2. Ако аз дам колата си на някой да я ползва, който има книжка и не е пиян, т.е. съвсем добросъвестно и отсрещния човек е добросъвестен това е съвсем друг случай. Аз няма как да нося отговорност за негови бъдещи действия и да бъда наказан от закона за това, защото в момента на предаване на автомобила няма как да предвидя подобно развитие - след време, ден, седмица, месец, година са му взели книжката, загубил я, изтекла е или е била фалшива, когато ми я е показал е или се е напил, защото леля му е починала.
Надявам се да правиш разлика между двата случая, защото в първи аз пряко съдействам на някого да извърши нарушение на закона или престъпление (каквото е и предоставянето на лично оръжие между другото), а във втория аз нямам никакво знание или отговорност.
Щом това е проблема, то държавата просто трябва да въведе много по-сериозен контрол на изпълнението на наказанията, както и да предвиди случай какво се прави, когато дадено лице няма финансова възможност да си плаща глобите. Как банките могат да взимат всичко, а държавата не може, при положение че разползга със съд, полиция, затвори, армия и т.н.?!? За какво работят тези институции, поддържани с парите на данъкоплатците? Дали ще го мъмрят, глобяват, лишават от помощи, бичуват, затварят или екзекутират - това пак е според извършеното нарушение. И сега са предвидени в закона наказания за каране без книжка. И наказанието трябва да бъде понесено от лицето, което е извършило нарушението, а не от който и да е друг.MMX написа:Но при залавяне от КАТ поради липса на книжка и талон нещата минават с мъмрене и новини по медиите.
Всяко друго решение е отказ на държавата да се справи с основните си функции и прехвърляне на вината. Това не е бяла държава, а бананова република и това е против основни правила в правото.