ESP система за стабилност

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 05 яну 2009 22:04

На новите коли от 2004г нагоре можете да изключите САМО ЕСП-то, като АСР-а си остава винаги включен.

п.с. освен ако не махнете предпазителя на АБС-а. :lol:

Потребителски аватар
soto73
Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
Двигател: CRLB 2015
Контакти:

Мнениеот soto73 » Пон 05 яну 2009 22:15

toschomacher написа:Така си е колеги, днес пробвах без да натискам нищо (когато не свети никаква лампа) и наистина така вече ми се включи ТС и лампичката премигна. Т.е. всичко работи както трябва. А когато го изключа и лампата свети постоянно и колата поднесе само пюлка че е отчело поднасяне, но не се намесва изглежда и ТС не работи. Само ABSа работи тогава.
Вече случаят е изяснен с ESP системата.
За да работи ESP системата трябва лампичката да не свети постоянно. Тя се включва тогава когато системата сработва и докато работи (обикновенно премигва и пюлка). Ако се натисне копчето и лампата започва да свети постоянно не помага а само предупреждава
Благодаря на колегите

:да:

Потребителски аватар
Apokalypsis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Apokalypsis » Пон 05 яну 2009 22:29

morfei1 написа:Моят Голфи, понеже не разполага с ESP, а само с ASR и понеже и аз за първа зима съм с него, реших да изпробвам екстрата на сняг.

Впечатленията ми са, че това е екстра за балъци, където си нямат и на идея как се кара на сняг - лед и на всичкото отгоре са решили да изкарат зимата с летни гуми :roll: .

morfei1,до колкото знам ESP-системата започва да се монтира серийно при VW след 2000г.,а твоето голфе е 2002г. и ме учудва защо нямаш!?
Лично аз наскоро си пробвах моето голфи в сняг и лед-съответно с ESP On/Off.Впечатлен съм да ви кажа!ESP-то някак си не позволева прекалено пребоксуване на колелата на лед и сняг и преразпределя мощността и сцеплението към едно от колелата при загуба на сцепление от другите.
Мисля,че след като видяхте клипчето от Fifith Gear,си променихте мнението за ESP-то.

P.S.:Някой беше попитал дали BMW имат с-ма ESP?-Имат,разбира се,само че са я нарекли DSC-Dynamic Stability Control :wink:
ASR-Регулиране приплъзването на задвижването!

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Вто 06 яну 2009 0:09

@Apokalypsis, сигурно е така, но май не е серийно, защото и при Голф 5, когато не е 4-motion или с двигател над 120~125KW, също е опция. Явно я е карал някой мургав италианец, който е живял в южна Италия и бедния човечец е решил, че на него ESP не му трябва :001: .

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Сря 07 яну 2009 13:31

G200 Сензор "странично ускорение" за ESP
4B0 907 637 A

Изображение

Изображение

А тук (на руски за Skoda)е описано с подробности кога и как действа ESP-то, компоненти влизащи в системата, схеми, разположения на датчиците и т.н.

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Re: ESP система за стабилност

Мнениеот policevidin » Чет 31 дек 2009 15:07

Темата е стара но молезна и интересна (поне за мен е така) на скоро ми влезе в главата че трябва да имам на колата си поне АБС заради собствената ми сигурност. И реших да си поставя монеже моята кола не е замислена за АБС се наложи да се направят много изменения. Но в крайна сметка си сложих.
Намерих енин АБС с ЕДС Тевес 04 и го поставих. Мнение по въпроса дали има разлика от това да си с АБС или без може да каже само човек като мен с 0% екстри в колата.
Ефектът от АБС-а на лед за мен е зашеметяващ (сперед мен трябва да въведът с закон АБС с-мите) Другата екстра е ЕДС-а или ЕДЛ незнам дали има разлика м/у 2-те системи или само наименованията са различни.Ефекта от тази с-ма е голям (при затъване в преспите, на лед,сняг, каране в коловози или при гонка на писта "Драг")
Та накрая останах много доволен от труда си. За сега немисля да се оборудвам с ЕСП/ЕТС.....и другите понеже е по трудно за реализация. По нататък ако събера някоя стотинка мисля да мина на Г4 4-motion с тези допулнителни екстри.
Ако някой има някъква информация за ЕДС моля да я сподели.

viewtopic.php?f=11&t=175170

Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re:

Мнениеот pit » Чет 07 яну 2010 2:01

mircho82 написа:...когато е вкл ESP-то (жълтата лампа внимание на таблото не свети), тогава при каквито и да е опити да поднеса колата,било то с ръчна или заиграване системата не ми позволява. Започва да светка тази лампа и усещам как по различно време някое от колелата спира и същевременно немога да давам газ рязко. Как системата разбира кое трябва да се върти кое да спре,незнам, нейна си работа обаче колата си се оправя. Също така когато тръгвам от място и подавам рязко газ и колелата забоксуват, пак тая система се усеща как влияе над колелата и не ми позволява да въртя много гумите. Това е ,инъче когато е изключено ESP-то( лампата внимание свети постоянно) и турбото издуе, всичко свърши в тия хлъзгави пътища,немога да я вкарам в пътя. Е..... това е от мен,дано съм ти помогнал. :deal

Точно така работи и при мен, много правилно описано! При подаване на повече газ, оборотите се вдигат, но мощността не се предава на колелата, в следствие на което те не буксуват а леко "изтеглят" колата напред по посока на движението., с една дума, колата не буксува ами си върви плавно но бавно напред. При опит на завой да се влезе с повече газ, за да поднесе колата, ЕСП се активира и "изправя" колата по посоката на движение(следи положението на волана спрямо пътя, като това се взима предвид като зададена траектория).

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Чет 07 яну 2010 14:20

Темата наистина е стара, но мисля, че няма лошо да я съживим.

ESP на моя Голф 4 работи беупречно на сняг, дори впечатляващо добре, не съм я изтезавал заедно с дърпане на ръчна, но моментално контрира умишлени резки занасяния. Разбира се всичко си има някакви граници, ако си много "талантлив" може и да се чудиш защо си се поднесъл въпреки ESP.

TC от друга страна не е толкова впечатляващ. Особено полезна е функцията за електронен блокаж на диференцила EDL, която е още по-базова от TC, но върши чудесна работа ако си стъпил частично на лед, но ако и двете ти колелета са на лед не TC, господ не може да ти помогне, поне при Голф 4. Върти си безпомощно колела и толкова, дори ако му дадеш константна газ не се намесва, а намесата му не върши особено много работа. Не знам как този Джаг се измъкна по леда в клипчето, засега впечатленията ми от TC на Голф 4 са, че това е невъзможно. Понякога дори ме дразни, ако леко изпусна газта на първа ужасно грубо и ненужно възпира мотора. При високи скорости работи доста добре. Играл съм си при скорост над 50км/ч на мокро, снежно, колата ускорява почти идеално плавно само лапичката мига доста. Т.е. за мен е полезна екстра ако се налагат бързи ускорения на мокро, когато точно ти ограничава въртящия момент.

Ползата от ABS на сняг е спорна, не съм измервателен уред, но ми се струва, че спирам еднакво добре ако натисна внимателно спирачката на границата на блокирането и ако я натисна колкото може, така че да предизвикам ABS. Разбира се, ако ми се наложи да завивам спирайки съществува вероятността да изтърва спирачката и да не успея да завия без ABS.

А, зависи от колата след 2004, при Ауди А6 копчето ESP е двустепенно, еднократно натискане води до изключване на TC, продължително изключване спира и ESP, при което те предупреждава с огромен надпис върхи FIS дисплея.

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Чет 07 яну 2010 14:47

cucurko написа:Темата наистина е стара, но мисля, че няма лошо да я съживим.

ESP на моя Голф 4 работи беупречно на сняг, дори впечатляващо добре, не съм я изтезавал заедно с дърпане на ръчна, но моментално контрира умишлени резки занасяния. Разбира се всичко си има някакви граници, ако си много "талантлив" може и да се чудиш защо си се поднесъл въпреки ESP.

TC от друга страна не е толкова впечатляващ. Особено полезна е функцията за електронен блокаж на диференцила EDL, която е още по-базова от TC, но върши чудесна работа ако си стъпил частично на лед, но ако и двете ти колелета са на лед не TC, господ не може да ти помогне, поне при Голф 4. Върти си безпомощно колела и толкова, дори ако му дадеш константна газ не се намесва, а намесата му не върши особено много работа. Не знам как този Джаг се измъкна по леда в клипчето, засега впечатленията ми от TC на Голф 4 са, че това е невъзможно. Понякога дори ме дразни, ако леко изпусна газта на първа ужасно грубо и ненужно възпира мотора. При високи скорости работи доста добре. Играл съм си при скорост над 50км/ч на мокро, снежно, колата ускорява почти идеално плавно само лапичката мига доста. Т.е. за мен е полезна екстра ако се налагат бързи ускорения на мокро, когато точно ти ограничава въртящия момент.

Ползата от ABS на сняг е спорна, не съм измервателен уред, но ми се струва, че спирам еднакво добре ако натисна внимателно спирачката на границата на блокирането и ако я натисна колкото може, така че да предизвикам ABS. Разбира се, ако ми се наложи да завивам спирайки съществува вероятността да изтърва спирачката и да не успея да завия без ABS.

А, зависи от колата след 2004, при Ауди А6 копчето ESP е двустепенно, еднократно натискане води до изключване на TC, продължително изключване спира и ESP, при което те предупреждава с огромен надпис върхи FIS дисплея.

Абсолютно точни изказвания колега, само това с АБС-а на лед,сняг миселта ми беше не че спирачниат път е по малък при АБС, а при едно внезапно спиране с рязко натискане на спирачките колата при 90% от случаите се поднася (ляво или дясно) ако е без АБС колкото и да са ти фред спирачките.

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Чет 07 яну 2010 15:36

policevidin написа:
Абсолютно точни изказвания колега, само това с АБС-а на лед,сняг миселта ми беше не че спирачниат път е по малък при АБС, а при едно внезапно спиране с рязко натискане на спирачките колата при 90% от случаите се поднася (ляво или дясно) ако е без АБС колкото и да са ти фред спирачките.

Мойта кола спираше абсолютно идеално ако натискам внимателно спирачката и не й давам да се хлъзне, НО дори да имах копче ABS off не бих я изключил на сняг, колата си спира чудесно и с ABS, просто не е толкова впечатляващо като на мокро примерно, когато натискаш докрай спирачките, сменяш рязко две ленти, а колата не мърда. На сняг само някоя преспа може да ти помогне да спреш по-бързо.

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Чет 07 яну 2010 19:14

cucurko написа:
policevidin написа:

Мойта кола спираше абсолютно идеално ако натискам внимателно спирачката и не й давам да се хлъзне, НО дори да имах копче ABS off не бих я изключил на сняг, колата си спира чудесно и с ABS, просто не е толкова впечатляващо като на мокро примерно, когато натискаш докрай спирачките, сменяш рязко две ленти, а колата не мърда. На сняг само някоя преспа може да ти помогне да спреш по-бързо.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 07 яну 2010 19:49

Със сработил ABS (педала на спирачките до ламарина) може да се контролира автомобила. Докато при липсата на такъв и същата ситуация колата върви на шейна :shock

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пет 08 яну 2010 11:09

znainainai написа:Със сработил ABS (педала на спирачките до ламарина) може да се контролира автомобила. Докато при липсата на такъв и същата ситуация колата върви на шейна :shock

ABS оставя колата управляема докато спира. не че колата спира по-бързо - просто спира където трябва, а не в някое странично дърво (да не дава Господ)
ESP или VSC (както се нарича при Тойота) е нещо много полезно, макар че отначало се иска време за да свикнеш като почне да с е намесва 8)

Потребителски аватар
TDIIDT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TDIIDT » Нед 10 яну 2010 21:54

Ще изполвам темата за да попитам ,нормално ли е от време на време лампата за ЕСП -то да ми светва и след около 2-3 минути да изгасва ?
Някакъв тест ли си прави или имам още един проблем ?
Това е лампата с един триъгълник и една стралка в кръг ?

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Нед 10 яну 2010 22:02

Не би трябвало да е така.
Лампата светва по време на движение ако се активира системата или ако си я изключил свети постоянно.
Но в условия, при които няма нужда от системата ESP (и тя е активирана) да светва лампата не е нормално.

Просто като пример какво ми се случи преди няколко дни.
Вечерта преди "големия" сняг в София бях дръпнал ръчната.
На следващата сутрин, вече е много студено + влажно, ми беше замръзнала ръчната.
Резултатът беше, че ми изписка лампата за намалено ниво на спирачна течност и светна ESP-то(постоянно).
Покарах около 10~15 мин., явно накладките освободиха окончателно, защото изгасна удивителната за ръчната, а ESP-то при повторно стартиране на мотора и то изгасна.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”