Открихме актуалното гориво :)

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 11 ное 2007 21:06

ACCELERATOR написа:Мисля, че във форума имаше няколко души, които разбират от химия. Нека се изкажат по въпроса. Моите скромни познания стигат до там, че водата се състои от водород и кислород. Ако се разложи до съответните атоми, водорода може да се използва като гориво, а кислорода излиза в атмосферата. При "изгарянето" на водорода всъщност протича обратната реакция, т.е. водорода се свързва с кислород, и от ауспуха се отделя вода. На този принцип работят водородните двигатели с вътрешно горене на БМВ (има и друга система, при която от водорода се произвежда електричество, и с него се задвижва автомобила). Проблема е, че процесът на разпад на молекулата на водата до водород и кислород се нуждае от много повече енергия, отколкото се получава при изгарянето, което е нормално, иначе щяхме да имаме перпетуум мобиле :)

Точно така си е!
Спомням си за Хофманов апарат от часовете по химия, когато с помоща на един токоизправител разлагахме водата на кислород и водород.
След това учителката пъхна една клечка в колбата с кислорода и лумна огромен пламък!
Интересното стана, когато трябваше да подпалим водорода:
Оказа се, че в колбата има и известно количество кислород! След експлоазивното им смесване се разлетяха мокри парчета от колбата!!!
Е как да не запомниш такъв експеримент! mhihi mhihi
За съжаление наистина енергията, необходима за разлагането на водата е почти 2.5 пъти повче, от енергията, получена при обратния процес.
Водородни двигатели съществуват от десетилетия. Важното е да се намери начин да се разлага достатъчно лесно (евтино)!

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 12 ное 2007 9:37

radotom написа:
ACCELERATOR написа: ...
За съжаление наистина енергията, необходима за разлагането на водата е почти 2.5 пъти повче, от енергията, получена при обратния процес.
...

Точно за това хората използват техниката от "блатото". Около блатата мирише силна смрад която идва от разлагането на един тип водорасли които спомагат отделянето на Водорода с кослорода ( Н2О ).

И тази техника с водораслите е много известна още от много преди. Няма как да са хвърлени толкова пари от големите Нефтени компании и накрая всичко да отиде за нищо.
Те хората още от преди 60-70 г. пратиха човек на луната, сега мислят да пратят на марс а една алтернативна горивна система не могат да направят.
:x :evil:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пон 12 ное 2007 9:43

ето началото на темата
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... D%F2%EE%ED

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Пон 12 ное 2007 9:45

Казах ли ви... за учебниците :dontknow: ... :wink:

Потребителски аватар
baibradar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот baibradar » Пон 12 ное 2007 18:54

Преди време ми попадна информация за двигател работещ с бензин и вода правен в България. Сега ще ви копирам това което съм си запазил в едно файлче изглежда много интересно но не помня от къде ми попадна това нещо. Ето Инфото приятно четене :

Аз след като направих реактора на пантон и го изпробвах на двигател от балканче попаднах на автотермията която ми хареса доста повече.
Ето и моите резултати, ще направя копи и пасте от други форуми щото да не пиша едно и също няколко пъти:

наи важното е принципа:та атмосферата тоест въздуха се състои от доста голям процент азот-азота при висока температура и налягане
се превръща във водород и въглерод,и като се прибави и кислорода от въздуха става точно въглеводородната смес която ни трябва.
това е подробно описано от руснака Андреев в книгата му естествената енергетика като е подкрепено с достатъчно на брои и вид формули и обяснения.
От тази книга като я четох умно и мислих много направих това нещо.

значи:
1.магнитен катализатор от 12 броя магнити от твърди дискове и в разтоянието между тях-4мм 1кг. дребни оловни сачми диаметър 1,5мм.
за катализатор,сложен на входа на въздушния филтър над тръбите на генерацията,клапата за зима -лято стои винаги на зима за да влиза
топъл въздух нагряван от тръбите на генерацията.
2.същия магнитно-оловен катализатор на магистралата на бензина точно преди карбуратора.
3.спирално навита медна тръба около тръбите на генерацията до половината пълна с вода от резервоар сложен отсрани двигателя на принципа
на скачените съдове.когато се нагрява и изпарява водната пара влиза право във въздушния филтър.
3.Карбуратор:
-втората камера с изцяло запушен приток на бензин.
-въздушните жиглъори на втора и първа камера увеличени от 1,9 на 2,4мм.
-горивния жиглъор на първа камера намален от 0,95 на 0,3мм.
-по ранно отваряне на клапата на вторичната камера за да влиза повече въздух.
-максимално обедняване на горивната смес до ниво на СО-0,2%
4.запалване:
-увеличаване на разтоянието на свещите от 0,8 до 1,1мм.
-на всеки цилиндър отделна запалителна бобина и комутатор за да има нужната сила на искрата.
Резултати:
плюсове:
-разхода на бензин от 5,5 падна на 3,3литра за 100км и около 2 литра вода се изпарява за това разтояние-икономия около 30-40%.
-температурата на двигателя падна от 95 на80градуса
-работи без почти никво тресене по мазно и по гладко
-разхода няма почти никва разлика спрямо градско и извънградско каране поради това че вече не набирам рязко и не тръгвам от място
с въртене на гуми а го правя плавно.
минуси:
-максималната скорост подна с 10км.в час.
-не мога да потеглям вече с въртене на гуми а само едно свирване и това е.
-по бавно ускорява от 0 до 100км в час.

замерванията на разхода на бензин съм ги правил многократно на различни пътища и наклони с шише направо на входа на бензиноват
а помпа от 0,5/1/2литра и са точно такива каквито съм ги описъл по горе.

Малко подробности:
става въпрос за автотермията направена на лада-измислена от един руснак.
магнитен катализатор на входа на въздушния филтър.направих го от 12 броя постоянни магнити от твърди дискове от компютър като ги
наредих един над друг с разтояние между тях от 4мм. така че въздуха като влиза във въздушния филтър да минава напреко на магнитните
силови линии.около и между магнитите за катализатор сложих оловни сфери с диаметър около 1,5мм от ловджиския магазин-1кг ми отиде точно.
целта на това нещо е гориво-въздушната смес да влиза през силното магнитно поле и с оловото като катализатор/платина наи добре- ама няма
/ ,да се отделят повече свободни електрони.след това около тръбата на ауспуха-генерацията демек навих медна тръба диаметър 6мм.
която е навита на вертикалната част от тръбата на ауспуха при мене на лада е около 50см тази част която е вертикална-целта е с
един резервоар за вода сложен отстрани двигателя на принципа на скачените съдове в тази тръба винаги до половината да има обикновенна
вода която се награвя веднага и почва да се изпарява влизаики направо във въздушния филтър през магнитния катализатор така че парата да
се засмуква от двигателя.нови свещи и бобина на всеки цилиндър за да има максимално голяма искра на свещите достатъчна за да се получи режима.
на карбуратора са намаляват всички горивни жиглъори ,а въздушните се увеличават-аз едните с телче намалих наполовина,а вторите с свредло 2,4мм
разпробих те бяха иначе 1,9мм.след това се отива на газоанализатор и с винта за обедняване са прави да работи загрял двигателя на максимално
бедна смес като се гледа съдържанието на СО да падне под 1 при мене падна на 0,2.
това е цялата философия и резултата е разхода на бензин от 6 литра на 100км ми падна на 3литра бензин и 2-3 литра вода на 100км.
до сега имам над 5000км или казано на по прост език 50Х3=150литра наи малкото, чиста икономия на бензин-около250лв да кажем за има
няма 5 месеца колата не я спирам и дет се вика навсякъде отивам с нея -то къде ли ходя до магазина и обратно ама няма къде дургаде де.
Водата я слагам в едно шише от 1литър което на около 40-50 км се изпразва-изпарява се и като тръгна на някъде по дълго от 50км спирам
през един 40 мин някъде или около 50км преход и напълвам шишето отново с вода -това докато да си измисля някъв по голям резервоар за водата
но сигурно ще бъде догодина че зимата има опасност да замръзва.
относно характеристиките на двигателя-максималната скорост падна с около 10км.в час,и вече не може да върти гуми при тръгване от място, но
за нормално каране си е повече от добре.

Наи подробна теоретична информация от:

автотермия-книгата естествената енергетика
Е.И. Андреев
ОСНОВЫ
ЕСТЕСТВЕННОЙ
ЭНЕРГЕТИКИ
както се вижда процеса е елементарен,не трябват почти никви вложения като пари за някви си нови части ,купват се само бобини и свещи
за колата ако не са ви нови,и едно свредло 2,4мм за да се дупнат двата жиглъора,съчмите струват около 3,5лв нямам точен спомен колко
дадох за тях,магнитите ги събрах от стари твърди дискове които се изхвърлят от фирмите които ремонтират компютри,и с малко епоксидна
смола и едно парче пластмаса ги слепих в една кутия която е магнитния катализатор,тръбата медна6Х1мм. с дължина 1 метър ми я даде познат.
след това искаше доста настроики по карбуратора но за няколко дена опити ако знаеш всичко се хваща чалъма.
това е нъбързо обяснението,който иска да се запознае наи подробно с формули и прочие научни технически работи трябва да прочете книгата.
По принцип човек ако не разбира от ДВГ трудно би се справил сам, но с опити,много мислене и пак опити всичко става.На мене ми отне
около 2-3 месеца четене и опити докато да наглася всичко да работи добре, при това съм технически грамотен относно ДВГ и правя всякви
ремонти по тях),но тук има съвсем друг принцип от общоприетия.
оп ,наи важното щях да забравя-трябва ви вода),без нея нищо не става,не се бъзикам,наи-сериозно -свършвала ми е водата на такива места
където няма чешми наблизко,сега когато карам винаги гледам много внимателно за това къде има чешми.чувството че караш само на бензин когато
ти свърши водата, па макар и за 20-30 км е отвратително и много неприятно.
Медната тръба с външен диаметър 6мм и вътрешен диаметър 4мм.навита две витки около тръбата на ауспуха точно под карбуратора
във вертикалната и част и успоредно на тази тръба на ауспуха върви нагоре докато доиде до наи-горната и част.
второто нещо е магнитния катализатор.12 магнита от твърди дискове,сложени един до другтака че да се привличат и за да не залепнат между тях
сложени дървени пръцици със сечение 4Х4мм.това е така че да има разтояние меужду магнитите от 4мм.магнитите са на два реда по 6 броя на ред.
тези два реда от магнити са сложени един до друг,а не един зад друг.важното е общото сечение на отворите който са между магнитите в
квадратни милиметри да бъде точно толкоз колкото е сечението на отвора за въздуха на въздушния филтър.тези магнити са сложени при мене
в разрязана по дължината си пвц тръба с диаметър 50мм и огъната с топъл въздух така че да се получи леко заоблен квадрат щото формата
на магнитите е квадратна.тази тръба като съм я резнал по средата се получиха цепки,тези цепки с марля и епоксидна смола ги затворих така
че се получи нещо като заоблена квадратна кутия.Тази кутия има два отвора само един пред магнитите и един зад магнитити.тези отвори ги запуших
с метална мрежа дето се слага на фуниите за прецеждане на бензина.Целта на мрежата е да държи вътре в тази кутия оловните сфери.не разбирам
какво толкоз има да се умува.формата на магнитния катализатор може да бъде всяква.Целта е въздух и водна пара да минават напреко на магнитните
силови линии-тоест в междината между магнитити и тази междина да е с такова сечене че да позволява да мине дадено корличество въздух през нея
за единица време-точно колкото е сечението на отворо на въздушния филтър на дадената кола.съща така целта е този въздух да минава през
максимално силно магнитно поле.формата може да бъде всяква.например руснака е дал на своите скици в книгата си съвсем друг вид магнитен
катализатор по външна форма и видове размери на магнитите.така че въпросът тук не е да копирате сляпо това което аз съм направил щото
вероятноста да намерите магнити със същата форма каквита аз съм намерил не е много голяма,а просто като намерите някви магнити да си сметнете
самички в каква форма ще бъдат така че въздуха да минава през максимално силно магнитно поле и вътре в това магтнитно поле да бъдат и оловните
сфери.ако има платина за катализатор, резултатите ще бъдат много по добри ,но аз не можах да намеря платина.
сега докато си пия кафето драснах едно подобие на скица и го снимах:

нещо такова мяса този магнитен катализатор който аз съм измислил за мене си с такива магнити каквито съм намерил-техните размери бяха някъде около
30Х15Х4мм.-не помня точмно защото това го правих още лятото и всички видове размери ги смятах на място без да ги драскам на хартия в
човешки технически издържан вид.
наи-важното е принципа на деиствие-него ако не го разбере човек не може да стигне до работещ двигател.също и центровките на двигателя след това.
ПС:точно двигателя от балканче бех направил да работи едно време с реактора на пантон-става, но само за точно определени обороти,и затова се
отказах от този вид реактор.По принцип реактора на пантон използва същия принцип но много по сложно е направен и затова иска много
повече въглеводороди-демек бензин или масло или кото там сме се спряли-аз се бех спрял тогава на изгоряло машинно масло от
което парите да се подават в карбуратора-те имат максимално количество въглеводородни молекули.Но този принцип е грешен-на нас
ни трябват повече кислородни молекули и съвсем малко въглеводороди.Тоест трябва да се получи това което се нарича взрив при наличие
на някви остатъци въглеводорд в чиста кислородна среда.Химиците го знаят това много добре как става.
2ПС:на мене ми отне няколко месеца за мислене и осъзнаване на този принцип и как да се направи.Затова предлагам вместо да търсите готови
чертежи просто намерете силни магнити,слепете ги някак си така че да има силно магнитно поле и в това поле сложете съчмите и пуснете през
него въздух и водна пара направо в карбуратора.може да се направи по много начини-резултата трябва да се гони.После ще снимам по някое време
и кутията на магнитния катализатор как съм я вързал към въздушния филтър.
процеса не тръгва веднага иска си известно каране така-при мене то беше някъде около 200км докато да почне да дава ефект и може би около
500км докато да стигне 50% на 50% разход бензин и вода.според руснака измислил автотермията след 3-4 хил км се спира нацяло бензина,аз
съм ги минал вече тези км но още карам на бензин и вода така че при всеки един опит и автомобил ще е различно в няква степен.

При наличие на желаещи мога да префасонирам всяка една кола с карбуратор,или бензинов двигател с вързан генератор за ток на
този режим за няколко дена.

За съжаление нямям координатите на човека.

ted
Автомобил: VW GOLF 1800 GTI 82kW
Двигател: PB

Re: Открихме актуалното гориво :)

Мнениеот ted » Пет 17 юли 2009 11:07

Колеги, пловдивчаните не са открили топлата вода! Това е изобретение на Paul Pantone и не е "българско"! От една година се занимавам с проучването на тези неща. Купих си чертежите с обяснението на Paul Pantone, изгледах доста клипове в интернет и прекарах доста безсънни нощи в четене инфо на английски. Преди 2 дни сглобих прототип на реактора на Pantone. Скоро ще го пробвам на ЮМЗ трактор и ще пиша. Монтирах и на моя Г2 водородна клетка, но още не съм готов с резултатите от тестовете и електрониката.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пет 17 юли 2009 11:34

ted написа:....

е човече,в другата тема си писал,даже че си го монтирал и тествал.Сега пишеш друго :shock

ted написа:Снощи изминах с него 126 км. и изгорих 1/3 от водата. Още не съм готов с показателите от теста. Ще ги съобщя по-късно. ...!

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пет 17 юли 2009 11:57

Прозира безплатната самореклама на нещо,което колкото по-малко го разбират хората и само им е ясно че уж ще им даде възможност да карат без пари,толкова повече ще са излъганите.
То не бяха хапчета за икономия,наколенките на Ливайн,таблетките спиш-отслабваш.................стига де.

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пет 17 юли 2009 12:42

В Химикотехнологичния и Металургичен Университет (ХТМУ) където съм завършил и семестриално си има цяла катедра и няколко професора се занимават само с водородни клетки, имахме и часове по темата, та мога да ви кажа, че хич не е толкова просто. Даже е супер сложно. Някой каза че водорода гори - да гори но за съжаление неконтролируемо (демек с взрив). На мен не ми стана ясно тия двамцата Каменарови как разделят кислород от водород, което е едно от съществените неща. Използвали бензина като катализатор :lol: - смях. За мен тия си карат на разреден бензинец и това е. Този двигател ако изкара и 1000 км. така все ще е нещо. По-скоро е ебавка.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 17 юли 2009 12:49

Toва ако е толкова лесно и просто да се направи колата да върви с вода,вече да е направено,според мен.То казват,че дизела може да върви с олио,ама не съм видял до сега някой с такава уредба.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 17 юли 2009 12:57

rosen79 написа:Toва ако е толкова лесно и просто да се направи колата да върви с вода,вече да е направено,според мен.То казват,че дизела може да върви с олио,ама не съм видял до сега някой с такава уредба.

щото не ти трябва уредба за да караш на олио, а ресторант дето изхвърля такова
Ауто билд има тест на Голф 2 дето си перкаше над 100 000 км на олио, без никакви доработки и промени :)
по запознатите във форума не може да са го пропуснали :)

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 17 юли 2009 13:20

Искаш да кажеш,че олиото го сипваш направо в резервоара?Аз на тея тестове не вярвам,вярвам като го видя с очите си.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 17 юли 2009 13:26

rosen79 написа:Искаш да кажеш,че олиото го сипваш направо в резервоара?Аз на тея тестове не вярвам,вярвам като го видя с очите си.

те откритията се правят ох хора с освободено мислене и фантазия или общо наричани от "учените" - луди :)

иначе още щяхме да сме в средните векове

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 17 юли 2009 13:31

Росене, вземай 2 бидончета олио по 2 литра, 2 студени бири и порция пържени картофки и пали към Карлово mhihi
Ша търсиш kombito-tdi.
Редовно зад неговия Голф ухаеше я на картофки, я на цаца... Веднъж даже май бях намазал и го гонех в ароматния облак на току-що приготвени мекички mhihi mhihi

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 17 юли 2009 13:49

radotom написа:...Редовно зад неговия Голф ухаеше я на картофки, я на цаца... Веднъж даже май бях намазал и го гонех в ароматния облак на току-що приготвени мекички mhihi mhihi

eeeee верно ли и тук има такъв фен :) :)
преди време по карловската шоша щях да се побъркам

брех мирише ми отрпед на мекици......а съм м/у труд и калояново и няма заведения наоколо......ето кой бил :) :) :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”