За качествата на старите зимни гуми при високи температури.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: За качествата на старите зимни гуми при високи температу

Мнениеот stefan4o » Съб 18 май 2013 23:11

Важна е и дълбочината на протектора. Ако е станала на слик, както казваш, кое точно ще отведе водата :c020
Освен това може би 95 процента от зимните гуми изобщо не са предвидени да "изхвърлят вода", а останалите 5 е само загатнато, че може и да се наложи някога да минеш през локва с по-висока скорост. :a045
Веднага давам пример с една от топ-марките:
Изображение
Изображение
От снимките ясно личи за какво идва реч. Предполагам, че няма две мнения, коя от тях ще има по-добра водоизместимост при навлизане в локва с по-висока скорост.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Нед 19 май 2013 0:01

Взех си две летни Uniroyal Rainexpert на 1 сезон, които карах 3-4 дена отпред, но от една седмица са отзад и отпред сложих зимни с малък грайфер 2005 година.(Само още седмица докато взема 2 нови). Ами аз имам чувството че ще се убия с тия зимните отпред. Освен че свирят постоянно ги няма никакви при спиране.. да не говорим ако е мокро :no Така че лятото с летни, зимата със зимни.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 24 май 2013 14:10

Mishonti написа:Взех си две летни Uniroyal Rainexpert на 1 сезон, които карах 3-4 дена отпред, но от една седмица са отзад и отпред сложих зимни с малък грайфер 2005 година.(Само още седмица докато взема 2 нови). Ами аз имам чувството че ще се убия с тия зимните отпред. Освен че свирят постоянно ги няма никакви при спиране.. да не говорим ако е мокро :no Така че лятото с летни, зимата със зимни.

Проблемът не е толкова,че са зимни,а че са 2005 г и вероятно са криви.Едва ли си сетил да погледнеш и treadwear-а им с каква цифра е.Една гума свири ли на завой просто се изхвърля....свиренето означава ни повече ни по-малко загуба на сцепление и е един от сигурните белези за т.н. изкривяване на гумите-характерно за зимните гуми карани при видоки температури.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Вто 28 май 2013 17:50

joker написа:
Mishonti написа:Взех си две летни Uniroyal Rainexpert на 1 сезон, които карах 3-4 дена отпред, но от една седмица са отзад и отпред сложих зимни с малък грайфер 2005 година.(Само още седмица докато взема 2 нови). Ами аз имам чувството че ще се убия с тия зимните отпред. Освен че свирят постоянно ги няма никакви при спиране.. да не говорим ако е мокро :no Така че лятото с летни, зимата със зимни.

Проблемът не е толкова,че са зимни,а че са 2005 г и вероятно са криви.Едва ли си сетил да погледнеш и treadwear-а им с каква цифра е.Една гума свири ли на завой просто се изхвърля....свиренето означава ни повече ни по-малко загуба на сцепление и е един от сигурните белези за т.н. изкривяване на гумите-характерно за зимните гуми карани при видоки температури.

E, че са стари стари са, ама по-добре с летни 2005г. отколкото със зимни 05.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 29 май 2013 13:22

Mishonti написа:
joker написа:

E, че са стари стари са, ама по-добре с летни 2005г. отколкото със зимни 05.

:th_up :th_up :th_up :th_up

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 29 май 2013 13:32

Вие двамата още колко можете да се цитирате в последователни постове?

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 31 май 2013 14:24

Ще си позволя и аз да споделя малко личен опит по темата.
Когато купих колата м. Май 2010г. беше обута със средно износени зимни гуми Сава, поради стечение на обстоятелствата се наложи да я карам с тях през следващата година и половина (две лета и зимата м/у тях). След това си взех нови зимни Клебер и летни Унироял Рейнексперт. Въпреки, че нямам агресивен стил на шофиране, зимните Сава през лятото се случваше да просвирват в завоите, но иначе не съм губил сцепление в завой, проблема беше във фаза спиране. На мокро включването на ABS-са беше нещо обичайно, а и на сухо се случваше не рядко. От както съм с новите летни (миналото лято и това)почти забравих какво е да се задейства тази система, било на сухо, било на мокро, реално в редките такива случаи в 99% имаше замесен пясъчен нанос върху асфалта.
Предвид горното, аз лично не мога да се съглася, че поизносената зимна се държи дори близо до лятната, най-вече при спиране, особено в мокри условия.

П.П. Опита ми не се базира само на тази кола и тези гуми, просто този пример е най-пресен.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 31 май 2013 14:39

Зимна гума НИКОГА не може да спира като лятна на сух асфалт icon_idea

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 11 юни 2013 14:45

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 11 юни 2013 22:19

myrshavija написа:http://www.youtube.com/watch?v=FflayPa71rY

От това разбирам че няма проблем да караш със зимни гуми лятото ако не си екстремен шофьор докато обратното е крайно НЕпрепоръчително !

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 12 юни 2013 4:59

А аз разбирам, че форумът е пълен с идиоти.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Сря 12 юни 2013 8:28

Stivi написа:
myrshavija написа:http://www.youtube.com/watch?v=FflayPa71rY

От това разбирам че няма проблем да караш със зимни гуми лятото ако не си екстремен шофьор докато обратното е крайно НЕпрепоръчително !

От клипчето е видно, че шофирането с неподходящи за сезона гуми не е препоръчително не зависимо от стила на шофиране. Вижда се, че лятото зимните имат поне 3 м по-дълъг спирачен път. Проблема е, че дори да не си екстремен шофьор, винаги може да изпаднеш в НЕ предизвикана от теб екстремна ситуация, ето и един пресен пример - в петък вечерта пътувах за Русе и на едно място намалих до 70 км/ч (заради знак за ограничение на скоростта), в този момент пред колата изскочи куче, скочих на спирачките и за щастие спрях на около 1.5 м преди него, ако в тази ситуация бях със зимни, сега щях да съм с щети по предницата и може би отворени еарбеци. Сам си прецени дали "няма проблем" да караш със зимни лятото.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 12 юни 2013 9:22

При тестове на различни видове ЛЕТНИ гуми се стига и до по-големи разлики в спирачния път така че айде да не почваме да си говорим на идиоти и да си представяме какво хипотетично би станало ако еди какво си,понеже ако в този момент когато е изскочило кучето си бил погледнал на коя станция ти е радиото резултата щеше да е като със зимните гуми,да не говорим за десетките други фактори които влияят в такива случай !

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 12 юни 2013 9:41

Така е, ама факторите, които ЗАВИСЯТ ОТ НАС, е хубаво да ги отметнем, нали така? Кучета, радиа, мълнии и т.н. тях няма как да ти предвидим кога и дали ще се случат. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 12 юни 2013 10:16

Но не и с евтините гуми, които масово се купуват.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”