Фарове за мъгла
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Re: Фарове за мъгла
Да не навлизаме много на дълбоко, защото чепкате тема която до голяма степен е субективна прекалено дълго време, крушка която по принцип свети с топла светлина излъчва в червен/жълт спектър, тоест източника на светлина е такъв, когато шибнеш крушка която е в неотрално бяла светлина, тя излъчва по-голямо количество синя. Жълтото фолио филтрира синята светлина, с други думи, част от силата на излъчената светлина се губи, защото е генерирана като синя светлина която вече липсва. Добре че не съм учител, че много деца ще си тръгнат неуки.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
То на гъста мъгла г/д нищо не върши работа.
Реално в града ако има лампи улични най се вижда на габарит като караш. т.е без какъвто и да е вид фарове.
Реално в града ако има лампи улични най се вижда на габарит като караш. т.е без какъвто и да е вид фарове.

-
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
beuchat написа:Можеш ли да се обосновеш защо е тъпа идея?Масово едно време фаровете за мъгла бяха жълти,даже помня на повечето френски коли заводско си излизаха жълти.
Обосновал съм се по-горе, необходимо е само да прочетеш. Едно време имаше само лампи с нажежаеми жички.
telefunken написа:joro_kem написа:Незаменими са, защото помагат! В жълто - още по-добре. Но без тях (дори и в различен от жълто цвят) е много, ама много по-трудно да се шофира. Настилката не виждам какво общо има с темата
Когато има гъста мъгла, светлината преминава под нея. Това са някакви 20-тина сантиметра над настилката. Ако фаровете са монтирани по-високо, при гъста мъгла са безсмислени, особено ако не са жълти или поне халогенни.
Част от смисъла на фаровете за мъгла е да виждаш поне маркировката за да не излезеш от пътя при много гъста мъгла. Затова ги правят да светят ниско или така си мисля. Относно настилката - доста пъти съм ги включвал като карам извън града за да виждам по-добре края на платното. С къси/дълги идва сянка там, а фаровете за мъгла осветяват по-настрани.
Като стана въпрос за жълти крушки, има ли стандартни такива или са екзотика?
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Осрам ретро мисля че предлагат. Има причини да са жълти, главните две са, човешкото око вижда повече в този спектър и по-важната според мен, водата “поглъща” повече синя светлина, затова при мокра настилка се вижда по-добре с неутрално бяла и топла светлина отколкото със синееща(над 5300К)