акумолатор
Ако под сух акумулатор разбираш необслужваем, можеш да го зареждаш с почти всякакво зарядно устройство. Уговорката е да можеш да отчиташ амперите. Когато акуто е празно зарядното набива колкото може ток (или колкото го регулираш, което е за предпочитане). Когато падне под 2 ампера трябва да го спреш. Проблем е, ако електролита заври, защото клапаните оставени в капака не са предвидени за врящ електролит и може да стане интересно
Най добрият начин е зарядното да е автоматично и да не се занимаваш
А колкото до геловите - за тях си има доста сложна крива на зареждане, която единици зарядни осигуряват, т.е. по-добре да не се пробва с обикновени зарядни.

Най добрият начин е зарядното да е автоматично и да не се занимаваш

А колкото до геловите - за тях си има доста сложна крива на зареждане, която единици зарядни осигуряват, т.е. по-добре да не се пробва с обикновени зарядни.
greda написа:... Когато акуто е празно зарядното набива колкото може ток (или колкото го регулираш, което е за предпочитане). Когато падне под 2 ампера трябва да го спреш.........
Греда, би ли обяснил поради каква обективна причина трябва да се спре зареждането на акумулатора под 2A. Доколкото знам, се зарежда докато тока започне да клони към нула, разбира се е желателно по-дълго зареждане, с малък ток! Доколкото знам има и неписано правило, че зарядния ток трябва да бъде около 10% от капацитета на акуто!
Благодаря предварително за инфото!
Сори колега, заради въпроса в темата ти, но мисля, че това би било полезно да се знае от повече хора!!
WASP написа:Греда, би ли обяснил поради каква обективна причина трябва да се спре зареждането на акумулатора под 2A. Доколкото знам, се зарежда докато тока започне да клони към нула, разбира се е желателно по-дълго зареждане, с малък ток! Доколкото знам има и неписано правило, че зарядния ток трябва да бъде около 10% от капацитета на акуто!
Благодаря предварително за инфото!
Сори колега, заради въпроса в темата ти, но мисля, че това би било полезно да се знае от повече хора!!
Защото WASP, всички преди мен ехидничко обясняваха на явно не запознатия колега, че няма сухи акумулатори и, че всички се зареждат на зарядно без всъщност да му отговорят на основния въпрос - как? Напълно си прав. Токът да клони към нула, 10% от капацитета за 10 часа

-
- Автомобил:
- Двигател:
Към всички , колеги ако си карате колата 20 часа при стойност на бордовото напрежение 13.6-14.0в нали не очаквате да се "взриви" акуто от презареждане?.Та зарядното УСТРОЙСТВО: номиналния волтаж на всяка клетка е 2в, т.е. 6х2=12в.Максималния волтаж на клетката е 2.5в, т.е. 6х2.5=15в.Значи зарядното не трябва да излиза извън тези граници.Тези неща важат за оловни акумулатори, но не вярвам някой да експлоатира никел- кадмиев, или сребърно -цинков такъв.Иначе 10% от капацитета-това е правилния заряден ток( хубавите зареждалки имат амперметър).Относно стойността на зарядното напрежение- обикновено се движи в рамки 13-15в. Хубаво е да се регулира, защото по този начин се променя зарядния ток.Мойто лично изработено зарядно поддържа зададения заряден ток , като следи посочените по-горе волтови граници.До сега ползваните от мен акумулатори са "живяли " средно по 5г. всеки, на 3-4 месеца се дозареждат, рекорда е на един залят с асвалт- цели 6 години(55Ah).
- petko5
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: ААМ
Re: акумолатор
ivan tsvetkov написа:зареждат ли се сухите акумолатори. ако да как?
Аз съм с такъв, оправат се но временно

Отиди на специалист за да ти го оправи и да изкараш зимата

Моят беше зле, но го закърпиха за зимата.
- zdr_spasov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
По-старите ( т.нар. обикновени акумулатори ) се зареждат с ток 1/10 от капацитета им в Ач. Може и с по-малък ток, което по-добре за акумулатора, но изисква повече време.
По новите ( необслужваеми ) акумулатори се зареждат с източник на стабилизирано напрежение, снабден с ограничител на зарядния ток. Напрежението обикновено е в границите 13.8-14.4В, а максималния ток, който два зарядното е около 1/10 от капацитета на акумулатора. Т.е. - на практика се симулира процеса на зареждане на акумулатора от алтернатора на колата. Това изключва възможността акумулатора да бъде презареден.
В краен случай - може с от обикновено зарядно, като времето на заряд не трябва да надвишава 8-10 часа за напълно изтощен акумулатор.
По новите ( необслужваеми ) акумулатори се зареждат с източник на стабилизирано напрежение, снабден с ограничител на зарядния ток. Напрежението обикновено е в границите 13.8-14.4В, а максималния ток, който два зарядното е около 1/10 от капацитета на акумулатора. Т.е. - на практика се симулира процеса на зареждане на акумулатора от алтернатора на колата. Това изключва възможността акумулатора да бъде презареден.
В краен случай - може с от обикновено зарядно, като времето на заряд не трябва да надвишава 8-10 часа за напълно изтощен акумулатор.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”