п.с. освен ако не махнете предпазителя на АБС-а.

toschomacher написа:Така си е колеги, днес пробвах без да натискам нищо (когато не свети никаква лампа) и наистина така вече ми се включи ТС и лампичката премигна. Т.е. всичко работи както трябва. А когато го изключа и лампата свети постоянно и колата поднесе само пюлка че е отчело поднасяне, но не се намесва изглежда и ТС не работи. Само ABSа работи тогава.
Вече случаят е изяснен с ESP системата.
За да работи ESP системата трябва лампичката да не свети постоянно. Тя се включва тогава когато системата сработва и докато работи (обикновенно премигва и пюлка). Ако се натисне копчето и лампата започва да свети постоянно не помага а само предупреждава
Благодаря на колегите
morfei1 написа:Моят Голфи, понеже не разполага с ESP, а само с ASR и понеже и аз за първа зима съм с него, реших да изпробвам екстрата на сняг.
Впечатленията ми са, че това е екстра за балъци, където си нямат и на идея как се кара на сняг - лед и на всичкото отгоре са решили да изкарат зимата с летни гуми.
mircho82 написа:...когато е вкл ESP-то (жълтата лампа внимание на таблото не свети), тогава при каквито и да е опити да поднеса колата,било то с ръчна или заиграване системата не ми позволява. Започва да светка тази лампа и усещам как по различно време някое от колелата спира и същевременно немога да давам газ рязко. Как системата разбира кое трябва да се върти кое да спре,незнам, нейна си работа обаче колата си се оправя. Също така когато тръгвам от място и подавам рязко газ и колелата забоксуват, пак тая система се усеща как влияе над колелата и не ми позволява да въртя много гумите. Това е ,инъче когато е изключено ESP-то( лампата внимание свети постоянно) и турбото издуе, всичко свърши в тия хлъзгави пътища,немога да я вкарам в пътя. Е..... това е от мен,дано съм ти помогнал.
cucurko написа:Темата наистина е стара, но мисля, че няма лошо да я съживим.
ESP на моя Голф 4 работи беупречно на сняг, дори впечатляващо добре, не съм я изтезавал заедно с дърпане на ръчна, но моментално контрира умишлени резки занасяния. Разбира се всичко си има някакви граници, ако си много "талантлив" може и да се чудиш защо си се поднесъл въпреки ESP.
TC от друга страна не е толкова впечатляващ. Особено полезна е функцията за електронен блокаж на диференцила EDL, която е още по-базова от TC, но върши чудесна работа ако си стъпил частично на лед, но ако и двете ти колелета са на лед не TC, господ не може да ти помогне, поне при Голф 4. Върти си безпомощно колела и толкова, дори ако му дадеш константна газ не се намесва, а намесата му не върши особено много работа. Не знам как този Джаг се измъкна по леда в клипчето, засега впечатленията ми от TC на Голф 4 са, че това е невъзможно. Понякога дори ме дразни, ако леко изпусна газта на първа ужасно грубо и ненужно възпира мотора. При високи скорости работи доста добре. Играл съм си при скорост над 50км/ч на мокро, снежно, колата ускорява почти идеално плавно само лапичката мига доста. Т.е. за мен е полезна екстра ако се налагат бързи ускорения на мокро, когато точно ти ограничава въртящия момент.
Ползата от ABS на сняг е спорна, не съм измервателен уред, но ми се струва, че спирам еднакво добре ако натисна внимателно спирачката на границата на блокирането и ако я натисна колкото може, така че да предизвикам ABS. Разбира се, ако ми се наложи да завивам спирайки съществува вероятността да изтърва спирачката и да не успея да завия без ABS.
А, зависи от колата след 2004, при Ауди А6 копчето ESP е двустепенно, еднократно натискане води до изключване на TC, продължително изключване спира и ESP, при което те предупреждава с огромен надпис върхи FIS дисплея.
policevidin написа:
Абсолютно точни изказвания колега, само това с АБС-а на лед,сняг миселта ми беше не че спирачниат път е по малък при АБС, а при едно внезапно спиране с рязко натискане на спирачките колата при 90% от случаите се поднася (ляво или дясно) ако е без АБС колкото и да са ти фред спирачките.
cucurko написа:policevidin написа:
Абсолютно точни изказвания колега, само това с АБС-а на лед,сняг миселта ми беше не че спирачниат път е по малък при АБС, а при едно внезапно спиране с рязко натискане на спирачките колата при 90% от случаите се поднася (ляво или дясно) ако е без АБС колкото и да са ти фред спирачките.
Мойта кола спираше абсолютно идеално ако натискам внимателно спирачката и не й давам да се хлъзне, НО дори да имах копче ABS off не бих я изключил на сняг, колата си спира чудесно и с ABS, просто не е толкова впечатляващо като на мокро примерно, когато натискаш докрай спирачките, сменяш рязко две ленти, а колата не мърда. На сняг само някоя преспа може да ти помогне да спреш по-бързо.
znainainai написа:Със сработил ABS (педала на спирачките до ламарина) може да се контролира автомобила. Докато при липсата на такъв и същата ситуация колата върви на шейна
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 53 госта