Акумулатори - колко им е животеца?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Акумулатори - колко им е животеца?

Мнениеот инжектопляктор » Нед 26 апр 2015 17:44

Kostiev написа:ОСВЕН ТОВА с течение на времето тези ампери нарастват, защото волтажът (при включени габарити без заряд) спада.

Не е вярно. Амперите не нарастват. Това, че мощността P=U.I е заблуждаващо. Чрез преобразувания от закона на Ом за мощността получаваме формулите P=U^2/R. Ако токът е водата, която тече по една тръба, то налягането е напрежението, а съпротивлението е диаметъра й. Няма как при по-ниско налягане изходният дебит на водата да ти е по-голям, нали? Ако не ми вярваш, че мощността ПАДА при намаляване на напрежението(за чисто активни товари като крушки, реотани и т.н, за уреди с импулсно захранване това не важи, защото имат стабилизация и захранванията им работят в широк диапазон напрежения), то помисли какво става, когато напрежението на мрежата спадне. Крушката у вас почваше да свети по-слабо, нали? Ако токът се увеличаваше и мощността оставаше постоянна, нямаше да има промяна в количеството отдавана светлина. Силата на тока е право пропорционална на напрежението и обратно пропорционална на съпротивлението.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 26 апр 2015 18:55

Kostiev написа:ОСВЕН ТОВА с течение на времето тези ампери нарастват, защото волтажът (при включени габарити без заряд) спада 14-13-12-11V-... 50W (габарити + интериор примерно) на 14V са 3,5А, ама след няколко часа като падне на 12V вече са 4А, а на 10W отиват 5А. Т.е. акумулаторът прогресивно се разрежда - съвсем условно първия час 3,5А, втория 4А, третия 5А и така все повече.

За електротехник определено не ставаш, поне като художник дано те бива.
Да си нарисуваш мечка, да те изяде...

Темата отдавна се изчерпи, само рязана краставица се сервира.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 05 авг 2015 1:06

Някой за Бургас да знае къде може да се намерят някакви читави акумулатори втора ръка? Искам да се оборудвам с един 65- 72Ah, да си реша уж проблемите с колата, не искам обаче да си създавам още. Според вас добра идея ли е или да събирам още? Тоя, който в колата в момента е в гаранция, просто е малък. Някоя Фиеста ще върти като луда с тоя акумулатор. Не и тая кола. В момента имам 100-тина лева, които стигат за малък, не и за 72Ah, ако става въпрос да купувам нов. Тоя в колата е 45Ah.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 05 авг 2015 8:46

по норматив си с 54 Ач.Този щом сега върти слабо есента при студ го отпиши.
Ако имаш познат ,който вкарва "нови" коли - от него смяна - ще се очудиш колко дълго време ще изкара

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 05 авг 2015 13:50

Трябва да си видя гаранционната карта на моя Монбат да видя кой е официалния дистрибутор за Бургас. В момента в София цената при на Formula 62Ah при дистрибутора е 110лв. Поне според мен е по-добре нов с гаранция отколкото стар в неясно състояние. Пък и ако го вземеш от дистрибутор шанса да е висял 1 година по складове е минимален, а това е един от факторите, които убиват акумулаторите.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 05 авг 2015 16:24

radi_nrj написа:Поне според мен е по-добре нов с гаранция отколкото стар в неясно състояние.

Прав си за новият, но за 62Ah или дори 70 трябва да отделя 160-200лв. :screwy Такива цени ми казват. Навремето тоя 45Ah - т.е преди около 2 години го купувах за 118лв+стар акумулатор за връщане. Марката Ennexy. Уж и в гаранция, уж го и мериха - 380A стартов ток имал, бил в нормите. Ама на. Очевидно ако го сложа на някоя Фиеста или Корса, ще върти като луда, но тая кола си иска своето. Не ми я дадоха с читав акумулатор като я купувах. :no
kris11 написа:Ако имаш познат ,който вкарва "нови" коли - от него смяна - ще се очудиш колко дълго време ще изкара

Нямам бе, човек. Не съм връзкарче :smile Гледам да взема нещо, по възможност най-читаво, но се опитват да ми съдират кожата навсякъде, за това и питам тук. Тоя 54Ah го остави. Като съм се наканил, имам намерение да взимам над 54Ah. Да видим дали стартера си върти тегаво защото има и той проблем или просто акумулатора е боклук в момента. И в двата случая 45Ah зимата е малко, едвам я изкарах с много ядове. Наканих се тая кола да я държа и мисля да я задържа няколко години, защото трудно се намира свястно и въобще не се продава за един ден кола, за да я сменя набързо. Поне да се погрижа за нея.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 05 авг 2015 18:11

Да не се окаже после, че си за стартер.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 05 авг 2015 19:54

Капацитета спада с времето. Нов 20Ач акумулатор вероятно ще върти повече от стар 80Ач.
Не знам къде си ги гледал тези цени, но в продавалника има акумулатори с 3 години гаранция на много по-ниски цени. 74Ач за 110лв.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 05 авг 2015 20:52

hooligan_sk написа:Да не се окаже после, че си за стартер.

:th_up Ти стартер ремонтирал ли си откак взе колата ? Направи му профилактика преди студовете. Втулки,четки , бендикс за да върти бавно или "акумулатор" или износени втулки и затягане Ако ти прави въртели да тръгва и да спира или износени и провосващи четки или бендикс/ включвател. на включвателя пъпките на контактите нагарят.
Ако имаш време можеш и сам

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 05 авг 2015 21:50

hooligan_sk написа:Да не се окаже после, че си за стартер.

Мисля, че писах по-рано. Набутах се, не знаех още тогава за този форум много-много. Стартер втора ръка ми предложиха за 100-тина лева или за към 220 някакъв рециклиран от някъде си, уж го водели нов. Взех тоя за 100лв. Имаше проблеми. Сменяха бендикса с нов. Шлайфан беше колектора. Четките са нови. Втулката откъм двигателя я набиваха нова. Единственото нещо, което не е сменяно е изключвателя/бобината.
При зареден акумулатор уж стартерът прекъсва, киха или не може да завърти и ми гаснат лампите по таблото. Искам проблема ликвидиран. Кабелите и обувките изглеждат здрави. Не знам какво да търся. Майсторите така наречени твърдят акумулатор.
Стартера понякога хълца - чуваш как тръгва и хлъц спира, тръгва и хлъц - спира. После се оправя и пали.
ktamen написа:Не знам къде си ги гледал тези цени,

Гледам ги по магазините. Само в Примекса видях някакви Ромбат Пилот, които бяха евтини. По-евтини не бях и видял.
В Бургас майсторите са ужас човек. Спирам при едни за първи път, уж майстори и табела. Питам ги дали могат да ми нагласят TPS ако взема. Те не знаят TPS какво е. Гледат колата капака отварят и се чудят байпасният клапан за празен ход от къде зема въздух. Викат - от картерната вентилация. :screwy Аз хал хабер си нямам от коли и ми се налага да им обяснявам. После - ааа, аматоо много сложно това, трябва компютър. :death
А колата е 95-ти набор, не 2005-ти. :no

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 05 авг 2015 22:00

Определено ми се струва че си за стартер. Това заедно с алтернатора си се прави регулярно на тез стари талиги. И е един от най-простите възли за "рециклиране", повече от 50-60лв не трябва да излезе. :th_up

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 05 авг 2015 22:02

hooligan_sk написа:Определено ми се струва че си за стартер.

Как да го рециклирам, като бендикса е чисто нов, четките са нови, стартерът беше вече рециклиран!? Човек, дал съм до сега 140лв за стартер и "рециклиране"!?!? И то стартерът беше сменен с друг, защото старият редуктора му се счупил, надрал магнити на статора и нямало никъде такъв статор за смяна. :mad :banghead Какво да му се рециклира на тоя стартер вече? :eek Смяташ, че е включвателят ли? Искам да купя нов акумулатор и това е. Ако не се оправи, ще ходя да се разправям. Посред зима няколко пъти съм бутал, защото не може да запали. :banghead
"Майсторите" казват - "Калпав ти е акумулатор, за това не пали"

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 05 авг 2015 22:24

Пробвай да вземеш друга батерия за няколко дни от някой приятел. Ако се оправи, купи си аку.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 05 авг 2015 22:44

hooligan_sk написа:Пробвай да вземеш друга батерия за няколко дни от някой приятел. Ако се оправи, купи си аку.

Нямам приятел със свободен акумулатор и то над 52Ah. Всички пътуват наляво-надясно и не могат да рискуват да не може да тръгнат. Навивал съм един за проба. Проблемът се случва понякога. Изключвател възможно ли е да го прави? То ако сменя акумулатора и с по-голям стартов ток работи дали няма да се подобри положението? Ако не е от това, следващото е изключвател, което ще сменям, но АКУ-то без това е малко. Ще ме посъветваш ли да правя ревизии и да хвърлям пари за изключвател, вместо да сменя без това малкият акумулатор или?

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 05 авг 2015 23:38

Колега инжектопяктор това е несериозно, вземи акумулатора на комшийката или комшията за 10 минути вечер след работа. Ако го прави си за стартер. Струва ми се малко ти е изкарал акумулатора, на 2 години трябва да пее. По всяка вероятност ти е заминал превключвателя на стартер, онова което дава ток на стартера когато го дръпне бобината. Можеи да затяга някъде, но казваш е профилактиран. Ако си с мотор 2.0 бензин както е по профил, с 45 ампера трябва стартера да върти като луд. Аз имам кола 2.0 инжекция и я карам без грижи с 50 амперов акумулатор. Буса ми е 1.9 с 3 метра кабел от акумулатора и пак е безпроблемно с 50 ампера. Ако си с дизел нещата са различни, там компресията е 23 и без 70 ампера зимата забрави.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”