Караме на фарове през цялата година- МВР против по еко причи

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Re: Караме на фарове през цялата година- МВР против по еко причи

Мнениеот STEYN » Пет 29 юни 2012 14:33

tdi90 turbo написа:Ами колега да си представим следната картинка,карам си аз бавно спазвам си ограничението винаги пуснал съм си DRL-а и срещу мене някакъв малчуган оне ден взел книжка и ме прасне та ме смели,как ще ми помогнат тези светлинки

То пък кое може да те спаси, когато някой те смели :screwy Подобни сценарии хиляди има, едва ли целта на фаровете е да те пазят от "някакъв малчуган" ...

Голямо усилие се изисква да включиш едни тъпи фарове бе. Сякаш усещате натоварването на алтернатора от тях, сякаш усещате този споменат миниатюрен разход в горивото, сякаш пък ви пречи в горещите летни дни кола на къси срещу вас. Не разбирам какво роптаете срещу нещо толкова малко и елементарно, та чак се чудите на решенията на нашите Оправници.

Радвайте се, че законът ще ви задължава да карате на пуснати фарове, а не да спазвате определени еко-норми, че тогава ще има истинска причина да проплачете. А МВР намерили къде да търсят разковничето - вредата от включени фарове, а това, че 99% от колите в България са без катализатор сигурно е по-малка екологична пречка facepalm

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Пет 29 юни 2012 14:55

Много взеха да стават задължителните неща - колани, фарове, а и да не забравяме, че се мъчим да спазваме ЗДП

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ak_47 » Пет 29 юни 2012 15:15

tdi90 turbo написа:Ами колега да си представим следната картинка,карам си аз бавно спазвам си ограничението винаги пуснал съм си DRL-а и срещу мене някакъв малчуган оне ден взел книжка и ме прасне та ме смели,как ще ми помогнат тези светлинки да не би да ме спасят от удара :roll: ,сега по темата не виждам за правилно според мен който иска да си кара на светлини да си кара който не иска да не ги светва,ами те от утре нашите господа държавници ще искат да караме с чисто нови гуми и с пълен резервоар или няква друга смехория :screwy

Логиката за фаровете и малчугана в момента е че все едно ако нямаш цветен телевизор, не трябва да пиеш боза.
Един малчуган онзи ден взел книжка ще те види много по-добре с пуснати фарове и шанса да те прасне и да те смели ще е много по-малък.
Ами един малчуган, който иска да пресече улица , много по-добре ще забележи кола с пуснати фарове.

Не забравяйте че има участници в движението и от другата страна на стъклото. Не сте само вие на пътя и фаровете не са само за да ви светят нощем!

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 29 юни 2012 15:21

Аз лично, съм против това законово "нововъведение" . Който иска да си кара на фарове да си кара, но не разбирам защо всички, задължително трябва да си натоварваме елементи от електрическата и осветителната система (и/или да наливаме пари в дневни светлини) и то напълно без мислено. В хубав слънчев ден (като днешния 29.06.2012 г.), едни включени или изключени светлини, няма да направят колата повече или по-малко видима, в такива дни аз забелязвам колите на достатъчно разстояние, независимо от това дали са с включени фарове, а ако някой има проблем с очите да иде да се прегледа и да си вземе очила.
Според мен по-важно е да се затегне контрола за включване на фаровете в условия на намалена видимост, защото ми писна от идиоти, които карат в дъжд/мъгла без фарове, както и да се въведе задължително ползване на зимни гуми през зимните месеци (от 01.Ноември до 31 Март - примерно), това последното не е по тази тема, но не се стърпях.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пет 29 юни 2012 15:39

идеално, след забраната на тировете през лятото в пик часове, това е най-доброто хрумване. Ако 100-те вата са ви проблем, ми не си пускайте и климатиците, нито чистачки, нито отопление на заден джам, че електромеро върти като откачен. Аз не съм кьорав, колите ги виждам през деня и без фарове, но като завали, смрачи се, или просто започне да се стъмва, половината от селяндурите си пускат фаровете като вече е почти пълна тъмница- тръгваш да изпреварваш в сумрак, няма никой и изведнъж кавала си светва фаровете, щото се сеща, че не го виждаш и затова тръгваш срещу него. Аман от пестящи. А с тези ДРЛ яко дразните, защото светлината на късите има шапка, а на дългите не и незавасимо, че е намалена на намси колко %, пак си гледаш открита крушка. Поне мен ме дразнят

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 29 юни 2012 15:43

Аз съм за тази идея, като тръгна на път винаги си пускам фаровете, нито са ми стопили акумулатора нито са ме съборили за гориво!
Едно на ръка че си по-видим на пътя и друго че поне аз по-лесно определям разстоянието на което се намира идващия с/у мен автомобил.До сега не съм намерил негативи за мен или автомобила от това че съм карал целогодишно с включени фарове :roll:
За новите гуми също твърдо "ЗА", който е карал с нови зимни/летни гуми, е разбрал и знае що е това сцепление и има ли то почва у нас :D
Миналия ден ходих при моя майстор да се уговаряме кога да си закарам колата и той качил един Пасат 3-ка на подемника, гумите галош, разбити шарнири, омаслени амортесьори, скъсани прахоуловители, изгнил, абе пълна скръб scare
Еми това са голяма част от автомобилите(моргите) които се движат срещу вас и семействата ви по-пътищата на родината, та птъно поведение ли има тоя кош, или ако му се наложи да спре екстремно ще му блокират колелетата и ще направи 200м. спирачен път?
Че караме стари коли това е ясно, ама пък една габаритна крушка струва стотинки, една крушка за стоп също, от 10 коли на половината нещо не им свети, фарове ли, мигачи ли, габарит ли, стоп :screwy

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пет 29 юни 2012 15:44

Да се очаква ли забрана за движение по пътищата на леки автомобили БЕЗ принудително охлаждаща климатична система в салона?
Щото и жегата си е опасна... Току-виж се сварили 3-те грама лоясал мозък на някой галфон и... Те ти потенциална предпоставка за ПТП. :roll:

P.S. Фаровете свалят от 5 до 7 к.с. :041:

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Пет 29 юни 2012 16:05

ChimeyJimmey написа:Да се очаква ли забрана за движение по пътищата на леки автомобили БЕЗ принудително охлаждаща климатична система в салона?
+1, точно така е! :bowdown

Според мен ползите от фаровете денем са (поне):
1. Макар и леко, но все пак повишен разход на гориво (само аз ли виждам изкл другарската връзка между ББ и Валентин Златев още от времето на Ипон? Защо според вас максимумът по магистрала вече е 140, а не 130? :?)
2. Немалко пари от глоби/рушвети, докато водачите добавят и този навик към вс останали.

На привържениците на поредното решение на любящата и загрижена за поданиците си власт - ако блееш, няма да ме видиш не с ДРЛ, ами и с включен морски фар на тавана, защото на пътя или гледаш, или блееш, денем фаровете не са никакво оправдание. И да, аз съм мн против подобни "грижи за човека", защото за пореден път властта ми вменява нови задължения, вместо да оправи собствените си кирливи ризи (напр разбити пътища), които отнемат много повече човешки животи - ама те не носят пари, нали така?

Ако не ми вярвате - все някой ден КАТ ще направи няква стъкмистика и колкото и да е скалъпена, пак няма да оправдае принудителната мярка да караме с вкл фарове.

ПП: при мен повишената консумация (на уредче, включено в запалка) е 0.5V.

death

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пет 29 юни 2012 16:09

ChimeyJimmey написа:
P.S. Фаровете свалят от 5 до 7 к.с. :041:

Може ли да покажеш отнякъде обосновано това или как си го сметнал, ако сам си го направил? Защото си представям как преди 10 год като карах уно 45 коня и като пусна фарове на дълги, вентилатор, радио , чистачка, отопление на заден прозорец и ще трябва да спра да ударя едно рамо аз. Отделно, че аз климатика като си пусна и не се усеща, заради едни други зависимости като въртящ момент и т.н, какво остава за някакви си фарчета.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 29 юни 2012 16:20

Всяко чудо за три дни, и за коланите така беше, влизаш щрак и тръгваш, кво толкова ?

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Пет 29 юни 2012 16:23

Тези 100 грама на 100 км надали ще сбъркат някой с разхода, влизаш пускаш и караш голяма работа..

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пет 29 юни 2012 16:26

Разхода се споменава малко по-глобално. 100гр. на 100км. умножено по Х коли-можете сами да сметнете че не е толкова малко. А иначе съм по-скоро от въздаржалите се. Ако наистина има ефект нека да караме на фарове целогодишно.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 29 юни 2012 16:30

Има ли някакви статистики от страни, в които е задължително, карането с постоянно включени светлини, преди и след задължаването как е било? Има ли ефект от това? Аз съм "за" карането с пост.включени светлини.Карам мотоциклет и усещам , че има някакъв ефект , по-рано ме "виждат" :)

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пет 29 юни 2012 16:34

Е какъв е смисъла да гледаме статистики в белите държави като тези светлини не са животоспасяващи...Там културите са съвсем различни,манталитет и толерантност на пътя.Така,че идиота си е идиот с или без светлини.

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Пет 29 юни 2012 16:36

Freakylol написа:Тези 100 грама на 100 км надали ще сбъркат някой с разхода, влизаш пускаш и караш голяма работа..
Да, целта е всички да го погледнат така; от другата страна резултатът е един милион коли по няколко капки повече... ;)
samo_pechka написа:Карам мотоциклет и усещам , че има някакъв ефект , по-рано ме "виждат" :)

За мотор съм твърдо за, и аз виждам моторите много повече. Само дето наредбата не засяга само моторджиите...

ПП: напълно съгласен с Благо. Манталитетът не се променя със заповеди.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”