Станаха ли по-скъпи колите, по-чупливи ли са?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Станаха ли по-скъпи колите, по-чупливи ли са?

Мнениеот forski » Пет 05 фев 2021 21:06

И какво трябва да му мисля на един нов автомобил който е застрахован и е в гаранция?
Нали затова съм го купил нов, да не ми се налага да мисля и за него :biggrin

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 05 фев 2021 21:09

Май не говорихме за кой, какво мисли и чувства :icon_lol

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 05 фев 2021 21:12

Колегата преди теб е засегнал темата че хората са станали небрежни по-отношение на новите автомобили, защото мисълта че са нови и имат гаранция им давала спокойствие :biggrin
Нали това е основната идея да си купиш нов автомобил, че докато е в гаранция няма да ти се налага да мислиш и за него!

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 05 фев 2021 21:19

Докато е нова и в гаранция можеш такива да ги натвориш, че като й свърши да трябва да я платиш 2ри път.
Пример - смени на масло на 30к километра. Гаранцията ще я изкара и още даже, но на 6тата година ще те ухапе за гъза.
Производителите не са на сметка да се грижите добре за колата си, никой официален сервиз няма да ви се скара, че си тормозите излишно колата.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 05 фев 2021 21:22

Знаеш че нова кола се продава още преди да и изтече гаранцията, или веднага щом и свърши лизинга точно поради споменатите от теб причини :smile

Последна промяна от forski на Пет 05 фев 2021 21:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 05 фев 2021 21:23

Още нещо се сетих, кожата на волана на Фолксваген в последните 5-6 години е супер смотана. Бързо се захабява, първо почва да блести, след това почва да губи цвят. Случва се почти веднага, а можеш да го избегнеш ако я третираш както трябва и си миеш ръцете редовно.
За това няма гаранция и реално дразни

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 05 фев 2021 21:28

forski написа:Знаеш че нова кола се продава още преди да и изтече гаранцията, точно поради споменатите от теб причини!

Ако си достатъчно богат може би. Аз не мога да оправдая загубата от обезценката за 3-4 години. Моите коли ги карам дълго време и по-скоро бих си купил още една, отколкото да продам някоя за без пари

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 06 фев 2021 7:45

Petrolhead написа:Още нещо се сетих, кожата на волана на Фолксваген в последните 5-6 години е супер смотана. Бързо се захабява, първо почва да блести, след това почва да губи цвят.

Щото е еко кожа, балатум.
Наскоро някой пуска снимки на "кожена' седалка на Супърб,изгорена от цигара. Идеално кръгла дупка. Та дали е кожа това?

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Съб 06 фев 2021 11:43

Да туря и аз мерудията :)
Много е трудно да съпоставиш нещо преди 30-40 години със сега. Нито колите са същите, нито живота, нито потребностите, но за мен самия факт,че в момента колите са повече от хората в България е силно показателен, че колите не са по-скъпи. Дали са по-чупливи също е много спорен въпрос, но както писах и в началото, аз много добре си спомням колко ремонти е изяла и жигулата навремето(3 основни и 1 двигател от лада 1600 после). Сега, ако сравняваме колко домати, грозде, вар, цимент, чакъл е прекарала по черни и "бели" пътища с това дали една съвременна кола ще го издържи, това е отделен въпрос. Колите вече не се правят така, поне не тези за обикновения дупевозец. Когато пазехме още жигулата а имахме и пасат б3 можеше много ясно да се види разликата в колите. Общо взето разликата беше ден и нощ. Едно вървеше повече, харчеше по-малко, беше по-комфортно и т.н. Та' когато се сравнява дали нещо е по-скъпо не е лошо да се вземе предвид и какво сравняваш. Няма как да сравниш дървен домат от 50ст. и хубав розов домат от 3 лв. и да кажеш - ама то скъпо. Всичко се плаща(дори и 4х4-то :D). Та моето мнение, е че колите всъщност поевтиняха. В момента получаваме много повече за това което плащаме. Точно както в момента един компютър за 1000 е много по-добър от един преди 10 години. Дали са по-чупливи? По-сложни - да, по-чупливи - спрямо това, колко повече ни дават - НЕ. Както сам писах, Жигулата имаше 3 основни ремонта. То там трудно можеше да се знае колко пъти е превъртяла километража(щото беше до 99 999), ама предвид че моя Пасат вече е на 220 хиляди и нямам оплаквания, мога да заключа ,че май не са толкова чупливи.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Съб 06 фев 2021 12:52

Petrolhead написа:ако всички стари коли са толкова здрави, защо ги няма по улиците?

Как да ги няма по улиците? Преди пандемията по новините малко ли мрънкаха, че въпреки растящите доходи, колите над 15-20 години продължават да се увеличават. :mhihi Аз също преди години, когато Megaparts спря да изкупува коли преди 2004 година останах изнедан да видя изкупени от тях няколко броя горе-долу 10 годишни BMW E90. И като се порових как им се сваляла цялата предница за смяна на ремък/верига като на едни душегуби Audi... Като разбрах, какви цени са им някои чарколяци, ми стана ясно защо са ги изхвърлили за части. Пък и София, не е България все пак.

Последна промяна от valka на Съб 06 фев 2021 15:36, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Съб 06 фев 2021 12:59

Това колко ще издържи един мотор не може да бъде показател. Знам за стари таксита жигулита и лади с над половин милион км.,но моторите общо взето и зимата не изсиват, а се карат топли. Ако си вземеш нова кола и се придвижваш до работа на 3 км както един колега и даже не може да стигне и 60 градуса,след 250,300 к км.,как ли ще бъде мотора?За мен по скоро трябва да се гледа за качеството на сглобките, окачване, интериор и качеството на самия материал от който са направени.

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Съб 06 фев 2021 13:14

Работата е там, че една съвременна кола не е само окачване, седалки и качеството на техния материал. Ако сравняваме Пасат Б3 с Пасат Б7(нормално оборудване за годините си) говорим за осезаема разлика, какво има единия и какво има другия. Не ми се разправя да ровя а и мисля на всички е ясно колко повече неща има по-новия модел. Сега някой ще каже, ама на мен не ми трябват 10 въздушни възглавници, не ми трябва и ESP, не ми трябва и навигация. Аз не искам да обсъждаме на кой какво му трябва(това беше друга тема), искам да кажа че самото сравнение не е удачно.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Съб 06 фев 2021 13:44

един и същи клас автомобил,защо да не се сравни.Лично аз се дразня на съвремените еФтини рециклирани табла.Окачването е доста по кекаво. Няма ги онези меки плюшени седалки, а плат все едно от покривка. Всеки сам си преценява какво иска и никой няма право да ти втълпява противното.Бих си купил една б3 същата която имам за същите пари които са я продавали.Има си клима,АВS, ел.дстъкла и ми стига.,но не това е въпроса.Просто много от нещата които се правят на новите коли не се правят по опростен и ремонтно пригоден начин, а се прави чупливо и не ремонтнопригоден и това ме дразни.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 06 фев 2021 13:49

viksanlg написа:Това колко ще издържи един мотор не може да бъде показател. Знам за стари таксита жигулита и лади с над половин милион км.,но моторите общо взето и зимата не изсиват, а се карат топли. Ако си вземеш нова кола и се придвижваш до работа на 3 км както един колега и даже не може да стигне и 60 градуса,след 250,300 к км.,как ли ще бъде мотора?За мен по скоро трябва да се гледа за качеството на сглобките, окачване, интериор и качеството на самия материал от който са направени.

Ай стига митове и легенди колега....жигули на 500х. ....щото не изтивали...ти въобще виждал ли си такава кола че пишеш небивалици.....и аз съм чувал за далай хуй хай дет бил на 200г.и още онождал жена си дет била 180г....ма кредисимо ми казва от тв то....стига глупости.....след пъвото ти изречение се губи доверието в останалото.....

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 06 фев 2021 14:01

А освен жигули, други стари коли няма ли?
И си е баш така ...

А и старите коли са били някога нови коли.
Както сегашните ще бъдат стари.
Де са знам - логика.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”