Време ли е за зимни гуми?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Re: Време ли е за зимни гуми?

Мнениеот predat0r » Чет 01 ное 2012 18:18

car mechanic написа:правени са тестове с всесезона гума не играе за зимата направо си е летна
или зимни караш или летни :screwy зимната е с по мека гума а летната с твърда как ще стане scare

:да: точно така

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 ное 2012 18:25

А как ще коментирате следната снимка, където се вижда, че в зимни условия Good Year Vector 4Seasons е пред зимни гуми като:
Firestone
Vredestein
Maloya
Kumho
Yokohama
Прикачени файлове
untitled.JPG

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Чет 01 ное 2012 19:26

Аз си сложих зимните, да се износят колко да се износят, че толкова сте го замислили.

Потребителски аватар
predat0r

Мнениеот predat0r » Чет 01 ное 2012 19:29

Freakylol написа:Аз си сложих зимните, да се износят колко да се износят, че толкова сте го замислили.

Изобщо няма да се износят.. Време си е за зимна гума... :drunk

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 01 ное 2012 19:36

Когато температурите паднат под 15градуса постоянно,тогава слагайте зимните гуми.Поне аз така знам :да:

Потребителски аватар
predat0r

Мнениеот predat0r » Чет 01 ное 2012 19:37

kr1s0 написа:Когато температурите паднат под 15градуса постоянно,тогава слагайте зимните гуми.Поне аз така знам :да:

7 градуса е не 15

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 01 ное 2012 19:40

7,5 е колега.Не намерих материала,в който четох ,че е под 15 затова го казвам така без да съм подплатил мнението си с линк. :beer
Не мисли,че се заяждам,но според мен е доста относително,но със сигурност когато стане по-хладно постоянно трябва да се сложат. :да:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 01 ное 2012 19:43

Студа с нищо не пречи и на летните стига да ням лед :idea: Рано е за зимни

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Чет 01 ное 2012 19:53

stefan4o написа:А как ще коментирате следната снимка, където се вижда, че в зимни условия Good Year Vector 4Seasons е пред зимни гуми като:
Firestone
Vredestein
Maloya
Kumho
Yokohama

Аз ще ти кажа как го коментирам това...
Тези тестове се правят с чисто нови гуми. Предполагам си наясно.
Като караш с всесезонна гума на 60 градуса напечен асфалт лятото с препълнена кола, сещаш ли се какво се получава със "зимните" смеси по гумата - стават на кокал.
И на 2-рата зима, ако си късметлия ще си мислиш, че имаш и псевдо зимни гуми. За третата вече ще си наясно какво е това всесезонна гума и има ли то почва у нас.
За мен това е компромис за Гърция, но не и за България. Зимите тук могат да станат доста люти и подобен компромис със сигурността е недопустим.

Нека повторят тестовете с всесезонните гуми, след като са изкарали 1-2 лета и да видим дали ще имат каквито и да е предимства пред чисто зимната гума...

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 ное 2012 19:56

Питането ми беше съвсем друго, ама както и да е. Понеже тук разбирачите отрекоха за съществуването на такъв вид гуми. Показах тест, където се виждат резултатите. Да не говорим, че един от тях кара лятото със зимните гуми и твърди, че нямало проблем. Още какво да коментираме? :screwy Какви ще станат след година или две каране през лятото не зная, тук коментираме качествата на гумите.

Последна промяна от stefan4o на Чет 01 ное 2012 20:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Чет 01 ное 2012 19:58

Занимавам се с монтаж на гуми и честно да ви кажа хората почнаха да ги слагат още от миналия месец. Повечето са такива които минават петрохан и не им се рискува. Други казват че още е топло, други ден го давали 20 градуса а трети просто чакат да падне първия сняг и да ми се струпат всичките на веднъж и да ме съсипят от работа :x

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 01 ное 2012 20:13

Другата седмица мисля да минавам и аз към зимната екипировка...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 01 ное 2012 20:22

Smeagol написа:
stefan4o написа:А как ще коментирате следната снимка, където се вижда, че в зимни условия Good Year Vector 4Seasons е пред зимни гуми като:
Firestone
Vredestein
Maloya
Kumho
Yokohama

Като караш с всесезонна гума на 60 градуса напечен асфалт лятото с препълнена кола, сещаш ли се какво се получава със "зимните" смеси по гумата - стават на кокал.

Освен това забележи, че цената на точно тези гуми е 2 пъти по-висока от повечето други тествани гуми... Нито пари спестяваш, нито караш спокойно и сигурно...

Tест за спирачен път с различни гуми на един и същ автомобил при 4 градуса на МОКЪР асфалт:
winter-summer-tyres-4c-test-braking-from-80kmh.jpg
Тестове на гуми - спиране от 80 км/ч на мокро при 4 градуса

http://www.whatcar.com/car-news/winter-tyres-tested/wet-conditions/259257

Т.е. хубавите зимни гуми са с поне 10% по-сигурни от хубави летни гуми при студен и мокър асфалт.

Tест за спирачен път с различни гуми на един и същ автомобил при 5.5 градуса на СУХ асфалт:
winter-summer-tyres-5c-dry-braking-from-100kmh.jpg
Сух асфалт

Изводът е, че когато температурата падне под 7 градуса и е мокро е време за зимни гуми. тези, Които карат с летни да бъдат внимателно на мокро.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 01 ное 2012 20:41

stefan4o ти хубаво си постнал тая информация, но според теб коя от горните марки сравнявани със Гуд Иър-а се опира макар и на 60%. Малоята ли която е абсолютна пластмаса и за нищо не става или Фаиърстон-а.Единствено само vredestein-a, са по-сериозните конкуренти но от части.Що не го сравниха тоя гуд Иър с Конти или Дънлоп или с Мишелин?
За мен такова понятие като всесезонна гума не съществува също.Климата в Бг не е за такива гуми (това е лично мое мнение), тия всесезонните са подходящи верно като за Кипър,Англия (макар че там валя сняг преди няколко дена) и други подобни страни.Незнам кой би рискувал зимата да кара в Бг с всесезонни гуми-не че няма, но лично според мен не си заслужава риска и икономията.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 ное 2012 20:50

Ти да не мислиш, че голяма част от хората, за които също като теб такъв вид гума не съществува, карат с по-добри от коментирания GY? Нали забелязваш темите за Дебица, Тигър и подобни измислени марки от Кауфланд, Метро и не знам си още откъде. Сигурно зимната ДебиЦа е по-добра от всесезонния GY? Понятието "всесезонна" съществува и още как - почти всеки производител има такъв модел гума в гамата си. Щом има - значи има и пазар за тях, нали така?
А това за България не ми се коментира изобщо. Водил съм такъв спор в другата тема за зимните гуми, не ми се разисква и тук, за да не пълним темата излишно. На очевадните неща няма как да кажем, че не са така.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”