Да имам ксенон, на стар рефлекторен фар, но са ми регулирани карам ги 3 години и половина и до сега никога не са ми присветвали, че заслепявам някой !
Твоите може и да са добре, но на други колеги въобще не е така (включително и моите, когато бяха с ксенон на рефлектор, затова при първа възможност инвестирах в лупи, понеже дори и след правилен реглаж имаше неприятни отблясъци).
Освен неправилното регулиране, проблемът, поне който на мен ми боде очите буквално, е че лупите са доста по-малки като площ на излъчваната светлина и не заслепяват чак толкова. Има разлика дали ще погледнеш срещу прожектор или мощно фенерче, нали?
bbboiko2004 написа: 2. Ако фара ми е с ксенон + лупа, сложена допълнително, това пак ли го прави "нефабричен"???
За съжаление го прави нефабричен. Ненапразно европейците са измислили двете изисквания с миенето и автоматичното регулиране. Има доста логика в тях:
1. Като вали дъжд силната светлина, пречупвана през капчиците по фара (ако има такива, де) я разсейва доста приятно и все едно имаш оребрено стъкло. Другото нещо реално съм го виждал - първия път като монтирах фарове с лупи и ксенон се наложи да карам след тирове през зимата - в първия тунел, в който влязох въобще нямаше осветеност пред мен. Слизам на първата бензиностанция и какво да видя - фаровете ми мръсно-бели от разни луги и т.н... Е ако имаше пръскачки надали щеше да е така...
2. Автоматичното регулиране доста помага да не се заслепяват отстрещните като се срещате на върха на изкачване, примерно. Аз в такива случаи почти винаги, когато имам възможност, понеже нямам автоматично регулиране, снижавам ръчно фаровете, за да не преча на отсрещните.
Напоследък доста се чудя дали да не инвестирам поне в машинката за миене и дали изобщо има смисъл, ако другата година тръгнат да сменят закона спрямо европейския.
П.п. Ако тръгнеш така из някои части от Европата, мисля че директно те спират и те водят в сервиз да си купиш оригинални фарове...
П.п. Нерегламентирани са спрямо европейските закони, спрямо нашия май си е регламентиран, стига интензитета на светлината и реглажа на фаровете да са в нормите (които не ги знам какви са)...