Фарове за мъгла

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Фарове за мъгла

Мнениеот Traytor » Чет 18 сеп 2025 14:11

Да не навлизаме много на дълбоко, защото чепкате тема която до голяма степен е субективна прекалено дълго време, крушка която по принцип свети с топла светлина излъчва в червен/жълт спектър, тоест източника на светлина е такъв, когато шибнеш крушка която е в неотрално бяла светлина, тя излъчва по-голямо количество синя. Жълтото фолио филтрира синята светлина, с други думи, част от силата на излъчената светлина се губи, защото е генерирана като синя светлина която вече липсва. Добре че не съм учител, че много деца ще си тръгнат неуки.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 18 сеп 2025 14:32

То на гъста мъгла г/д нищо не върши работа.
Реално в града ако има лампи улични най се вижда на габарит като караш. т.е без какъвто и да е вид фарове. :mhihi

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Чет 18 сеп 2025 16:03

beuchat написа:Можеш ли да се обосновеш защо е тъпа идея?Масово едно време фаровете за мъгла бяха жълти,даже помня на повечето френски коли заводско си излизаха жълти.

Обосновал съм се по-горе, необходимо е само да прочетеш. Едно време имаше само лампи с нажежаеми жички.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 18 сеп 2025 19:22

telefunken написа:
joro_kem написа:Незаменими са, защото помагат! В жълто - още по-добре. Но без тях (дори и в различен от жълто цвят) е много, ама много по-трудно да се шофира. Настилката не виждам какво общо има с темата :banghead

Когато има гъста мъгла, светлината преминава под нея. Това са някакви 20-тина сантиметра над настилката. Ако фаровете са монтирани по-високо, при гъста мъгла са безсмислени, особено ако не са жълти или поне халогенни.

Част от смисъла на фаровете за мъгла е да виждаш поне маркировката за да не излезеш от пътя при много гъста мъгла. Затова ги правят да светят ниско или така си мисля. Относно настилката - доста пъти съм ги включвал като карам извън града за да виждам по-добре края на платното. С къси/дълги идва сянка там, а фаровете за мъгла осветяват по-настрани.

Като стана въпрос за жълти крушки, има ли стандартни такива или са екзотика?

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 18 сеп 2025 19:31

Осрам ретро мисля че предлагат. Има причини да са жълти, главните две са, човешкото око вижда повече в този спектър и по-важната според мен, водата “поглъща” повече синя светлина, затова при мокра настилка се вижда по-добре с неутрално бяла и топла светлина отколкото със синееща(над 5300К)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”