Имам кола... ами сега???

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Чет 26 апр 2007 10:51

Хей, не очаквах такава активност за толкова кратко време - прибрах зверовете (двама са ;) ) и какво да видя :shock Всичко, което казвате е ок - огледала... (червило слагам само когато имам време, а това не е много често :071: ) ама кое по-напред - пътя ли да гледам, за скорости ли да мисля, огледала... уф, направо се разтроих сутринта :dummy: Да не говорим, че ако имаше и движение съвсем щях да се побъркам - не съм от притеснителните и паникьорите, дето като стане нещо затварят очи и вдигат ръце от волана :063: даже напротив - опитвам се едновременно да направя няколко неща и се вбесявам, че не мога... абе лудница :eyecrazy Ще се оправя с тая таратайка, пък ако ще и с чука :a boi de ама предпочитам да се пробвам с добро... засега :censored
Благодаря за предложенията за помощ - на това му се вика смелост :048: Засега ще изчакам да ми върнат колата (първо трябва да я вземат да оправят някакви жичкаджийски глупости, дето развалиха...) и първо ще пробвам да намеря някой безстрашен приятел, който вече си е написал завещанието :bishop Ако не се яви такъв ще се възползвам от така безразсъдно предложената ми помощ :twisted:
Дотогава се надявам да ме образовате поне теоретично...
О, и не всичко русо е хубаво :007:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Чет 26 апр 2007 10:54

Урок 1
Запознаване с лоста за мигачите!
Намира се под лявата част на волана. Движи се нагоре и надолу.
Преди маневра надясно лостчето се премества в горно положение! Повтарям - надясно -> лостчето нагоре!
Преди маневрва вляво лостчето се премества в долно положение!
Повтарям - наляво -> лостчето надолу!
Допълнение - в повечето случай лостчето само се връща в начална/неутрална позиция след приключване на маневрата, но ако това не стане то трябва да бъде върнато ръчно.

Урок 2
Запознаване с огледалата!
Огледалата са за да се следи движението отстрани и зад колата, а не да се следи състоянието на фон дьо тена, спиралата, очната линия, червилото, косъмчетата по лицето и т.н.

Урок 3
Държене на воланът.
Воланът се държи с две ръце.
Повтарям с две ръце, а не в едната ръка кафето, в другата цигарата и воланът да се върти с лакет!

Урок 4
Тръгване на светофар в трафик!
При сигнал жълто се натиска съединителят и се включва първа скорост! Ако пред автомобила има повече от един автомобил, съединителят започва да се отпуска когато колата пред предния автомобил тръгне!
Често срещани грешки:
Натискане на съединителя и включване на първа скорост когато предната кола е вече с 2-3 метра преднина.
Потегляне чак след звуков сигнал на спрелия зад вас голфаджия ;).

Урок 5
Извършване на обратен завой!
Обратен завой може да се прави само и единствено от най-лявата лента!
Повтарям - от най-лявата лента! Най-лявата, а не по-лявата или лявата. Най-най-най лявата независимо колко ленти има пътят!

Урок 6
Движение в трафик.
При движение в трафик се спазва скоростта на предните автомобили в лентата! Това означава че не се кара нито по-бавно, нито по-бързо от предните автомобили.
Ако се кара по-бързо и има лява лента се преминава в нея, естествено след подаване на светлинен сигнал и проверка в огледалата дали няма да се засече някой летящ голфаджия!

Очаквайте продължение ;)

Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Чет 26 апр 2007 11:05

Muncho написа:Очаквайте продължение ;)

Ще го очаквам с нетърпение - дотогава отивам да изпия една-две ракии :055: със салата за успокоение на нервите и сядам да чета - ще се радвам да почерпя за помощта на някоя сбирка, ако оцелея дотогава :drunk

Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andrey » Чет 26 апр 2007 11:17

Честито!!
И от мен една идейка - има си и плюсове и минуси обаче:
избираш си средата на празниците, примерно сега в събота или неделя /да няма движение/ ; излизаш на магистралата и газ към Пловдив /мойеш да си избереш и друг маршрут/ - така ще си усетиш колицата в сравнително спокойна обстановка, без да се налага да правиш много маневри. Обаче карай само в дясната лента и гледай често в огледалата, щото има много пилоти. После мисля, че ще ти е доста по-спокойно, когато караш градско. Номера е да усетиш добре колата без да се притесняваш много - ефекта е по-скоро психологически.

Само идея, не ме бийте - при жена ми се получи.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 26 апр 2007 11:26

и лепни един стикер.. да те разпознаваме..
туко виж налетели 2-3 "клубнк" коли кордон да отцепват пътя.. ;)

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Чет 26 апр 2007 11:39

Каране трябва, каранеееее! Така с обяснения кое къде е и как се прави не става - километри си трябват! Успех!

Потребителски аватар
proxy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот proxy » Чет 26 апр 2007 12:03

Аз бих ти препоръчал (като също човек, който не е карал отдавна и се учи наново) да си гледаш в огледалата, дори да си 100 % сигурна, че няма никои наоколо. Не за друго, а за да ти стане навик. И макар и аз всеки път като седна преди да потегля да си го повтарям правя изпълнения...... Каране му е цаката. Отначало е трудно, после ще ти стане навик и дори няма да ти създава неудобство да се оглеждаш.

Потребителски аватар
Stef4o
Автомобил: Golf V
Двигател: BKD

Мнениеот Stef4o » Чет 26 апр 2007 12:55

Здравей,
първо искам да кажа ,че нямам книжка ,но мисля ,че може да съм полезен с това мнение....

Според мен най-добре отиди на някой паркинг или където няма коли,припомни си тръгването и другите неща които си забравила с времето...ако не можеш да се закараш до някой паркинг,помоли някой само да те закара и го прати да пие едно кафе,защото най-добре се учи нещо когато се учиш от грешките си...пример с тръгването:тръгваш->гасне->тръгваш->гасне->тръгваш->тръгваш :lol:
аз съм жив пример:нямам книжка и карам от дъжд на вЕтър(когато ходим на село)с тръгването усещам трудност когато не съм карал примерно 1 месец(не ми гасне,но усещам ,че не го правя както трябва) така е и с 1-ва предавка и 2 и 3 и след това вече всичко е ок...
когато посвикнеш с тръгването пробвай на изнанагорно....мен баща ми ме караше да спра на изнанагорно,да гушна седалката(без да държа волана)и да тръгна...след това същата операция,но да не тръгвам ,а колата да седи на едно място без спирачка(само с достатъчно подадена газ)...
това е от мен...
Успех :wink:

Последна промяна от Stef4o на Чет 26 апр 2007 13:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Чет 26 апр 2007 12:58

каране му е майката :idea: с гледане и четене не става :idea:

МАРИЯНА
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот МАРИЯНА » Чет 26 апр 2007 12:58

Колежке, Честито!
Според мен най-добре е сама да се оправяш. Като за начало избягвай натоварените часове и улици. Имам книжка и шофирам от 10г., на седмица навъртам по 300-350 км. и въпреки това щом се качи някой мъж да го возя / особенно съпругът ми / все едно за пръв път сядам за волана.

Потребителски аватар
bboikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bboikov » Чет 26 апр 2007 13:12

Sundy, съвет от мене - направи за всеки слечай пълно автокаско, не ти го желая, но... Практично е, плащат щетите. не е зле също да видиш състоянието на колата. Моята жена купи кола в лошо техничско състояние и я удари на втората седмица, дори не желаеше да вземе мерки да я оправи. :078: Иначе всичко най-хубаво и лек път, поздравявам те за избора, доста по-добре е от Рено Клио. :applause: Номера на жената още виси в рубриката "Идиоти на пътя" :sly

Потребителски аватар
emils
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emils » Чет 26 апр 2007 13:22

повечето колеги дават правилни съвети.
да обобщим:
- за да свикнеш с колата отиди на някой паркинг или на някой полигон и оттренирай спиране-тръгване и маневри напред-назад. тренирай паркиране в различните му разновидности - от изключителна важност е за софия!
- изкарай колата на междуградски път, също за да започнеш постепенно да свикваш с нея
- ако все пак ти е много трудно, тогава пробвай да вземеш 10-на часа опреснителни курсове - при всеки автоинструктор става.
- прецени как ти е по-лесно да караш - сама или с някой до теб
успех и много безаварийни километри!

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 26 апр 2007 15:39

Колежке,честита кола,да минеш много много безаварийни километри с нея!!!
А относно шофирането,според мен е най-добре да си сипеш достатъчно бензин и да излезеш извън столицата,някъде по софийските околии,където движението не е толкова кофти(за целта може да накараш и някой твой приятел да дойде с теб,та евентуално да откара колата до мястото за шофиране избрано от теб).Според мен карането на кола е като да караш колело-никога неможеш да го забравиш,просто е необходим период за нова адаптация!!!

П.П. Още повече че колата ти е готина и шофирането й ще ти донесе удоволствие(поне при мен е така)!!! :wink: :wink: :wink:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 26 апр 2007 15:46

da6o_amvr написа:Според мен карането на кола е като да караш колело-никога неможеш да го забравиш,просто е необходим период за нова адаптация!!!

Съгласен!

п.с. случвало ми се е да не карам 1 седмица и след това ако щете вярвайте имам 10 мин адаптация...

Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Чет 26 апр 2007 16:15

Аз съм упорита и със сигурност ще се справя с това, но ми се ще да направя всичко възможно да си припомня нещата поне на теория преди да се втурна в калабалъка - не за друго, ама поне да си спестя "комплиментите", свързани с родата :motz: И не на последно място искам да си опазя количката от "тунинговане" поради непредпазливост или незнание :027: Може да е застрахована, ама що да си я троша - все пак първа кола ми е, трябва да се разбираме :041: Ще продължавам да чета тук, защото вече получих ценна информация и се надявам да продължа да получавам - все пак е по-добре да знам какво да направя при определена ситуация, отколкото да изпадна в "ситуация" и да седна да мисля к`ви да ги върша :??? Да не говорим, че спешно трябва да се превърна от шофьор "на трупчета" в действащ шофьор, щото трябва да пътувам с двата дзвера (то заради тях е и МПС-то) до Бургас... :drive

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”