позволява на пружината да се върне от свито положение до разгънато прекалено рязко.Ако няма аморт.колата се люлее,всички знаете.ОК.
На бившата ми кола - Форд Ескорт бях сложил Монро Рефлекс - прос бях,даже прос без "Т" накрая.И какво - сто и кусур лева на парче и никаква разлика със старите маслени амортисьори,поне що се отнася до нормално каране по дупчасалите ни пътища.
Истинско двойно действие предлагат системите с въздушно окачване и тези с магнитни частици в течността в аморт. и бобина около него,което позволява втвърдяване на амортисьора ала-бала и други такива и които ги слагат на супер колите.Примери:въздушно:Мерц S,Tuareg.С магнитни частици - Audi TT,Ferrari 590.
Извод: според мен "двойнодействащ" е просто маркетингов трик.
Вземи си там някакви газови и това е.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Абе най-общо, за дупкав път-масло , за преобладаващ "магистрален" път-газови.Кофти е при маслените когато влезеш в две последователни ями , за втората амортисьора не е в "готовност" и удря шок-тампона, а ако е повреден шока - краен ход на масления, може да е за последно 

Последна промяна от emo-gar на Пет 09 ное 2007 21:50, променено общо 1 път.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
andro_ написа:Та значи - ако е "двойно..." ще действа и нагоре и надолу.Нормалният аморт. действа надолу,като не позволява на пружината да се върне от свито положение до разгънато прекалено рязко.
Еми да ама не съм много съгласен по принцип....

Реално погледнато амортисьора (простия маслен) се противопоставя на каквато и да е рязка пормяна на състоянието на пружината без оглед свива ли се или се разпъва.Просто я забавя и успокоява за да не се свиваи разпъва 100 години.Вярно,обикновенния е много по-муден и действа побавничко ама пак практически си е двойнодействащ.Имаше една разработка на газово-маслен и бля бля с цел стабилност ама и мека возия ама заминаваха за норматив по нашите пътища и вече май не се продават много масово

За да докажа правотата си по повод двойното действие на простия амортисьор ще се аргументирам с факти и малко теория разбира се :
кола със сменени предни амортисьори спира значително по-добре спрямо същата преди да са и сменени предните амортисьори.За справка - предишния ми Пасат.Преди да сменя амортисьорите отпред при разко набиване на спирачки цялото купе полита напред и даже нож-а съм успявал да го ударя в пътя (набиване докрай на спирачките и с 4 нови гуми).Същия Патас след смяна на предните амортисьори се накланяше забележете само с 4см при същия маниер на спиране.Нарочно отзад оставих старите за да експериментирам.
Реално какво показва това - при липса на амортисьор (свивах си го на ръка) пружината може безгрижно под натиска на купето да се свие или разпъне доста бързо.Обаче ако има амортисьор това става мноого по-трудно и в двете посоки на движение на пружината.
след това с експериментална цел смених задните амортисьори (и те изпуснали разбира се на max) - резултата беше задържане на задницата при разко спиране.Със старите задни повдигане на задницата с около 30-35см (за бронята говоря понеже там е края на колата).С новите - 10см.Дефакто това пък доказва и вашето твърдение,че при рязко разтягане на пружината амортисьора я задържа.
Общо взето аз съм привърженик на по-горе споменатата идея - за повече магистрално каране газови ама хубави (има ралзика в стабилносста ама и в дрънкането по павета и блъскането по дупки).За градско и маане по дупки и павета само маслени - иначе таблото почва да трака и скърца че нали е малко пластмасово

Аз съм си харесал (че и на новия Пасат са за смяна) маслени на NK.Не че са нещо кой знае какво ама имат 3 години гаранция която важи с протокол за тест от D&N Кар сервиз и ако имам такъв в Мотоексперт и другите сервизи,които ги предлага ги сменят безплатно с нови (светна ме мой познат в сервиза за тази вратичка при NK).А за 3 години какъвто и да е амортисьор няма да изкара по нашите пътища.
Карах си Пасат-а с газови на Billstein и честно казано за това огромно купе стабилността беше перфектна ама возията беше ужасно твърда.Сега затова ще се задоволя с малко по-мека возия за сметка на стабилността (купето си седи добре на пътя и без друго).
-
- Автомобил:
- Двигател:
zfa159 написа:...
Принципно съм съгласен с разсъжденията ти,но съм сигурен,че знаеш че маслените амортисьори се свиват в десетки пъти по-лесно,отколкото се разпъват - това е фактически амортисьорната му работа - да превърне механичната енергия на пружината в топлинна такава.
Аморт. играят много голяма роля при спиране.Ако няма аморт. или са свършили,спирачният път се увеличава доста,това всички го знаем.
Относно стабилността в завои и по-специално при страничното наклоняване,моето лично мнение е,че за него отговарят както дължината и твърдостта на пружината,реактивните (торсионните) стабилизиращи щанги,така и амортисьорите.В завой всъщност има още много променливи - наклон на колелата и др.,но нали си пишем за аморт.
Двойното действие на газ.аморт.се дължи на наличието в тях на газове под налягане и за да се свият те е необходимо известно усилие,малко по-голямо от това при маслените.
Признавам си,не съм достатъчно запознат с поведението на амортисьор,който при опит за рязко свиване задържа пружината и съответно окачването (активното окачване?).Такива системи,имат по-скъпите автомобили.
Относно марките аморт и гаранцията - зная,че Монро дават 2 години и се признава и ги сменят безплатно,ако се появи дефект.Монро обаче си имат определени изисквания за монтажа,за да се ползва гаранцията.
Не зная как е при другите марки.Мога да ви кажа само,че Марели отказват гаранцията за БГ пътищата,,а по принцип всичко тяхно има 1 год.гаранция.
Моят последен съвет е: ако колата ще се натоварва много - близо до макс. допустимата й маса,което ще рече,че спортни амбиции не се търсят, е по-добре да си вземем маслени амортисьори.
Ако търсим по-с"спортни" усещания и колата не се товари много - газови (те не са изцяло газови,нали трябва да се смазва аморт. с нещо).
Такива са моите размисли по въпроса.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”