изпрегнхме темата ве колега
нали първоначалната идея беше - как да се справим с апапите по-ефективно и по-безопасно за нас самите...
Аз навремето преди да си купя VW-то карах жигулка и най-редовно си прибирах мукулуматора горе, че доста комшии изреваха по едно време и така съм го спасявал поне 5-6 пъти, да не е и повече. Слизам долу с мукулуматора в ръка и си гледам предния капак отварян или с изкривен ъгъл. Резервната гума и сега ми е с верига с катинар, на газовата бутилка съм слагал шини допълнително хванати за дъното под задната седалка. Наясно съм, че не мога да си спра - мога само да ги позабавя малко и по аджамиите се отказват по-лесно като видят зор с краденето на нещо. Мислил съм да направя една лампа с датчик за движение и да пали като се доближи някой, но ме съмнява ефекта, пък и могат да обезвредят лампата лесно с една въздушна пушка

По-има смисъл да се направи т.нар. тиха аларма - да ти сигнализира само на теб по някакъв начин и без да врещар сирени и аларми по колата. Та да можеш да го изненадаш по някакъв начин. Мой приятел тук в Пловдив ги видял случайно през прозореца, че крадат по някоя кола, тихичко слязъл долу прибилижил се и ги изненадал с пищова. Ама и той си е 100+ кила де

И така ги хванаха. Та такива мити работи - идеи в несвяст, а паре нема действайте...
Иначе и аз съм мераклия на въздушна пушка и имам идеи за някои доработки които да вдигнат началната скорост та да мога да шляпам на по-голямо разстояние...