двойнодействащ амортисьор ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Brain
Автомобил:
Двигател:

двойнодействащ амортисьор ?

Мнениеот Brain » Пет 09 ное 2007 10:25

Здравейте ! Имам два въпроса който живо ме интересуват .Интересува ме 1-во Каво точно означава "двойнодействащ амортисьор"-какъв е принципа на работа ? 2-ро От каде мога да закупя такива за Фолксваген БОРА ? И да са качествени ! Благодаря предварително !

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Пет 09 ное 2007 11:41

амортисьора по принцип не позволява на ресорната пружина да се свие бързо, при натоварване (например голяма бабуна на пътя), а този с двойно действие не и позволява и да се разгъне бързо (примерно дупка), хубавото на тези неща е че няма опасност от бързото свиване/разгъване, при което шанса за чупене на пружина е доста голям :)

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Пет 09 ное 2007 15:56

Моето окачване е такова :D

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 09 ное 2007 21:31

Cyberloner написа:амортисьора по принцип не позволява на ресорната пружина да се свие бързо, при натоварване (например голяма бабуна на пътя), а този с двойно действие не и позволява и да се разгъне бързо (примерно дупка), хубавото на тези неща е че няма опасност от бързото свиване/разгъване, при което шанса за чупене на пружина е доста голям :)
Малко е на опаки това в началото, но в общи линии е така, разликата при двойнодействащ е че втвърдява окачването при "сгъване", не позволява разлюляване при последователни маневри , поддържа постоянен контакт на гумата с настилката и т. н.Недостатък-натоварва тампоните и купето. Щом ги ползват състезателите-то е ясно.Но те юркат една гонка с перфектен автомобил и бегат в бокса, а ние с тия вехти щайги ще трябва да намаляме пред всяко камъче , че да не щръкне двойнодействащия през капака

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 09 ное 2007 21:37

Добре,де нека поразсъждаваме,драги ми колеги.
Двойнодействащи не нам си там кво си са Монрое Рефлекс - аз те знам просто какво си гледал,че задаваш такива въпроси :wink: .
Та значи - ако е "двойно..." ще действа и нагоре и надолу.Нормалният аморт. действа надолу,като не позволява на пружината да се върне от свито положение до разгънато прекалено рязко.Ако няма аморт.колата се люлее,всички знаете.ОК.
На бившата ми кола - Форд Ескорт бях сложил Монро Рефлекс - прос бях,даже прос без "Т" накрая.И какво - сто и кусур лева на парче и никаква разлика със старите маслени амортисьори,поне що се отнася до нормално каране по дупчасалите ни пътища.

Истинско двойно действие предлагат системите с въздушно окачване и тези с магнитни частици в течността в аморт. и бобина около него,което позволява втвърдяване на амортисьора ала-бала и други такива и които ги слагат на супер колите.Примери:въздушно:Мерц S,Tuareg.С магнитни частици - Audi TT,Ferrari 590.

Извод: според мен "двойнодействащ" е просто маркетингов трик.
Вземи си там някакви газови и това е.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 09 ное 2007 21:43

Абе най-общо, за дупкав път-масло , за преобладаващ "магистрален" път-газови.Кофти е при маслените когато влезеш в две последователни ями , за втората амортисьора не е в "готовност" и удря шок-тампона, а ако е повреден шока - краен ход на масления, може да е за последно :bishop

Последна промяна от emo-gar на Пет 09 ное 2007 21:50, променено общо 1 път.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 09 ное 2007 21:43

emo-gar написа:Абе най-общо, за дупкав път-масло , за преобладаващ "магистрален" път-газови

Абсолютно :wink: .

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 10 ное 2007 2:46

andro_ написа:Та значи - ако е "двойно..." ще действа и нагоре и надолу.Нормалният аморт. действа надолу,като не позволява на пружината да се върне от свито положение до разгънато прекалено рязко.

Еми да ама не съм много съгласен по принцип.... :)
Реално погледнато амортисьора (простия маслен) се противопоставя на каквато и да е рязка пормяна на състоянието на пружината без оглед свива ли се или се разпъва.Просто я забавя и успокоява за да не се свиваи разпъва 100 години.Вярно,обикновенния е много по-муден и действа побавничко ама пак практически си е двойнодействащ.Имаше една разработка на газово-маслен и бля бля с цел стабилност ама и мека возия ама заминаваха за норматив по нашите пътища и вече май не се продават много масово ;)
За да докажа правотата си по повод двойното действие на простия амортисьор ще се аргументирам с факти и малко теория разбира се :
кола със сменени предни амортисьори спира значително по-добре спрямо същата преди да са и сменени предните амортисьори.За справка - предишния ми Пасат.Преди да сменя амортисьорите отпред при разко набиване на спирачки цялото купе полита напред и даже нож-а съм успявал да го ударя в пътя (набиване докрай на спирачките и с 4 нови гуми).Същия Патас след смяна на предните амортисьори се накланяше забележете само с 4см при същия маниер на спиране.Нарочно отзад оставих старите за да експериментирам.
Реално какво показва това - при липса на амортисьор (свивах си го на ръка) пружината може безгрижно под натиска на купето да се свие или разпъне доста бързо.Обаче ако има амортисьор това става мноого по-трудно и в двете посоки на движение на пружината.
след това с експериментална цел смених задните амортисьори (и те изпуснали разбира се на max) - резултата беше задържане на задницата при разко спиране.Със старите задни повдигане на задницата с около 30-35см (за бронята говоря понеже там е края на колата).С новите - 10см.Дефакто това пък доказва и вашето твърдение,че при рязко разтягане на пружината амортисьора я задържа.
Общо взето аз съм привърженик на по-горе споменатата идея - за повече магистрално каране газови ама хубави (има ралзика в стабилносста ама и в дрънкането по павета и блъскането по дупки).За градско и маане по дупки и павета само маслени - иначе таблото почва да трака и скърца че нали е малко пластмасово ;)
Аз съм си харесал (че и на новия Пасат са за смяна) маслени на NK.Не че са нещо кой знае какво ама имат 3 години гаранция която важи с протокол за тест от D&N Кар сервиз и ако имам такъв в Мотоексперт и другите сервизи,които ги предлага ги сменят безплатно с нови (светна ме мой познат в сервиза за тази вратичка при NK).А за 3 години какъвто и да е амортисьор няма да изкара по нашите пътища.
Карах си Пасат-а с газови на Billstein и честно казано за това огромно купе стабилността беше перфектна ама возията беше ужасно твърда.Сега затова ще се задоволя с малко по-мека возия за сметка на стабилността (купето си седи добре на пътя и без друго).

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 10 ное 2007 8:02

zfa159 написа:...

Принципно съм съгласен с разсъжденията ти,но съм сигурен,че знаеш че маслените амортисьори се свиват в десетки пъти по-лесно,отколкото се разпъват - това е фактически амортисьорната му работа - да превърне механичната енергия на пружината в топлинна такава.
Аморт. играят много голяма роля при спиране.Ако няма аморт. или са свършили,спирачният път се увеличава доста,това всички го знаем.
Относно стабилността в завои и по-специално при страничното наклоняване,моето лично мнение е,че за него отговарят както дължината и твърдостта на пружината,реактивните (торсионните) стабилизиращи щанги,така и амортисьорите.В завой всъщност има още много променливи - наклон на колелата и др.,но нали си пишем за аморт.

Двойното действие на газ.аморт.се дължи на наличието в тях на газове под налягане и за да се свият те е необходимо известно усилие,малко по-голямо от това при маслените.
Признавам си,не съм достатъчно запознат с поведението на амортисьор,който при опит за рязко свиване задържа пружината и съответно окачването (активното окачване?).Такива системи,имат по-скъпите автомобили.

Относно марките аморт и гаранцията - зная,че Монро дават 2 години и се признава и ги сменят безплатно,ако се появи дефект.Монро обаче си имат определени изисквания за монтажа,за да се ползва гаранцията.
Не зная как е при другите марки.Мога да ви кажа само,че Марели отказват гаранцията за БГ пътищата,,а по принцип всичко тяхно има 1 год.гаранция.

Моят последен съвет е: ако колата ще се натоварва много - близо до макс. допустимата й маса,което ще рече,че спортни амбиции не се търсят, е по-добре да си вземем маслени амортисьори.

Ако търсим по-с"спортни" усещания и колата не се товари много - газови (те не са изцяло газови,нали трябва да се смазва аморт. с нещо).

Такива са моите размисли по въпроса.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”