Преди седмица мой колега с относително нова кола - дизел на 5 години 85К км му направи проблем - колата изведнъж почна да глъхне и губи мощност, хълца...
Оказа се запушен маслен филтър - 500км преди редовното по регламент на 15К смяна на масло и филтър.
Пък който иска може и г*** да си бърше с употребявана хартия...

Смяна масло - на километри или на година?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Смяна масло - на километри или на година?
То е възможно и да не са му сменили филтъра при предишната смяна...
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
restless написа:Преди седмица мой колега с относително нова кола - дизел на 5 години 85К км му направи проблем - колата изведнъж почна да глъхне и губи мощност, хълца...
Оказа се запушен маслен филтър - 500км преди редовното по регламент на 15К смяна на масло и филтър.
Ако какъв да е мотор глъхне и няма мощност поради проблем, дошъл от несменян маслен филтър, май ще е вече покойник. И само смяна на филтъра няма да го оправи...
-
- Автомобил:
- Двигател:
restless написа:Преди седмица мой колега с относително нова кола - дизел на 5 години 85К км му направи проблем - колата изведнъж почна да глъхне и губи мощност, хълца...
Да не бъркаш "маслен" с "горивен" - няма как да "хълца" от маслен ф-р...
-
- Автомобил:
- Двигател:
боже много съм тъп...
горивен филтър
горивен филтър
- yordan1-2
- Автомобил:
- Двигател:
един познат с голф1,4 не е от форума си купи голфчето преди около 2г не знае на какви км,е ссменяно кара го предимно градско лятото му прегря моторчето шлаифахме му глава смяна водна помпа ангр заработи си чудесно и смени маслото 5-6месеца след тоя ремонт с горяло от някаква служебна кола,че от неговото му побеляваше капачката за наливане на масло масления ф-р бил измит с малко нафта и отново обратно колата не се спира и тоя мотор незнам как работи толкова безупречно нито тракат клапани нито мени обороти и за 1,4 върви задоволитално

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
То маслото може и изобщо да не се сменя сигурно...
То същото и с ангренажа - може да се смени, но не е задължително ако не се смени, че ще се счупи мотора... Така че - всеки сам си решава.
За повечето автомобили си има предписания от производителя кога се сменя масло. Със сигурност най-добре е да се спазват.

То същото и с ангренажа - може да се смени, но не е задължително ако не се смени, че ще се счупи мотора... Така че - всеки сам си решава.
За повечето автомобили си има предписания от производителя кога се сменя масло. Със сигурност най-добре е да се спазват.
-
- Автомобил:
- Двигател:

-
- Серпентина с турболатор
- Автомобил: VW Golf IV GTI
- Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp
Аз сменям на година, защото не мога да навъртя толкова км за 12 месеца. Ако обаче можех, щях да сменям на 10000км ако ще да е на 6 месеца. Не са ми казвали, но ми се струва логично.
- dokoboy
- Автомобил: фолксваген Пасат Б5
- Двигател: АРТ 2000
Колеги,и аз да споделя.Сменям масло началото на есента-дотогава изминавам 8-10 000км най-много.Карам колата ежедневно на къси разстояния-2км ми е разстоянието до работата.Зимата в студа не я чакам много да загрее-обръщам я на газ след 3-4 мин.Но напролет като се стопли задължително сменям масления филтър.Резултата е че на следващата смяна маслото е сълза-няма помътняване и други промени причинени от студен старт и шофиране на къси разстояния на газ.
-
- Автомобил:
- Двигател:
PyMu написа:Аз сменям на година, защото не мога да навъртя толкова км за 12 месеца. Ако обаче можех, щях да сменям на 10000км ако ще да е на 6 месеца. Не са ми казвали, но ми се струва логично.

-
- Автомобил:
- Двигател:
dokoboy написа:Колеги,и аз да споделя.Сменям масло началото на есента-дотогава изминавам 8-10 000км най-много.Карам колата ежедневно на къси разстояния-2км ми е разстоянието до работата.Зимата в студа не я чакам много да загрее-обръщам я на газ след 3-4 мин.Но напролет като се стопли задължително сменям масления филтър.Резултата е че на следващата смяна маслото е сълза-няма помътняване и други промени причинени от студен старт и шофиране на къси разстояния на газ.
абсолютно. двигателя като е чист и е бензин, маслото може да си излезе почти както си го налял... като цвят

- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Преди като карах пасата му го сменях на 8к, защото само градско на къси разстояния, а сега на аудито на 10к ще се сменя, защото пък с него много въртя..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Freakylol написа:Преди като карах пасата му го сменях на 8к, защото само градско на къси разстояния, а сега на аудито на 10к ще се сменя, защото пък с него много въртя..
перфектната комбинация

- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
dokoboy написа:Колеги,и аз да споделя.Сменям масло началото на есента-дотогава изминавам 8-10 000км най-много.Карам колата ежедневно на къси разстояния-2км ми е разстоянието до работата.Зимата в студа не я чакам много да загрее-обръщам я на газ след 3-4 мин.Но напролет като се стопли задължително сменям масления филтър.Резултата е че на следващата смяна маслото е сълза-няма помътняване и други промени причинени от студен старт и шофиране на къси разстояния на газ.
Значи маслото ти не става!Пробвай с друго масло,то точно предназначението на маслото е да смазва,почиства и отмива двигателя,като след това няма как да е като "сълза".Моето масло винаги на 500км вече почва да почернява малко или много...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”