Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Rumen
Автомобил:
Двигател:

Re: Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.

Мнениеот Rumen » Пон 18 май 2009 10:19

brabus написа:Все още не е гласувано.
И аз го следя това нещо.
..., просто ме интересува.

И мен - от чисто любопитство към работата на т.нар. "законодател".

Те това с еко-данъка хубаво са го намислили, обаче тогава ще трябва да се понапънат още малко, защото и в момента има еко-такса. А колкото и повърхностни да познанията ми по европейско право ... Европа май не търпи двойно облагане. Така че би следвало да се случи и нещо с еко-таксата. Защото някак си не е логично еко-такса и еко-данък (то не че в тая държава има нещо логично де).

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Пет 22 май 2009 17:22

И на мен ми се кара чисто нова кола (пък била тя и до 25000 лв.), но с "инженерската" ми заплата от 800 (брутно) лв/месец обяснете ми как да стане ?! Ако имам парички да не мислите, че ще ми дреме особено дали колата ми е чупи или не ? Лично според мен човек за да си позволи нова кола му трябват поне 1500 лв./месец.

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пет 29 май 2009 14:09

Агенция ФОКУС написа:29 май 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"

От 1 януари 2010 г. отпада облагането с акциз на автомобилите, по специално на новите и употребявани пътнически, товаропътнически и състезателни автомобили за транспорт до 9 лица с мощност на двигателя, превишаваща 120 киловата, което е приблизително 163 конски сили. Това решиха депутатите при гласуването на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Промените в закона не противоречат на действащите европейски правни норми, се казва в доклада на комисията по бюджет и финанси.

Ясен Попвасилев от ОДС обясни, че промяната се е наложила, защото тези, които предлагат автомобили в България, не са конкурентно на колегите си от другите страни, където такъв акциз няма. На година страната ни събира около 18 млн. лв. – 20 млн. лв. от акциза на такива автомобили.
След отпадането на акциза на автомобилите от 1 януари 2010 г. държавата трябва да помисли за това дали не трябва старите автомобили над 5 години да се облагат с еко-такса, с оглед на опазване на природата на България, каза Попвасилев. Мярката навсякъде се налага с цел да се ограничи купуването на стари автомобили. По думите му много от ПТП-та се дължат именно на факта, че се карат стари автомобили.

Айде да ние честито! Вече съм харесал една-две от по 150kW ... 6-7 месеца сърце мъжко-юнашко все някак ще изтрае

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пет 29 май 2009 14:22

Rumen написа:
Айде да ние честито! Вече съм харесал една-две от по 150kW ... 6-7 месеца сърце мъжко-юнашко все някак ще изтрае
mhihi mhihi
чакаме чакаме mhihi

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пет 29 май 2009 15:44

Кое да ни е честито,отпадането на акциза,или новите екоданъци??????
Я да си вдигнат ръцете всички от форума с коли произведени от ´05 година насам да ви преброя mhihi mhihi mhihi .

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пет 29 май 2009 18:33

jordanpar написа:Кое да ни е честито,отпадането на акциза,или новите екоданъци??????
Я да си вдигнат ръцете всички от форума с коли произведени от ´05 година насам да ви преброя mhihi mhihi mhihi .

Виж сега, колега, дано не възприемеш писането ми по-надолу като спор (но и дано си прочел и другият ми post малко по-нагоре).
Та значи, НА ТОЗИ ЕТАП са приели само и единствено отпадането на акциза, което е и добро и е в наша полза. И на това аз казвам "да ни е честито".
Забележи какво още е написано:
Агенция ФОКУС написа:...
След отпадането на акциза на автомобилите от 1 януари 2010 г. държавата трябва да помисли за това дали не трябва старите автомобили над 5 години да се облагат с еко-такса, с оглед на опазване на природата на България,...

Да де, обаче за доста от автомобилите вече е платена еко-такса при регистрацията и ще се влезе в сериозен правен конфликт ако се "измисли"/въведе повторна еко-такса.
Много, ама много съм далече от мисълта, че т.нар държава няма да ни олупа някоя и друга такса за да компенсира тези 18-20млн.лв., които ще загуби от премахването на акзица; дори нещо повече - уверен съм че ще намери начин да прекомпенсира, но ... все пак ще трябва да се понапъне и да измисли как.
А до тогава ...
До тогава предстоят избори за европарламент, избори за народно събрание, месец Август - принципно отреден за почивка на "велможите", "консултации" (другото име на BG политическия пазарлък) за съставяне на кабинет ... па после новите управните да научат поне къде са тоалетните в поверените им ведомства, пък Коледа, Нова година ... И всичко това добре омесено с нежеланието на българския чиновник-бюрократ да работи ефективно. Така че като краен резултат нищо чудно да имаме един "прозорец", в който ще можем да вземем "нещо по-така" на цена, която е "малко по-така"

ME40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ME40 » Пет 29 май 2009 18:49

http://www.econ.bg/law86419/enactments/ ... 42825.html

МОСВ* предлага екотаксата да е диференцирана, като за
най-новите автомобили - отговарящи на евростандарта
Евро 4 - 2005 г. и бъдещия Евро 5 - 2008 г., да е
най-ниска - 100 лева, а за най-старите, които не отговарят
на никакъв евростандарт (производство до 1992 година)
- 250 лева.

Предвижда се за колите със стандарт
Евро3 (1999 - 2000 година) тя да е 140 лева,
за стандарт Евро 2 (1996-1998 г.) - 180 лева
и за стандарт Евро 1 (1992-1996 г.)- 200 лева.

* Министерството на околната среда и водите /МОСВ/

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 29 май 2009 21:54

Румене, като знам българската психика, си представи София и движението, а сега си представи VR6-ци и осмаци и т.н догодина като станат "по-достъпни" какво ще се случи..

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 29 май 2009 22:39

Аз пък смятам че еуфорията VR6 из София ще стихне още след първите няколко посещения на бензиностанцията,пак на базата на българската психика mhihi

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 29 май 2009 23:01

icoico написа:Аз пък смятам че еуфорията VR6 из София ще стихне още след първите няколко посещения на бензиностанцията,пак на базата на българската психика mhihi

Хайде че оспамихме темата ама ти VR6 на метан не си виждал май...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 29 май 2009 23:17

ако се въведе ЕКО такса, тогава ЕКО преференциите заради катализатора, които ги има при данъка на колата би следвало да отпаднат, защото леко ще си противоречат ...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 29 май 2009 23:37

StS написа:
icoico написа:Аз пък смятам че еуфорията VR6 из София ще стихне още след първите няколко посещения на бензиностанцията,пак на базата на българската психика mhihi

Хайде че оспамихме темата ама ти VR6 на метан не си виждал май...

Верно,но съм виждал Ауди А8 4.2 куатро с газова уредба,по-точно с 2 газови уредби щото една не му стигала да го храни :lol: За да не съм спамер наистина-екотаксата която плащаме в момента е за обезвреждането и рециклирането на излезли от употреба автомобили ,новата ще бъде заради замърсяването на въздуха,очакваме догодина екотакса за отделяната от автомобила топлина спомагаща за разтапянето на полярните ледове и още една за вредните вибрации от двигателите нарушаващи навигацията на мигриращите лястовици...боже боже,а в училище едно време ни разправяха какво тегло за раята бил диш-парасъ(зъбния данък в Османската империя) :screwy

ME40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ME40 » Нед 31 май 2009 22:04

еко тасите са въведени аз вече платих като се регистрирах в КАТ.

Последна промяна от Pichaga на Нед 31 май 2009 22:17, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”