Слагате ли вече летните гуми...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Слагате ли вече летните гуми...

Мнениеот samo_pechka » Нед 22 мар 2015 11:15

lz2aii написа:Аз, дето бях върл противник на ранното сменяне, вчера взех, че ги смених :redface . Не, че нещо, ама с алуминиевите джанти, колата се отваря страшно много.

Затуй ще правиш кат' мене , и зимни , и летни на ляти капли :Mr Green Fun Отначало и аз си ползвах за зимни едни железарки , мине , не мине - шкурене и нова боя , е омръзна ми и си купих също алуминиеви за зимата, а железарките продадох за 100 лв . От няколко години с такива , еми нищо не им се случва , ни боя да им падне , ни окис нещо да им развали фасоня .

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 22 мар 2015 13:15

Аз недолюбвам железарките и също карам с два комплекта лети джанти.

Потребителски аватар
aliyatin.com
Автомобил: HONDA CR-V
Двигател: 2008

Мнениеот aliyatin.com » Нед 22 мар 2015 14:12

Днес мисля да ги слагам.Времето вече е приятно навън!

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Нед 22 мар 2015 21:07

От днес и аз! :biggrin

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Нед 22 мар 2015 22:12

Днес сутринта в първия тунел на магистрала Хемус, посока София-Ябланица се беше увъртяло едно опелче. От водата стичаща се в тунела беше станала киша и явно бяха изпуснали колата в отсрещната стена.
Не казвам, че със зимни гуми не може да се получи, но с летни е в кърпа вързано събитието.

Потребителски аватар
wargod
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1600 AKL - 2000

Мнениеот wargod » Пон 23 мар 2015 7:01

Определено си е рано още. И на мен не ми е приятна визията с железарките (за товс пък някои колеги си ползват два комплекта лети или сменят гумите само), но на места изобщо не е за летни гуми. Не ки е кеф да чувам свистенето на зимните гуми в жегите, но при положение, че ежедневно колата се кара както в ранни, така и в късно часове - не мисля, че е удачен рискът ... Пък и този 0.05мм грайфер, който би заминал за още половин месец - не мисля че е болка за умиране ...

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 23 мар 2015 7:56

samo_pechka написа: Затуй ще правиш кат' мене , и зимни , и летни на ляти капли :Mr Green Fun .

Някъде казват, че при по-студено време, алуминия става ронлив и в първата дупка си дотам. Засега това ме спира, пък и финансово трябва да се натоваря малко де. Иначе и аз мислих да взема още един комплект ляти джанти, щото наистина мно`о грозно с железните.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 23 мар 2015 8:11

lz2aii написа:Някъде казват, че при по-студено време, алуминия става ронлив и в първата дупка си дотам.

Виждал съм паднали колела заради незавъртени болтове, но досега не съм чул на някой да му се счупи лятата джанта от студ. :eek Може би някъде в Сибир, ама тук?
За мен е логично да се кара през зимата с лети джанти, за да не ги яде лугата. Е, аз карам целогодишно с такива, така че нямам проблеми. А който иска да шкури и боядисва, негова си работа. :mhihi

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 23 мар 2015 8:28

Е, то не е само от студ. Явно нещата са комплексни - студ и голяма дупка и айдееее.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 23 мар 2015 9:14

То при голяма дупка и желязната джанта може да се изкриви.
А относно алуминиевите, има [url=http://автогуми.cc/avtomobilni-leti-djanti-mms-vito-avto-guma-1177]джанти[/url] и [url=http://автогуми.cc/leti-djanti-bmw-377-avto-guma-1500]джанти[/url]. :no При тия с тънките "спици" не бих се учудил и да има случаи на счупване. :bishop

Хм, нещо се прецака с линковете. Уж всичко е правилно... :gruebel

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Пон 23 мар 2015 9:41

Да ги слагам ли.Не съм ги свалял :mhihi

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 23 мар 2015 15:50

lz2aii написа:
samo_pechka написа: Затуй ще правиш кат' мене , и зимни , и летни на ляти капли :Mr Green Fun .

Някъде казват, че при по-студено време, алуминия става ронлив и в първата дупка си дотам. Засега това ме спира, пък и финансово трябва да се натоваря малко де. Иначе и аз мислих да взема още един комплект ляти джанти, щото наистина мно`о грозно с железните.

Ако си вземеш ОЕ джантаци ( аз карам само с такива )или реномирани други , няма такива филми , сплавите им са качествени и няма се скъсат :th_up Има и друго - сега някак си не е логично да се купят за зимни нископрофилни 17-ки да речем . Аз за зимата съм с 15-ки , гуми 195/65 . Хем ценово са добри , хем са си и малко височки спрямо джантата. Това е за А4 Б5 в моя случай .

vladoooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladoooo » Пет 27 мар 2015 15:01

Зима и лято с 225/40/18. То дали ще е студено или топло джантата от голяма дупка пак страда много :mhihi

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 28 мар 2015 12:38

Единствената причина да не се карат лети джанти зимата е, че се амортизират повече заради пътните условия-химии, пясък, бързо приближаващи бордюри и т.н. Това, че алуминиевата сплав е по-крехка при нашите зимни температури е мит. Иначе да, има джанти се трошат по дупките, но това не е заради студа, а заради качеството им като цяло, с OEM джанти няма такива проблеми.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Съб 28 мар 2015 13:48

Някъде казват, че при по-студено време, алуминия става ронлив

Кой "спец" ти каза тая глупост? Ако ги напръскаш с течен азот, може и да се изронят, ама от времето, по-голяма щуротия не бях чувал! :eek Дори и през зимата, алуминиевите са за предпочитане, понеже метала им е слабо активен към външни химически въздействия, не се влияе от солта, дето я хвърлят по пътищата! Докато железните са по-устойчиви на чупене, но пък податливи на ръждясване. Ако не караш по лунни пейзажи, нямаш проблеми! Затова, аз съм с два комплекта алуминиеви, само дето, по-фасонните са ми зимните, ама ще ги сменя :mhihi !

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”