акумулатор марки ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Re: акумулатор марки ?

Мнениеот BeckoTDI » Сря 21 окт 2009 0:15

Добре извинявам се, доста теми изчетох, но така и не видях данни от типа на голф 3 90а. алтенатор по предписание от завода му дават ххАч. акумулатор със ххх стартов ток.
По-точно се интересувам за 1.9тди 90к.с. с 90А алтенатор какъв му дават по предписание? Изпадна ми един акумулатор от МЛ 95ач и се чудя дали да го вземам или за него си трябва 120а алтенатор?

Потребителски аватар
ligustrum
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот ligustrum » Сря 21 окт 2009 21:42

RossenVlad написа:На старат ми кола имах Искра.
Издържа 7 години при сревнително неродовно каране (само последните 1-2 години се караше всеки ден почти,иначе по 2-3 пъти в седмицата).
Мисля, че тези 7 години не е нужно да се коментират:)
Отново съм с Иска 55 ампера на голфа и мислех, че ще му е малък, но си е екстра вече година.

+1 за искрата.това за 7-те години за втори път го чувам.другият ми можеби ще е такъв :да:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 22 окт 2009 8:04

вчера ходих при Стоян Гишин преподавател в ТУ и занимаващ се от над 30 години с акумулатори :)
Човека предлага марките Gigavat, iskra, monbat, bosh, baner, varta
разликата за еднакви амперажи при различните марки бяха не повече от 20 лв!
По негов съвет и препоръка си взех baner 55AH за 155 лв
3 пъти ми повтори едно и също - за кола която не се кара поне по един път месечно над 300 км извънграда, на два месеца (собено зимата) е силно препоръчително акумулатора да се слага на зарядно за една нощ да се възстанови !
така казва ще те изкара много години над гаранцията, която за повечето акумулатори в 2 год !
По тази схема със дозаряда, другия ми акумулатор монбат кара вече 5-та година

Потребителски аватар
Lion_Heart
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lion_Heart » Чет 22 окт 2009 8:15

Един глас за Topla.....

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 23 окт 2009 14:22

One написа:вчера ходих при Стоян Гишин преподавател в ТУ и занимаващ се от над 30 години с акумулатори :)
Човека предлага марките Gigavat, iskra, monbat, bosh, baner, varta
разликата за еднакви амперажи при различните марки бяха не повече от 20 лв!
По негов съвет и препоръка си взех baner 55AH за 155 лв
3 пъти ми повтори едно и също - за кола която не се кара поне по един път месечно над 300 км извънграда, на два месеца (собено зимата) е силно препоръчително акумулатора да се слага на зарядно за една нощ да се възстанови !
така казва ще те изкара много години над гаранцията, която за повечето акумулатори в 2 год !
По тази схема със дозаряда, другия ми акумулатор монбат кара вече 5-та година

С другаря Гишин се познавам лично и действително знае акумулаторите изоснови, и има тестова лаборатория в, която прави изпитания. Щом ти е препоръчал Банер значи таз година са изкарали добра реколта ;). Това за дозареждането на акумулатора не е нужно да ходиш при професора за да го знаеш - а би трябвало всички шофьори да сме на ясно с тоз момент. Но за съжаление станахме консуматорско общество и някой хора не ебават и маслото да си проверят пък камоли да свалят акумулатор за дозареждане.

За съжаление има още една особеност, много неприятна с този така необходим консуматив - акумулатора: Въпреки че са сравнително скъпи акумулаторните батерии са продукт на масово произвоство в най-лошия му вид. И след като излезе една батерия от поточната линия минава наколко задължителни теста и ако ги издържи е ушким ОК. Но дали в действителност е така хммм не съм сигурен, винаги има вариант нещо да се е объркало и тестовото оборудване да не го засече. В един 50Ah акумулатор има 6 клетки по 2V. В всяка клетка има 10 плочи (5+ и 5-) и 5 джоб сепаратора които изолират положителните от отрицателните плочи отделно има 2 моста които свързват всички положителни всички отрицателни плочи и свързват 2 съседни клетки. Отделно плочите са потопени в воден разтвор на сярна к-на (електролит), който трябва да е с точно определена плътност.

Тук мисля че на повечето от вас им стана ясно колко много неща могат да се объркат и въпреки това тестовото оборудване за няколко милиона евро на края на поточната линия да решим, че батерията е ОК.

Това обяснява и разогласията в темата относно една и съща марка батерии: едни казват само Varta и Bosch, а други аз повече Bosch няма да взема щото моя се скапа. Да ама Varta-Bosch-Perion-Gigawat, които са една фирма произвеждат 11 000 000 акумулатора годишно. А сега се замислете колко внимание е обърнато на този в вашата кола ;) Това не означава, че малките фирми правят по-добри батерии, системата на всякъде е една и съща.

Така, че взимайте някакъв какъвто ви е по джоба, дръжте си инсталацията в изправност ако карате предимно градско еди път в месеца го сваляйте за дозареждане и ако въпреки това ви направи проблем си намерете гаранционната книжка и бегом в магазина ;) все пак има 2 години гаранция.

Това, което много малко от нас знаят е, че кутията в основата си има борд който е от висоака важност за безопасното укрепване на акумулатора. Акумулаторите за европейски тип автомобили се правят 2 вида бордове В3 висок 10.5mm и В4 висок 19mm и понеже В3 е много по разпространен хората са излезли с хитро решение за да не произвеждат 2 вида кутии с еднакви размер: Правят кутията с борд В3 и добавят едни вложки, които като се монтират върху тънкия борд той става 19mm.

Пиша целия тоз ферман защото за нашите VW-та трябва борда да е В4 за да се укрепи правилно акумулатора. В задната част на стойката за акумулатора има един канал с едно зъбче по средата в този канал влиза борда на батерията и зъбчето на канала влиза в един отвор намиращ се по средата на борда. След това от дригата страна набатерията като затегнем подвижната планка нашия акумулатор е укрепен и от 2-те страни. така че като купувате акумулатор си ги скайте тея вложки ако не са на акумулатора.
Прикачени файлове
B3__Base_Hold_Down_.jpg
B3__Base_Hold_Down_.jpg (6.24 KиБ) Видяна 5220 пъти
B4__Base_Hold_Down_.jpg
B4__Base_Hold_Down_.jpg (5.6 KиБ) Видяна 5219 пъти

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Пет 23 окт 2009 22:31

Докато бях из Англията една сутрин закъсах с Боша(беше си с колата като я взех-почти 2 години),и си взех LUCAS,пофалиха ми го,направиха ми дискаунт хората ,туриха го ,замериха,всичко 6 ве4е година и половина няма ядове

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 25 окт 2009 23:15

iGolf написа:Докато бях из Англията една сутрин закъсах с Боша(беше си с колата като я взех-почти 2 години),и си взех LUCAS,пофалиха ми го,направиха ми дискаунт хората ,туриха го ,замериха,всичко 6 ве4е година и половина няма ядове

Lucas нямат завод за акумулатори ;). Но споко, не си купил менте, те поръчват на някой от големите призводители да им правят батерии по техни спецификации и продават с тяхна марка. Lucas купуват батерии включително и от България ;)

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Пон 26 окт 2009 12:58

здраве да е,имат нямат така пише на него и съм доволен от него!нали не пише КСИН ХУЕН ГУЕН ДЖИН ЧАН на него mhihi mhihi mhihi
Изображение
72ah
650cca
Silver Calcium Technolgy for Heavy use
Maintenance Free
4 Year Warranty

Последна промяна от iGolf на Сря 28 окт 2009 21:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 26 окт 2009 17:38

iGolf написа:нали не пише КСИН ХУЕН ГУЕН ДЖИН ЧАН на него mhihi mhihi mhihi

Пише ама на клетките само mhihi отгоре пише Мейд ин Банишора :bishop

kurmijanko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kurmijanko » Сря 28 окт 2009 15:19

някой може ли да даде инфо къде да си купя Excide или както се пише в София

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 28 окт 2009 16:12

kurmijanko написа:някой може ли да даде инфо къде да си купя Excide или както се пише в София

бул. Рожен 18 тел 0878717808 - НИКОЛАЙ е твоя човек

Потребителски аватар
Jetman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetman » Пет 30 окт 2009 22:45

BeckoTDI написа:Добре извинявам се, доста теми изчетох, но така и не видях данни от типа на голф 3 90а. алтенатор по предписание от завода му дават ххАч. акумулатор със ххх стартов ток.
По-точно се интересувам за 1.9тди 90к.с. с 90А алтенатор какъв му дават по предписание? Изпадна ми един акумулатор от МЛ 95ач и се чудя дали да го вземам или за него си трябва 120а алтенатор?

Понеже още не са започнали студовете, а мойто ТДИ взе да се замисля леко при първото палене и аз имам подобен въпрос - какъв да бъде ампеража на акумулатора за 1.9ТДИ 1Z 90к.с.? Изчетох доста теми и разбрах че не трябва да се слага по-слаб или по-мощен акумулатор от самия алтернатор!?!?! :roll: Не зная колко ампера ми е алтернатора, колегата е писал 90А за неговия - ако са ни еднакви моторите значи и моя ще е толкова...

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пет 30 окт 2009 23:14

Колега аз сложих 95Ah 850А стартов ток, точно се събра :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 31 окт 2009 12:00

Малко препечатка от другата тема за акумулатори в дизеловия раздел касаеща качествата на акумулаторите:

milmar написа:
Може би най-важния отговор обаче на "Кой акумулатор е по-добър за дизел" е : този акумулатор , който е монтиран в дизелов автомобил с читава инсталация ( "жици" , клеми , генератор ...) , изправен двигател съответно подгревни свещи .

Stivi написан:
Колкото и да не ми се иска ще трябва да се съглася с това мнение понеже след профилактика на кабели /замасяване/+/ и стартер сега вече не се оплаквам от моя Bosch S4 който бях нарочил за некачствен малко по-нагоре ! Предполагам че много от случаите на заминали акумулатори са по вина на автомобила/собственика а не на производителя но винаги е по-лесно той да е виновен за проблемите в старите ни кошници :))

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 01 ное 2009 0:42

One написа:вчера ходих при Стоян Гишин преподавател в ТУ и занимаващ се от над 30 години с акумулатори :)

Как да се свържа с Гишин защото отдавна не сме се виждали. Споменай му за Ники, който изнасяше акумулаторите на Елхим за Украйна. :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”