Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот hooligan_sk » Нед 08 яну 2012 12:05

JC написа:
веселин написа:моето го базирам на реални впечатления при каране - а не от четене на списания и слушане на лъкардийки

Караш различни коли с различни гуми, а карал ли си една кола с 3 или 4 вида гуми ..че от кола до кола и от джип до кола има голяма разлика, както и в размерите... от 15 до 20 цола също ... :wink:
И от кола 20 или 19 цола до джип 19 или 20 има пак голяма разлика ...щото и аз така съм карал , но впечатленията си ги вадя от личната ми кола, на която съм слагал различни нови и един размер зимни гуми :да:

И ADAC не е като да е лакърдийка, ако нямаш тях предвид ОК :beer

П.П. По тази логика мога да похваля едни руски джипови гуми. На една и съща стръмна улица с лед и сняг Уазката тръгваше а X-Drive не,а беше с топ марка нови, то и БМВто беше ново ....верноУазката ми беше със самоблокиращи дифове ...действителността беше жестока ...но не мога да кажа онази гума става ...Просто нямаше как да ги сложим на БМВто та да разберем ....и по добре, че от БМВ май щяха да ни бият ...хах Разбира се с лека ирония го казвам, но винаги тест на гума се прави при една и съща кола, едни размери ...и едни настилки ...Другото, освен да кажеш какво си карал...не виждам някакво заключение за гумите кой зна екакво :beer
Нищо лично колега, просто понякога хората се изхвърлят леко в писанията си :talk: :drunk

Абсолютно правилно го каза, именно за това личните впечатления не са въобще обективни... Липсата на реално измерване с нужната техника пък ги прави напълно безполезни. Някой да е измервал нютон метрите теглителна сила на една и съща кола, с различни марки гуми, с един и същ размер - на лед? Мда и аз така си помислих :beer

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Нед 08 яну 2012 14:06

JC написа:
веселин написа:моето го базирам на реални впечатления при каране - а не от четене на списания и слушане на лъкардийки

Караш различни коли с различни гуми, а карал ли си една кола с 3 или 4 вида гуми ..че от кола до кола и от джип до кола има голяма разлика, както и в размерите... от 15 до 20 цола също ... :wink:
И от кола 20 или 19 цола до джип 19 или 20 има пак голяма разлика ...щото и аз така съм карал , но впечатленията си ги вадя от личната ми кола, на която съм слагал различни нови и един размер зимни гуми :да:

И ADAC не е като да е лакърдийка, ако нямаш тях предвид ОК :beer

П.П. По тази логика мога да похваля едни руски джипови гуми. На една и съща стръмна улица с лед и сняг Уазката тръгваше а X-Drive не,а беше с топ марка нови, то и БМВто беше ново ....верноУазката ми беше със самоблокиращи дифове ...действителността беше жестока ...но не мога да кажа онази гума става ...Просто нямаше как да ги сложим на БМВто та да разберем ....и по добре, че от БМВ май щяха да ни бият ...хах Разбира се с лека ирония го казвам, но винаги тест на гума се прави при една и съща кола, едни размери ...и едни настилки ...Другото, освен да кажеш какво си карал...не виждам някакво заключение за гумите кой зна екакво :beer
Нищо лично колега, просто понякога хората се изхвърлят леко в писанията си :talk: :drunk

Сега - образно казано ситуацията е следната - четири автомобила 4х4 - три със задно задвижване /бусове/, пет с предно .... различни марки и мощност
нямам възможност да сменям няколко вида гуми на една и съща кола - но мисля че все мога да имам впечатления от каране и гуми след 22 годишен стаж зад волана - когато взех книжка нямаше зимни гуми - колко пъти съм се въртял като пумпал на лед с Москвича не е истина .... така че нямам намерение да споря с когото и да е за каране и гуми - не подценявайте и опита при шофиране - усещането за колата и възможностите и - и ситуациите , които възникват при зимни условия
Затова предпочитам да изгоря някой литър гориво в тренировки - повярвайте .... не е излишно!!!

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Нед 08 яну 2012 14:12

Код: Избери всички

Затова предпочитам да изгоря някой литър гориво в тренировки - повярвайте .... не е излишно!!!

:да:

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Нед 08 яну 2012 15:41

Само се чудя какво се разбира под "тренировки" и къде се правят евентуално. Разумното шофиране и добре екипирания автомобил, това е от което има нужда на пътя, не от "тренировки". Гледам по талавизията колко закъсали коли, тирове и какво ли не по пътищата заради снега. И се чудя, кое липсва, първото, второто или и двете. Едва ли са някакви "тренировки". В голяма част от случаите, многогодишния опит на някои шофери ги кара да се възгордяват и да си мислят, че всичко знаят и едва ли не са застраховани на пътя. А таква ситуацая просто няма, не и на пътя. Истината е много проста, карайте подготвени за сезона коли и ги карайте разумно.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 08 яну 2012 15:56

OFF: Като споменахме закъсване днес в в.Труд ме изуми написаното за тировете /по-специално за един/ !На АМ Хемус първо пренебрегва забраната да тръгне по магистралата преди да се почисти и закъсва,изтеглят го и след километър закъсва пак,втори път го изтеглят и на третия запушва движението пред един от тунелите! В този случай не гуми не вериги ами само танк помага и на тоя тъпанар на края е трябвало да му гръмнат гумите и там да стой докато запролетее :evil: Аман всяка година с тия тирове,2/3 от всички съобщения за закъсали коли започват с ТИР който е начело на колоната и който без тежка техника не може да бъде помръднат а хората си седят в колите обути със зимни гуми и гледат как снега ги затрупва !

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 08 яну 2012 16:31

ALESYZ ,много си прав за всичко. Бих добавил ,че опита има значение, и по-точно да усещаш възможностите на колата, възможностите на гумите и най-вече да знаеш и собствените си възможности. За тези неща трябва време, за кой повече, за кой по-малко
Новите системи в колите заблуждават много хора, че са безсмъртни, а всъщност е доказано, че на добър шофьор тези системи идват в повече.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Нед 08 яну 2012 17:03

ALESYZ за тренировки всеки може да разбира различно нещо,но примерно аз си мисля за себе си следното.Това че обичам да се лигавя с ръчната ,или по-скоро обичах в младите ми и буйни години ме е спасявало поне 5 пъти от удар и по моя вина и не по моя ,извъртал съм примерно с ръчната колата на страни за да не ме удари човек влизащ в кръгово без да спре и да се огледа и подобни.
@110afn
а всъщност е доказано, че на добър шофьор тези системи идват в повече
:да: :да: :да:

Потребителски аватар
Booster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Booster » Нед 08 яну 2012 17:36

agent_kowalski написа:Цитат:
а всъщност е доказано, че на добър шофьор тези системи идват в повече
:да: :да: :да:

Не знам дали това , което ще кажа, би било доказателство , но ако сте забелязали във Фифт Гиър примерно бай Тиф Нидел при правенето на бързи обиколки винаги изключва ЕСП-то , другия рацер Джейсън Плейто също го прави , по спомен и Дъ Стиг съм виждал или са споделяли Джеръми и компания докато той кара , явно това наистина е вярно :),като говоря за контролиран експеримент (професионален пилот на писта с мисъл за перфектно време).
Иначе аз също подкрепям "упражненията" на места на които имаш възможност да контролираш нещата , преди година и повече , и при мен както и при колегата "agent_kowalski" , се случи следното.Зимно време , рано сутрин 7-8 часа , почистен път с почти асфалтово покритие , десен завой с "мъртво място" явно , където си беше замръзнало.Аз с братовчед ми вътре , колата по инерция , с около 50 км.Със започването на навиване на воляна по посока на завоя , изведнъж поднесе директно предницата...последва слалом , ляв-десен , десен-ляв и ляв десен като през цялото време не докоснах спирачката , понеже колата поднасяше и я контрирвах ... тъкмо изправих колата и отсреща се зададе друга кола...И всичкото това на около година стаж.Та , мисълта ми е , ако не бях се отдавал на упражнения зимно време , най-вероятно шеще да ми бъде първото ПТП.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Нед 08 яну 2012 18:01

Значи всеки прави някакви грешки на пътя някога. Опитът идва от това да се поучиш от тях и да промениш нещо. Това става в реалния живот, в реални ситуации и никакви тренировки не могат да го постигнат. Други правят същите грешки, но понеже са достатъчно самоуверени, не се поучават и така докато си счупят главата някой ден, не дай Боже и нечия друга. Опитния човек за мен е този:
1. Познава си колата и възможностите й
2. Екипира последната според съответния сезон, за пътя
3. Участва в движението, съобразно правилата за движение.
4. Доколкото зависи от него, се стреми да не създава предпоставки за ПТП.

За всичко това не се изискват 30 г. стаж. Когато човек е разумен и отговорен към себе си и другите в общото движение, тогава всичко това е само следствие. На някой хора им трябват 30 г. да разберат, че не са сами на пътя или че като имат такъв стаж и са имунизирани. Надявам се ме разбирате. Аз не приемам опита като повод за арогантност или някакво превъзходство. Опитът трябва да учи на ония 4 точки, в общи линии. Когато някой се е е научил на това, той може да научи други. Опитът не е реакция в рискова ситуация, опитът е в предотвратяването й. В конкретната тема, опита би следвало да казва: не си и помисляйте да излизате без зимни гуми през зимата, особенно в такова снежно време. Което за съжаление не важи много много. Само за пример. Неотдавна бях в Русе и там видях Audi A6, с 18-ки джанти отзад с летни гуми и 15-ки железни джанти отпред със съмнителни зимни. Освен че беше грозно, ами и опасно. Искам да кажа и нещо са системите. Конкретно мога да говоря от личния си опит. Карам 5 метра кораб със задно предаване и ако колата не беше снабдена със DSC(ESP), според мен щеше да има доста бели. Но конкретната система не струва много без наличието на подходящите гуми. Оценил съм нейното значение и когато реша да правя глупости в големия двор на фирмата, първо я изключвам, защото иначе не мога никак да я завъртя. Разбира се, никаква система не е гаранция за едно безразсъдно каране. Тук колегата е прав, че тия системи придават едно измамно усещане за сигурност. Сигурността на пътя зависи от всички нас, хората, участници в движението, не от някакви системи. Но аз разбирам производителите на автомобили, те искат да изолират човешкия фактор, защото той е най-несигурното нещо на пътя.

Потребителски аватар
Booster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Booster » Нед 08 яну 2012 18:17

ALESYZ написа:Значи всеки прави някакви грешки на пътя някога. Опитът идва от това да се поучиш от тях и да промениш нещо. Това става в реалния живот, в реални ситуации и никакви тренировки не могат да го постигнат. Други правят същите грешки, но понеже са достатъчно самоуверени, не се поучават и така докато си счупят главата някой ден, не дай Боже и нечия друга. Опитния човек за мен е този:
1. Познава си колата и възможностите й
2. Екипира последната според съответния сезон, за пътя
3. Участва в движението, съобразно правилата за движение.
4. Доколкото зависи от него, се стреми да не създава предпоставки за ПТП.

За всичко това не се изискват 30 г. стаж. Когато човек е разумен и отговорен към себе си и другите в общото движение, тогава всичко това е само следствие. На някой хора им трябват 30 г. да разберат, че не са сами на пътя или че като имат такъв стаж и са имунизирани. Надявам се ме разбирате. Аз не приемам опита като повод за арогантност или някакво превъзходство. Опитът трябва да учи на ония 4 точки, в общи линии. Когато някой се е е научил на това, той може да научи други. Опитът не е реакция в рискова ситуация, опитът е в предотвратяването й. В конкретната тема, опита би следвало да казва: не си и помисляйте да излизате без зимни гуми през зимата, особенно в такова снежно време. Което за съжаление не важи много много. Само за пример. Неотдавна бях в Русе и там видях Audi A6, с 18-ки джанти отзад с летни гуми и 15-ки железни джанти отпред със съмнителни зимни. Освен че беше грозно, ами и опасно. Искам да кажа и нещо са системите. Конкретно мога да говоря от личния си опит. Карам 5 метра кораб със задно предаване и ако колата не беше снабдена със DSC(ESP), според мен щеше да има доста бели. Но конкретната система не струва много без наличието на подходящите гуми. Оценил съм нейното значение и когато реша да правя глупости в големия двор на фирмата, първо я изключвам, защото иначе не мога никак да я завъртя. Разбира се, никаква система не е гаранция за едно безразсъдно каране. Тук колегата е прав, че тия системи придават едно измамно усещане за сигурност. Сигурността на пътя зависи от всички нас, хората, участници в движението, не от някакви системи. Но аз разбирам производителите на автомобили, те искат да изолират човешкия фактор, защото той е най-несигурното нещо на пътя.

:bowdown Абослютно съм съгласен ! Само мога добавя нещо по т.1
Точно, за да познаваш колата и възможностите и е нужно да си я поставял в условия , близки до примерна реална ситуация , много от приятелите ми имат ПТП-та , точно заради незнанието как реагира колата им в дадената ситуация , визирам загуба на сцепление , не ме разбирайте погрешно , не толерирам карането със 100 в населено място или опъването на ръчка с такава скорост :beer.Пак казвам , дано бъда разбран правилно :)

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Нед 08 яну 2012 18:24

Колега хубави неща говориш,ама как да се съглася с това "Опитът не е реакция в рискова ситуация, опитът е в предотвратяването й".Нима рисковата ситеуация си я правим само ние сами?Ти да не предизвикаш такава да,но примерно аз каква вина имах горе с кръговото и човека който влезе без да се огледа?Аз си карам нормално,вътре съм с предимство.Еми ако не знаех какво ще стане с колата ако завъртя волана еди как си и дръпна ръчната еди как си щяхме да се ударим.Нямаше как да спра,само със завиване нямаше пак да стане.Реагирах така без да му мисля само погледнах че няма никой зад мен и усуках колата на страни и се разминахме на косъм.Ако не си бях играл с ръчната нямаше да ми хрумня да я използвам.Пак за ръчната миналата седмица ако не беше тя щях да бутна пресичащ на червено пешеходец.Не съм карал бързо,но беше супер хлъзгаво и нямаше да успея да спра.Ти под тренировка разбираш че едва ли некой седи и се чуди какво може да стане ,а не говорим за това,говорим да знаеш какво може да направи колата ти ,ако имаш еди каква си настилка ,еди каква си скорост и тн.

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Нед 08 яну 2012 18:51

Момчета,постовете станаха доста дълги,чак човек да не почва да ги чете... :beer Зимата със зимни,лятото с летни-това е истината в крайна сметка :wink: А вече кой какви ще слага,как ще дава газта и как ще опъва ръчната си е негова работа,въпроса е да не застраши с действията си останалите участници в движението :!:

П.С.Ей,ама българска му работа иначе.....предполагам всички,които имат интерес към гумите се заглеждат по тях (като при чуждите женски дупета-нормално :twisted: )както и аз... :да: !Гледам оня ден едно А8 сигурно 07-08 набор някъде,спряло на място,запушващо половината път,завъртяло предните джанти 20" на "излитане"......ама с летни гуми-2х2 различни,протектор 3-4 мм.!След малко се появи и "баткото"...висок младеж,с тъмни очила (а беше облачно на мрак) с осанка на завоевател....абе типично българска картинка :Mr Green Fun Сигурно човека се надява на QUATRRO-то-ще го извлачи отвсякъде :012:

Всички сте виждали тази картинка,но...разбираемо е,криза е-нафта на черно,големите джипове със "слик" гуми и т.н..... scare Както казва един познат-"Само като видиш гумите на една кола-може да се прецени как човек гледа на нея и как я поддържа..." Дали е вярно-незнам :beer

Последна промяна от RadoShopa на Нед 08 яну 2012 19:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 08 яну 2012 18:57

RadoShopa написа:Както казваше един познат-"Само като видиш гумите на една кола-може да се прецени как човек гледа на нея и как я поддържа..." Дали е вярно-незнам :beer

Абсолютно е бил прав тоя, който го е казал :wink:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 08 яну 2012 19:06

110afn написа:... а всъщност е доказано, че на добър шофьор тези системи идват в повече.

Мда, ама на писта. На сняг, лед и отчасти дъжд системите са безценни. Този който ги няма, естествено на него са му в повече...

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 08 яну 2012 19:29

bnick написа:
110afn написа:... а всъщност е доказано, че на добър шофьор тези системи идват в повече.

Мда, ама на писта. На сняг, лед и отчасти дъжд системите са безценни. Този който ги няма, естествено на него са му в повече...

По ТВ съм го гледал и да на писта. Ти чул ли си за центробежна сила например и да ти видя ЕСПто как ще те изкара. Аз имам АСР и кво? Ако не го изключа нито мога да "залашкам" колата, нито нищо. И като почне да ми мига тая лампа само ми убива скоростта в някой баир, където ми трябва скорост за да го излазя. Стига с тия "животоспасяващи" системи. Системата е в мозъка на човека, да умееш примерно да следиш не тоя пред тебе, а две-три коли напред. Мойта кола е на 15г. Служебната ми е ФВ на 3г с почти всички съвременни екстри с която минавам 8-10 хил км на месец и направо не мога да я гледам. Е.... има разлика , но се настройваш според това което си възседнал в момента, а не да гледам разни лампички и системи и да си въобразявам, нещо и някой ме пази

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”