Хапчета за акумулатор!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Хапчета за акумулатор!

Мнениеот milmar » Сря 26 яну 2011 21:28

levonik написа:Бях чел, че при умиращ акумулатор се слага аспирин с клетките и се вдига киселинността, ама колко и защо....?
Иначе от руските- действаше добре / още 1,5 години/, но след изливане, промиване, пълнене със сода и пак плацикане, и накрая наливане на стария утаен електролит.

След такава промивка може да спасиш окъсила клетка примерно , но като цяло измиваш и част от активната маса по плочите , т.е. има си плюсове , има си и минуси ... като всяка работа :wink: !

Потребителски аватар
ludmil
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: RP 1990
Контакти:

Мнениеот ludmil » Съб 28 яну 2012 5:07

Здравейте!
В момента, докато пиша този постинг, навън е -20 градуса. Мнозина утре като тръгнат за работа ще установят, че акумулатора е паднал и не могат да запалят.

Същото беше с моя български Монбат 60 Ah - на 4 години е. Лятото държи горе-долу, но тази зима въобще не държи - след една по-мразовита нощ на -6 градуса и другия ден вече е мъртъв.

Приготвих се да купувам нов от Практикер, когато видях в магазина за авточасти едни български таблетки за възстановяване на акумулатори. Слага се по една във всяка клетка. По принцип не вярвам на такива неща, още повече, че те бяха явно Направи-Си-Сам гаражно производство. Но викам - дай да пробвам.

Свалих акумулатора, източих киселината в една кофа. А тя мътна!
Измих със топла струя под налягане всяка клетка. После изливам водата, после отново пълня, бълникам, изливам. Всеки път изтичаше чернилка. И така 5-6 пъти.*

Киселината оставих в едно шише 12 часа да се избистри и утаи чернилката, после я налях внимателно обратно. Наложи се да долея още, която взех от друг стар акумулатор.

Сложих въпросните таблетки и го включих към зарядното. Честно казано не очаквах въобще да задържи заряд след такива интервенции и вече бях приготвил 130 лв. за нов акумулатор.

На другия ден паркирах в града и отидох по работа. Когато се върнах след час - о ужас, забравил съм фаровете. Въпреки това колата запали. Това беше нещо ново.

Тече вече трета мразовита нощ, с температури доста под -10 градуса, колата ми е затрупана в снега, така че не я карам. Всяка сутрин я припалвам за проба. И трите пъти запалви и то след неколкократно 4-5 секунди въртене, защото на бензин пали трудно.

Разлика очевидно има. Дали от измиването на акумулатора или от таблетките - нямам идея.
Сега съм поръчал електронна платка за десулфатор, с който ще обработя допълнително акумулатора.

=========================================
* - Тук ще се отклоня за малко да направя аналогия с човешкото тяло. След десетилетия неправилно стопанисване и неуважение към тялото, черният дроб, червата, бъбреците и други органи се затлачват със шлака. Започваш да чувстваш умора, нямаш енергия както преди. И каквито и енергийни напитки или хранителни добавки да използваш - все тая. Същото е и с акумулатора. Не може просто да сложиш таблетките и той магически да се оправи.
Аз самият стигнах до това положение и се наложи да направя основно прочистване на тялото. Едва тогава почувствах, че хранителните добавки ми дават енергия. Затова реших първо да прочистя акумулатора от шлаките.
Прикачени файлове
product_16.jpg

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 28 яну 2012 14:28

ludmil Полза никаква. Само пари на вятъра. Спасение е нов акумулатор.
Минал съм по тия пътища ;
1.старите Бг акумулатори с асфалт бяха с дебели оловни плочи някъде 5-5,5мм . Модернизираха ги -Старт и станаха 62Ач пластмасови но с тънки плочи 3,5мм.
След рабора 3-4-5г няма какво да десуфатизираш поради простата причина, че вече плочите са на 50% или повече изпопадали. преди време имаше книжка за акумулатори със снимки на плочи / около или малко преди 1990г.
На новите акумулатори сепараторите са нависоко от дъното и утайката не може да закъси - така, че полза от промиването пак никаква. Едно време съм я правил процедурата на аку "Трепча"-от зор - нямаше акумулатори. Но я правих с пробиване на отвори долу ниско под плочите и после запушване с поялник.

Слагал съм и руски таблетки-полза никаква. Мъртвец от гроба не става. Същото е и с акумулаторите.
Както всеки нов продукт са направени да изкарат гаранцията и може 1 г отгоре после аут. това е потребителско общество.
П.П забравих -правил съм и десулфатизация , източване на електролита, заливане с дестилирана вода-зареждане на зарядно, разреждане, изливане, пак нова серия с дестилирана вода. накрая прецеден електролит зареждане и какво 1-2-3 месеца уж се оправи и пак старата песен. Не си заслужва хамалогията, прогорените дрехи или ръце за нетраен резултат .

Последна промяна от kris11 на Пон 14 яну 2013 22:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Съб 28 яну 2012 15:15

За тези таблетки не знам, но номера с аспирина действа (до известна степен), колкото и да е странно :shock .
Когато ми го казаха (дългогодишен, стар шофьор), реагирах доста скептично, но няколко месеца по-късно (миналата зима), когато акумулатора ми издъхна в малко по - студено време, реших да пробвам номера преди да го изхвърля. Сложих по един обикновен аспирин във всяка клетка, заредих го и..... още го карам без проблем.

Това действа само ако няма мъртва/и клетки или не е укъсил, когато просто е остарял.
Все още се опитвам да разбера на какъв принцип действа, но като се изключи лекото повишаване на киселинността друго логично обяснение нямам :hmmmm

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 28 яну 2012 18:00

На 3-4г акумулатор няма активна маса- оловна / . Каквото и а му баеш е мъртвец. С много тънки сепаратори са и са ден до пладне. за бензонов мотор може да икономисаш някой месец , но за локомотив забрави.

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Съб 28 яну 2012 21:19

kris11 написа:На 3-4г акумулатор няма активна маса- оловна / . Каквото и а му баеш е мъртвец. С много тънки сепаратори са и са ден до пладне. за бензонов мотор може да икономисаш някой месец , но за локомотив забрави.

:да: моя е на 4г и още не се предава, но предаде ли се отивам за нов, акумулатора е FAIM.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Нед 29 яну 2012 18:07

FIAAM е марката колега.

Аз съм с Искра 62АЧ , и за момента няма оплакване (4-та зима кара.)

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Пон 30 яну 2012 12:31

boi4eto написа:
kris11 написа:На 3-4г акумулатор няма активна маса- оловна / . Каквото и а му баеш е мъртвец. С много тънки сепаратори са и са ден до пладне. за бензонов мотор може да икономисаш някой месец , но за локомотив забрави.

:да: моя е на 4г и още не се предава, но предаде ли се отивам за нов, акумулатора е FAIM.

Така си е, истината е в новия акумолатор, разните хапчета и номера могат да ти спечелят време, но не знаеш в кой момент акумолатора ще те предаде.
На мен номера с аспирина ми спечели около година, до тази сутрин, когато акумолатора не можа да направи и един оботот на двигателя (по принцип един-два оборота ми стигат за да запаля) добре, че още има добри хора, които са склонни да ти подадат ток и да запалиш. Така, че още утре, като приведат заплатите отивам за нов и приключвам с проблемите поне за три годин (надявам се :) )

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Пон 14 яну 2013 15:57

Преди година по горе писах, че ако акумулатора ми се предаде ще взимам нов, та в последно време започна сутрин да върти по тегаво (зареждах го), а той е вече на 5год.- FIAAM. Реших да пробвам с тези хапчета пък, ако не стане нищо ще взимам нов:

Изображение

Изображение
п.п. 7,60лв. струват, ще опитам и ще споделя дали има ефект.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 15 яну 2013 16:23

Asko VW написа:За тези таблетки не знам, но номера с аспирина действа (до известна степен), колкото и да е странно :shock .
Когато ми го казаха (дългогодишен, стар шофьор), реагирах доста скептично, но няколко месеца по-късно (миналата зима), когато акумулатора ми издъхна в малко по - студено време, реших да пробвам номера преди да го изхвърля. Сложих по един обикновен аспирин във всяка клетка, заредих го и..... още го карам без проблем.

Дали не е положителния ефект дошъл от това, че си го заредил?

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Сря 16 яну 2013 0:50

ludmil написа:Здравейте!
В момента, докато пиша този постинг, навън е -20 градуса. Мнозина утре като тръгнат за работа ще установят, че акумулатора е паднал и не могат да запалят.

Същото беше с моя български Монбат 60 Ah - на 4 години е. Лятото държи горе-долу, но тази зима въобще не държи - след една по-мразовита нощ на -6 градуса и другия ден вече е мъртъв...

Колега, не се обиждай, но като ти чета поста все едно чета сценарии за реклама на ВСТелешоп. Просто е сменено името на продукта.

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Сря 16 яну 2013 10:08

radi_nrj написа:
Asko VW написа:За тези таблетки не знам, но номера с аспирина действа (до известна степен), колкото и да е странно :shock .

Дали не е положителния ефект дошъл от това, че си го заредил?

Не съвсем, преди интервенцията с аспирина го заредих,че почна да пали на косъм и с мъка, изкара малко над седмица и пак клекна, случайно се заговорих с тогавашният ни ведомствен шофьор и се оплаках, че ще трябва да купувам акумулатор и той даде тази идея за аспирина. Бях доста скептичен, но нали и без това щях да го изхвърлям реших да пробвам (по-скоро за да му докажа, че това са глупости). След като сложих аспирина и го заредих обаче, ме изкара около година, но после дойдоха големите студове в края на миналия Януари и акуто пак умря. Този път не се занимавах с глупости и сложих един нов Ексайд и работата заспа.
Извода е, че помага временно (само отлага неизбежното), като предполагам, че наличието и продължителността на ефекта зави и от състоянието на акуто, не може да спаси тотален мъртвец.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”