Здравейте!
В момента, докато пиша този постинг, навън е -20 градуса. Мнозина утре като тръгнат за работа ще установят, че акумулатора е паднал и не могат да запалят.
Същото беше с моя български Монбат 60 Ah - на 4 години е. Лятото държи горе-долу, но тази зима въобще не държи - след една по-мразовита нощ на -6 градуса и другия ден вече е мъртъв.
Приготвих се да купувам нов от Практикер, когато видях в магазина за авточасти едни български таблетки за възстановяване на акумулатори. Слага се по една във всяка клетка. По принцип не вярвам на такива неща, още повече, че те бяха явно Направи-Си-Сам гаражно производство. Но викам - дай да пробвам.
Свалих акумулатора, източих киселината в една кофа. А тя мътна!
Измих със топла струя под налягане всяка клетка. После изливам водата, после отново пълня, бълникам, изливам. Всеки път изтичаше чернилка. И така 5-6 пъти.*
Киселината оставих в едно шише 12 часа да се избистри и утаи чернилката, после я налях внимателно обратно. Наложи се да долея още, която взех от друг стар акумулатор.
Сложих въпросните таблетки и го включих към зарядното. Честно казано не очаквах въобще да задържи заряд след такива интервенции и вече бях приготвил 130 лв. за нов акумулатор.
На другия ден паркирах в града и отидох по работа. Когато се върнах след час - о ужас, забравил съм фаровете. Въпреки това колата запали. Това беше нещо ново.
Тече вече трета мразовита нощ, с температури доста под -10 градуса, колата ми е затрупана в снега, така че не я карам. Всяка сутрин я припалвам за проба. И трите пъти запалви и то след неколкократно 4-5 секунди въртене, защото на бензин пали трудно.
Разлика очевидно има. Дали от измиването на акумулатора или от таблетките - нямам идея.
Сега съм поръчал електронна
платка за десулфатор, с който ще обработя допълнително акумулатора.
=========================================
* - Тук ще се отклоня за малко да направя аналогия с човешкото тяло. След десетилетия неправилно стопанисване и неуважение към тялото, черният дроб, червата, бъбреците и други органи се затлачват със шлака. Започваш да чувстваш умора, нямаш енергия както преди. И каквито и енергийни напитки или хранителни добавки да използваш - все тая. Същото е и с акумулатора. Не може просто да сложиш таблетките и той магически да се оправи.
Аз самият стигнах до това положение и се наложи да направя основно прочистване на тялото. Едва тогава почувствах, че хранителните добавки ми дават енергия. Затова реших първо да прочистя акумулатора от шлаките.