Масло за автоматични скорости в обикновенна скоростна кутия.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Масло за автоматични скорости в обикновенна скоростна кутия.

Мнениеот silent » Чет 11 юли 2013 10:40

Някой правил ли си е подобни експерименти. Става въпрос за в краен случай да се долее или за прибиране от път. Любопитен ми е този въпрос. Скоростните кутии са с пълна синтетика от една страна от друга автоматичните скоростни кути са много по-натоварени и като температура и като триене. Маслото за автомат трябва да превъзхожда в това отношение синтетиката за обикновенни скорости.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Масло за автоматични скорости в обикновенна скоростна ку

Мнениеот samo_pechka » Чет 11 юли 2013 12:23

Преди време, на един мой бус Транзит, с мех.скор. кутия , му се наложи да сменям масло .И според спец. се оказа пълна синтетика за автомат :eek след малко чуденка как да я действам , си купих, никакви проблеми 130 к.км у мен, и ..тъй си и замина де, сега е във френд - пак ник. проблем !
За др. нямам мнение ..

j0kata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот j0kata » Чет 11 юли 2013 15:55

Не знам защо трябва да се правят такива експерименти, като маслото за автоматична ск. кутия е по скъпо от това за механична.
По принцип не трябва да се смесват никакви масла.....с различен вискозитет, добавки, синтетични/полусинтетика/минерални, дори различни марки не е хубаво да се смесват, всяка фирма си слага различни добавки и химии, а някой от тях не могат да се смесват ;).

Потребителски аватар
bandii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bandii » Чет 11 юли 2013 16:58

Като стана дума за масла да попитам и аз обаче за хидравлика. Както знаете на VW маслото е зелено на цвят, можели да се сложи обаче червено, което се води хем за автоматични скорости и за кормилни рейки ?

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Чет 11 юли 2013 18:30

Към колегата с мнението за смесването на маслата и т.н. Преди време бях събрал минерални иполусинтетични масла Мобил , ОМЖ Шел, събрах от тоя бъркоч едни 4литра и си мсених маслото на мотора търкалях го 8 хил и го смених. Нищо му няма на мотора как се е чувствал не сме истересува особено за кола на 20+ години и над 300хил километра а и при всички случаи бъркоча е бил по добре от старото масло. Карал съм с кави ли не марки и вискозитети и ралика никаква не ъсм усетил. Мотора е чист с приличен вървеж като за мотор на доста километри. Не знам за новие автомобили как е но за страите яки коне като моя мотор митове и легенди не важат а в интерес на истината много са митовете и легендите за маслата. Преди карах в хисравликата с оригинално масло сега карам с Декстрон. Ралика никаква няма да не кажа че помпата се чувства по добре е вярно е и след ремонт но пка разлика не виждам. Намвремето имах балканче 50 кубика и като нямаше бензин го карах газта от газената лампа на баба ми. Така че не е лошо човек да се учи и експериментира с мярка де ....и да събира информация...във вски случай е подобре с мешано масло отколкото без малко а все пак маслата вече не са Диона и Селена ако някой въобще си спомня за тези масла..

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Чет 11 юли 2013 18:34

На старата ми Е36-ца, която беше с ръчни скорости, BMW бяха предписали, че се кара с ATF масло, демек за автоматични скорости. Изводете си ги правете вие.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Чет 11 юли 2013 21:40

и при мен (колата от профила ми ) ръчна 6 скоростна кутия по спецификация и дават ATF

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 12 юли 2013 7:56

mccoy написа:и при мен (колата от профила ми ) ръчна 6 скоростна кутия по спецификация и дават ATF

и при мен така, само че 5-степенна :a045

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 12 юли 2013 8:28

Търговски трикове...

Каквато е кутията на Голф 3, такава е и на голф 5 и др.

Така че всеки да слага каквото прецени.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 12 юли 2013 8:30

mccoy написа:и при мен (колата от профила ми ) ръчна 6 скоростна кутия по спецификация и дават ATF

И при мен с 5 скоростна кутия е предписано същото масло. Миналата година го смених, че сигурно беше набор на автомобила.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”