ГО и бонус малус системата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: ГО и бонус малус системата

Мнениеот Vlad777 » Пет 30 ное 2018 19:08

1. Ако аз дам на някой колата си, който знам, че няма книжка или е пиян - това и в момента ме прави нарушител, защото е наказуемо. За такъв казус съм съгласен да бъда санкциониран - дали с глоба, конфискация, затвор и т.н. се определя от законодателния орган, като се взима предвид сериозността на провинението, както и съразмерност с други провинения и наказания.

2. Ако аз дам колата си на някой да я ползва, който има книжка и не е пиян, т.е. съвсем добросъвестно и отсрещния човек е добросъвестен това е съвсем друг случай. Аз няма как да нося отговорност за негови бъдещи действия и да бъда наказан от закона за това, защото в момента на предаване на автомобила няма как да предвидя подобно развитие - след време, ден, седмица, месец, година са му взели книжката, загубил я, изтекла е или е била фалшива, когато ми я е показал е или се е напил, защото леля му е починала.

Надявам се да правиш разлика между двата случая, защото в първи аз пряко съдействам на някого да извърши нарушение на закона или престъпление (каквото е и предоставянето на лично оръжие между другото), а във втория аз нямам никакво знание или отговорност.

MMX написа:Но при залавяне от КАТ поради липса на книжка и талон нещата минават с мъмрене и новини по медиите.
Щом това е проблема, то държавата просто трябва да въведе много по-сериозен контрол на изпълнението на наказанията, както и да предвиди случай какво се прави, когато дадено лице няма финансова възможност да си плаща глобите. Как банките могат да взимат всичко, а държавата не може, при положение че разползга със съд, полиция, затвори, армия и т.н.?!? За какво работят тези институции, поддържани с парите на данъкоплатците? Дали ще го мъмрят, глобяват, лишават от помощи, бичуват, затварят или екзекутират - това пак е според извършеното нарушение. И сега са предвидени в закона наказания за каране без книжка. И наказанието трябва да бъде понесено от лицето, което е извършило нарушението, а не от който и да е друг.

Всяко друго решение е отказ на държавата да се справи с основните си функции и прехвърляне на вината. Това не е бяла държава, а бананова република и това е против основни правила в правото.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пет 30 ное 2018 20:34

Да, бананова република, често със сибирска зима...

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 30 ное 2018 20:58

Който иска по-сериозни закони или контрол,не подскача срещу Бонус-Малуса например.За мен е "солидарна вина"този вариант,но същото понятие може да се ползва и при горните цитирани от двамата колеги примери.Трябва само да се промени една дума в закона и ще говорим по друг начин,но основите са излети.Говоря за чл.171 т.2,буква и.
После ето едно интересно решение от бяла държава,което в близко бъдеще ще има много як резон,ако систем
мата се въведе и заработи..https://www.dnes.bg/cars/2018/09/05/syd ... eta.387050

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 30 ное 2018 21:12

обаче, ако синът е откраднал колата, тогава собственика пак ли е виновен?
дори в нашия недомислен бонус-малус тази хипотеза е описана като не носеща малус за собственика.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Съб 01 дек 2018 6:08

Колата убива, дали синът ще ти открадне пистолета или колата е все тая. Ключето в касата при пищоля и те така.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Съб 01 дек 2018 10:23

днес попаднах на това видео на колега за новите застроховки.
казва много правилни неща човека които се премълчават в България https://youtu.be/Xnvcq-0U_y4

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 дек 2018 20:28

Какъв е проблема и не е ли много по-просто гражданската отговорност да се отнася за шофьора а не за автомобила и всякакви други комбинации. Примерно
кат А базова цена -150лв примерно.
Кат В -300лв.
Кат В+Е 350лв..
Кат С -900лв.
Кат C+E -1500лв.
Кат Д -2000лв.
Кат Д+ Е -2200лв.
Цените са примерни, вероятно има статистика и могат да бъдат определени много по-точно.
Като въз основа на тези базови цени се начислява бонуса или малуса.
Така всеки би могъл да си прецени как ще кара зад волана на камиона автомобила или автобуса.
Ако има категория С но имаш гражданска за В то просто когато караш камион ще си все едно без гражданска.
Не е ли по-просто и елементарно. Само че си мисля че застрахователите не им е изгодно да е така защото аз ако имам 2коли и една служебна то те ще загубят две граждански макар че аз едновремнно не бих могъл да карам и да съм на пътя с трите коли което е логично...е.....защо са тези тъпотии с коли с история и без история заобикаляне на правила и т.н. Ако застраховката е на шофьора не виждам какво може да се заобикаля.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 20:31

Не им е изгодно точно заради факта, че ако имаш повече от една кола няма да могат да ти вземат пари за нея. Иначе е по-логично да е на името на шофьора, според мен също. Ама то важното е да се вземат парите, никой не гледа логичното...

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Съб 01 дек 2018 20:38

Ако в едно семейство има една кола и трима шофьори, как ще бъде ????

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 20:39

Кофти и в двата варианта...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 01 дек 2018 20:47

silent написа:.... Ако застраховката е на шофьора не виждам какво може да се заобикаля.

Има какво. Блъскам те, бягам, слизам от колата и я обявявам за открадната. Не съм карал аз, оправяй се.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 дек 2018 20:55

Ми викат собственика на колата и мен потърпевшият...разпознавам те...почват да те пекат на шиш къде си бил по това време по онова що не си я обявил...викат свидетели ...хващат те в лъжа и те вкарват в затвора за 10г....или ти режат топките и патката по твой избор....

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 01 дек 2018 21:10

Некои тука не забелязват,че целта не е отчитане на степента на риска и от там по-висока цена на полицата, а просто разширяване на "данъчната основа" т.е. да се увеличи облагаемата стойност. По стария модел се облагаха колите по кубици, с тънката идея колкото повече кубици можеш да си позволиш, значи толкова повече ще можеш да платиш (повече пари би трябвало да имаш). С новия модел към това искат да добавят и и шофьора (шофьорите) на дадена кола, с техните лични качества, като облагаема стойност. Крайната цел - по- големи стойности на полиците и повече пари при съшия риск!
Ако се снеме отговорността от колата, как ще те скубят по имуществен показател, т.е. как ще претеглят колко ще можеш да си платиш?

Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT

Мнениеот Курт Деликуртев » Съб 01 дек 2018 21:23

stefan4o написа:Иначе е по-логично да е на името на шофьора, според мен също.

Стефанчо, кой според теб нанася щетите, ако шофьор с негова се блъсне в друга кола?

Ако шофьорът е виновен му се търси аминистративна отговорност, примерно повишена скорост, но фактическите щети ги прави неговия автомобил. Затова няма как колите да не са застраховани.

Или който има книжка и няма собствен автомобил, но 2/3 пъти годишно взема чужд автомобил, трябва според теб да плаща годишна такса гражданска отговорност? :screwy

Днес в Париж цял ден хората са на барикадите, протестират срещу вдигане на акциза върху горивата, а ние преклонена глава сабя не я сече!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 02 дек 2018 6:39

silent написа:Ми викат собственика на колата и мен потърпевшият...разпознавам те...почват да те пекат на шиш къде си бил по това време по онова що не си я обявил...викат свидетели ...хващат те в лъжа и те вкарват в затвора за 10г....или ти режат топките и патката по твой избор....

Аз съм собственикът. Точно отивах да обявя колата за открадната. Дреме ми къде ме викат, невинен съм до доказване на противното. Търси си свидетели, плащай на адвокати, води си дело на три инстанции пет години("Викат свидетели, хващат те в лъжа..." май говориш за някоя друга планета?). За 200 лева калник, примерно. :Mr Green Fun

Или лошият вариант. Блъснал съм те пиян и съм те инвалидизирал доживот. Що да ти плащам и да ми дигат гражданската? Аз бях на дясната седалка, а караше едно "приятелче" с което се запознах в кръчмата днес. Ама се уплаши и избяга, Иван се казва, него търсете :Mr Green Fun

П.С. Недейте си мисли, че сте открили топлата вода подобно на малоумниците, които са съчинили настоящата проектонаредба. Застраховка само на водач необвързана към автомобил няма как да я бъде, изпробвано. Поради което и общите правила в ЕС изискват всеки автомобил, който не е прибран в частен имот да има валидна Гражданска Отговорност.

П.С. Малко офтопик, как работят свидетелите и "разпознаването" един, този път истински пример. Германия,наш фирмен автомобил отнема предимство на кръгово и една немска кака скача в канавката. Вика полиция(запомнила е номера) идват на обекта, намират колата, строяват всички налични тридесетина души в редица. Каката си харесва един "Ей тоя беше" и човекът бива закопчан и надлежно прибран в ареста. След няколко часа обаче се появява истинският извършител, обзет от разкаяние(и донякъде подведен от пуснатия умишлено слух, че го има записан на камера :Mr Green Fun ) Обяснението на каката що си е харесала първия: "ми от всичките само той беше с гола глава" :Mr Green Fun

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”