Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот stefan4o » Съб 30 ное 2013 9:51

Определено е така. И аз заставам зад горните две мнения. Като цяло всеки му се иска да вярва, че не се е минал и оттам произлизат тези хвалебствия за нисък клас марка гуми. Някои обичат да спрягат съотношението цена/качество, ама за съжаление само цената е обективен фактор в това съотношение. Качеството няма как да се измери с цифри, може само субективно да се опише, както в по-горния случай, че човекът е качил еди си какви върхове с тия гуми. Според мен всеки получава точно това, за което е платил, така е в реалния живот и не само при гумите. Като започнем от качествената храна и питиета, преминем през едрата и дребна техника за бита и завършим с автомобилите, които караме :a045
Ако пуснем и тема за оценка на храните, които ядем, със сигурност и там ще има такива, които ще ни обясняват, колко е вкусно и качествено "сиренето"(на което се казва деликатес) по 3 лева килото :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 30 ное 2013 10:01

Аз не бих си купил Дебица и не знам защо.Но имам приятел който кара бус Транспортер самос такива и е много доволен.Какво да му кажа?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 30 ное 2013 10:35

Наздраве му кажи като се видите и си говорете за каквото имате да си говорите. Темата не е кой с какви гуми ТРЯБВА да кара. Тук всеки дава субективна оценка на своите гуми и толкова. Всеки си има глава на раменете и да си решава. Кое е хубаво и кое не - по цял свят правят тестове, които се стараят да обективизират чрез измерване на някакви точни параметри и тогава вече дават оценка кое е препоръчително. Който иска да вярва на тестове, който иска да вярва на написано в тази тема.

За мен обаче е изумително как се оказва, че това, което го пише в тестовете коренно се различава от това, което съветват тук в темата.

Малко оффтопик. Имам един телевизор 21" Sony Trinitron, който е купен 88 г. от Корекома. Над 25 г. работи без проблеми и все още си е много хубав. Не виждам какво повече му трябва на човек от един телевизор. Цветен е и има много добра картина! С него до сега не ми се е случвало да не мога да изгледам някое предаване или филм. Направо е перфектен за парите си и ще продължавам да си гледам на него, защото другите телевизори са ялови.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 30 ное 2013 11:58

Тъй като имам горчив личен опит с Дебика веднъж с Навигатор впоследствие с Фриго, не че съм имал премеждия да чукна на дърво ...изключая дето не тръгват и не спират..... :biggri... даже последните са ми още на колата...и понеже споменах в преден пост за други алтернативи в ценовия клас на дебиката ..то за да не бъда голословен ще спомена че доста по-добра алтернативата според мен за прилична да не кажа добра гума е Барум Поларис 3 която в раличните тестове на различните специализирани издания е все някъде по средата в челната 10ка ....оставяйки зад себе си по някои показатели доста от марковите гуми дори такива като Мишелин и Гудиър. Та не знам доколко това е така зашото нямам личен опит с тях.....но все си мисля че за 5-6лв в повече като цена сравнено с цената на Дебиката.... няма начин да не е много повече гума от нея.... аз поне съм се насочил към този модел защото нямам излишни пари за нещо по-добро... дано съм бил полезен на някого с тази информация....

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Съб 30 ное 2013 13:09

Колкото е по-скъпа гумата, толкова е по-добра. Тези цени затова ги слагат. По-скъпите може да карат 2-3 сезона повече и така цената се изравнява. Всеки си решава сам. Мое мнение ако се карат много километри - скъпи, ако се минава 5к зима и 5к лято бюджетни.
Сега съм с Goodyear ултрагрип 7 на 50 000км и има още да се карат поне един сезон.

А за телевизорите и моето JVC от 1989г работи, но е японско и струваше 450$, около 4 заплати. Японски калкулатор Шарп от 1986г още работи с оригиналната батерия. Нещата за съжаление не са такива каквито бяха.

Потребителски аватар
einfoodeinz
Автомобил: Passat B5 Variant 1.9TDI
Двигател: AHU 1998
Контакти:

Мнениеот einfoodeinz » Съб 30 ное 2013 13:30

DrEbNiA написа:Предстои ми покупка на 4 зимни гуми 195/65 R15 за моя Пасат 4моушън и се колебая между:
Continental ContiWinterContact TS850
Goodyear UltraGrip 7+
Goodyear UltraGrip 8
Michelin Alpin A4
Vredestein Snowtrac 3

и понеже го карам от март месец насам го купих с летни гуми и не съм го карал зимата досега се чудя какво да избера за 4х4, вие какво ще ме посъветвате ? Благодаря предварително колеги! :beer

Това ми е като топ 5 само разменям 4 и 5 :)

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 30 ное 2013 13:44

Koето и да вземеш от първите три няма да сбъркаш, с 4 и 5 също няма да имаш никакви проблеми, общо взето по-твоя преценка.
Избирай ги по-шарка, която ти хареса най много, купувай, още повече 4моушън ала-бала, никви грижи :smile

Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafarfori » Съб 30 ное 2013 17:23

Nafarfori написа:Привет,колеги.И на мен ми предстои закупуване на 4-ри зимни гуми.
Спрял съм се на следните модели:
1.KLEBER KRISALP HP2
2.Hankook W442
3.VREDESTEIN Snowtrac 3

Вземах клеберите и съм доволен.На неотъпкан сняг все едно съм със снегорин.На мокро и в киша се държат прилично.На сухо не съм много впечатлен,при резки маневри се усеща нека нестабилност но не поднасят.За мен зимната гума трябва да се държи добре на сняг,а не да се чудя дали ще закъсам.Не подкрепям мнението,че по скъпата гума е по добра.Преди съм карал с Debica frigo 1,Pirelli Soottozero, Good Year Ulragrip 7.Последните две са супер на мокро и сухо особено пирелитата на мокро направо лепнат,но на сняг не съм много впечатлен.Пирелитата видят ли сняг се плашат,а гудиъра се държи прилично на сняг,но на един баир аз карам напред,а колата върви назад.И доста хора го изкачиха с по нисък клас гуми.Все пак това е лично мое мнение и доста противоречи на класациите.От класации също не се интересувам.То ако гледаме класациите трябва да караме само фиати (фиат е ставал най-много пъти автомобил на годината).Както каза по-горе един колега само 20% от времето караме на сняг(може и по-малко да е в някои райони),но все пак предпочитам да влизам малко по леко в завоите и да драпам на всякъде в снега.Ето от къде минах с клеберите,не претендирам че е голям подвиг,но тука с пирелитата няма как да мина,даже и с гудиъра.

Изображение

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 30 ное 2013 18:20

Темата пак започна да става кой откъде минал... Аз съм минавал през такава дълбочина прясно навалял сняг с Ханкук Айсбеър 440. Най-добрата зимна гума е оптималната за района, където се кара автомобилът, аз и преди съм го твърдял. А че има гуми, които превъзхождат в дадена област други - това е така, но то е за сметка на другото (както си отбелязал и ти, колега нафарфори). Щото ти можеш да излетиш от завоя както при заснежена настилка, така и при мокра :a045

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 30 ное 2013 18:33

Nafarfori написа:Ето от къде минах с клеберите,не претендирам че е голям подвиг,но тука с пирелитата няма как да мина,даже и с гудиъра.
Изображение

Не знам дали снимката лъже,но ми се струва че колата ти е със ширина на хамър,разстоянието между двете дири ми се струва огромно за автомобил :eek А и е бая висока щом в ляво където е газено по-дълбоко няма следи от праговете ! А и по принцип ако снега е сух /какъвто се вижда на снимката/,основата отдолу е твърда /пак като на снимката/ и автомобила има достатъчно клиренс за да не влачи корем спокойно ще мине и с някакви всесезонки втора младост :wink

Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafarfori » Съб 30 ное 2013 18:37

То и с най добрите гуми за мокро пак мога да излетя,като няма никой в главата.Аз искам да не закъсвам в снега и да спирам добре.Тези условия се изпълняват от клебера,поне според моите изисквания и не съжалявам,че ги взех.
Колата е форд фокус комби 185/65R14. Снимката лъже,това е не повече от 10 см.На места беше и по дълбоко и опираше "тумбака", но не закъсах точно там спрях и обърнах и почти не превъртаха гумите.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 30 ное 2013 20:17

[quote="Nafarfori"]

Изображение[/quote

ХАХАХАХхахХАХХХаххахА :Mr Green Fun :Mr Green Fun Ей оправи ми вечерта пич :scare3 Скоро не се бях смял така.

Имам два въпроса - Сигурен ли си,че снимката е от тая година и втория - Искаш ли да ти докарам "даже гудиъра" да си ги сложиш на колата и да видим ?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 01 дек 2013 8:04

Ясно е,че всеки хвали своето.Очевидно е,че тук качеството на гумата се мери според цената.Това може и да е така,но прави впечатление,че няколко човека гледат някакви тестове и от там на татък се лансират няколко модела като най-добри.На практика обективни мнения няма,понеже няма и хора/с редки изключения/пробвали повече от 1-2 модела гуми.
Питаш за едни-не стават,щото са евтини/не че някой ги е карал/
Втори-ми те са друг клас/евтини пак/
Трети взимаш,скъпички,известна марка-ми няма я в класациите и до там.Пак няма някой да я е карал.Е може ли от толкова хора да няма поне няколко с директни впечатления?И после като се появи такъв/както в случая/-не може да бъде....

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 01 дек 2013 9:45

Взех от

Изображение

Uniroyal MS Plus 77 205/55 R16 91H:

Изображение

Доставиха ми ги за два дни, DOT 4313. Занесох им джантите, монтираха ги и после отидох само с колата да ми ги сменят с летните. Цената за монтаж на джанти, с нови вентили, сваляне на летните и качване на зимните гуми с джанти - 32 лева. Доволен съм определено от обслужването и от цената 149 лева на гума. Сега обаче не ги виждам в сайта, явно са изчерпани за момента и май съм хванал последния влак.

Карал съм ги не много - около 200 км, от които 150 извънградско. Автомобилът е VW Golf GT Sport 2.0 TDI 170к.с. DSG. Първи впечатления:

Сух асфалт, температури между 0 и 3 градуса
1. Сцепление при потегляне - едва при подаване на пълна газ на първа скорост, присветва ESP за секунда. Иначе автомобилът тръгва без колебание и превъртане.
2. Спиране - при рязко спиране от ниска скорост не се задейства ABS. Естествено, не съм пробвал още рязко спиране от висока скорост, но при нормално, до средно интензивно спиране, дават добро усещане за обратно ускорение и стабилно поведение.
3. Странично ускорение - добро поведение серия от завои, включително и по-остри. В сравнение с летния ми размер - 225/40/18 е налице по-осезаемо накланяне, но приплъзване няма. Задницата е стабилна, без олекване при нормални скорости.

Мокър асфалт, температури между 0 и 3 градуса
1. Сцепление при потегляне - при интензивно потегляне ESP присветва за около секунда-две.
2. Спиране - при рязко спиране от ниска скорост еднократно задействане на ABS (едно ритване на педала). Иначе поведение като при сух асфалт.
3. Странично ускорение - като при сух асфалт. Само при много рязка умишлена смяна на посоката се усеща едва доловимо приплъзване, което веднага изчезва и поемат указаната посока.

Впечатления от сняг и лед нямам. Приличен разход на гориво. Показания по борд компютър: Дупница - София - 4.9/100 при скорост 110км в час магистрала и (почти) с ограниченията от Перник до Владая. За градско не мога да дам точни данни, защото разстоянията са кратки, но между 8 и 10.

П.П: Забравих да напиша - много тихи, приятно съм изненадан в това отношение.

Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafarfori » Нед 01 дек 2013 9:47

Снимката е от преди два дни.Още в началото казах,че това не е голям подвиг,като падне по-голям сняг ще направя по-сериозен тест,но няма да го споделя тук,защото си имате класации и си държите на тях.Лично за мен на сняг се представят по-добре от ултрагрип 7 (за 8-цата незнам),в другите показатели отстъпват,но с малко.30лв. на гума също не е малко(за моят размер).Всеки сам си решава какви гуми да избере,според това къде ще ги кара и как ще ги кара.Темата е:"Зимни гуми - кой с какви - оценка",а не най-добрите гуми според незнам си коя класация.Не съм казал,че са най-добрите,а просто,че на сняг се представят добре и съм го доказал с снимка(макар,че от снимката не може да се добие пълна реална представа за конкретните условия).Не мисля,че съм ги прехвалил много тези гуми,споделих и "+",и "-".Ннаправи ми впечатление,че се възхваляват основно контитата ,макар и "нови,ама на 5 години",не съм карал с такива,може би са по-добри,но това не означава,че всички трябва да карат с такива и да се пише мнения само за тях (80% от които са на базата на класация),а всичко друго (особено това което не е в класацията),да се оплюва.Как да вярвам на класациите като 80% от тях се правят по аутобаните в германия,а не по макадама в Булгаристан.
П.п:Повече едва ли ще пиша в тази тема,за да не ви размивам.Хайде с здраве и последно да кажа,че и с каквито гуми да се кара,не трябва да се надценяват,и задкормилното устройство е най-важно.Лека и безаварийна.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”