Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вреди?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Re: Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вред

Мнениеот DaDiablo » Чет 11 сеп 2014 9:02

Имам предвид факта, че има разлика дали мотора поддържа 1500 оборота на празен ход и под товар. Иначе да, в КИА са ги учили, че е хубаво да се пали и тръгва, защото на тях целта им е по-високи продажби.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 11 сеп 2014 9:11

Разбира се, че вероятно има. Ето цитат от книжката на нова Октавия, това е принципно за дизелите и бензините:
Изображение
Хората са написали, че консумацията, износването на двигателя и емисиите са повече. Предполагам са го написали да си скапеш по-бързо колата и да си купиш нова, също като КИА :Mr Green Fun
p.s. Ето и линк, страница 170
https://mediaportal.skoda-auto.com/resource/documentation/manuals/en/Octavia/05-2011/Manual/A5_Octavia_OwnersManual.pdf

Последна промяна от DundyTheCroc на Чет 11 сеп 2014 9:22, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 11 сеп 2014 9:19

Никога, ама никога колата ми не е работила на място повече от 15-20 секунди преди да потегля след студен старт. В повечето случаи времето е 5 секунди. Как пък не ми се е прецакал двигателя или турбото, просто не ми е ясно?
Аааа сетих се, това е защото наливам "тънки" масла за двигатели до 20 х.км.
Това с подгряването на място ме кара да си спомням времената на соц. автомобилите.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Чет 11 сеп 2014 9:23

Явно не си ми прочел мнението изцяло. Не казвам, че трябва да се чака известно време като се запали колата, нито че не е добре да се гаси когато чакаш в задръстване. Иначе едва ли щяха да правят новите двигатели със старт-стоп функция.
Просто оспорих изказването ти за 1500-те оборота.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 11 сеп 2014 9:26

Темата зави в съвсем друга посока, но все пак тук никой не говори за повече от 15-20-30 секунди. Аз изчаквам 15-30 секунди и тръгвам. Не мога да приема обаче тръгването 1 секунда след пускането на ключа за палене. Това е идиотизъм за мен. Няма машина, която да "обича" термичен шок в дългосрочен план!

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 11 сеп 2014 9:51

Е чак пък една секунда...
Ама да стоя и да я чакам една минута след като я запаля да се разработи или да и се разпалят всичките цилиндри, че да не изпадне в термичен шок, ми е малко... :screwy
Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата... :question паля, слагам си колана, пускам си радиото и тръгвам, и така от 98г. до днес :smile
Като се има в предвид къде се нарежда автомобила в семейната йерархия за не малка част от българите, някой може да слиза и да я завива с на жена си юргана зимата, и все пак...

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Чет 11 сеп 2014 11:19

Качвате се и карате. това не са руските автомобили от преди 30 години които трябваше да се разработват. сега при производството на нови мотори туко що такъв сглобен се вкарва направо в червените обороти

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 11 сеп 2014 11:23

lokva написа:Качвате се и карате. това не са руските автомобили от преди 30 години които трябваше да се разработват. сега при производството на нови мотори туко що такъв сглобен се вкарва направо в червените обороти

Принципно са разработени, да, но ако планираш да караш колата дълго време не е добре да се вкарва в лютеницата от самото начало. От линка за Шкода, който съм дал, виж 168-а страница.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 11 сеп 2014 11:59

Тези спорове сме ги дъвкали. Понеже от повече от година нямам гараж миналата зима успях да усетя какво значи "уличница". Освен, че вече не си ползувам гаража по предназначение имам и сравнтелно малко хлапе, което сутрин го водя с автомобила на детска градина. По спомен с подгряването разходът ми скачаше от сорта на 2-3 литра газ отгоре през зимните дни, когато палих студена на минусови температури и тръгвах веднага си беше по-нисък. Дето се вика - усетих го по джоба си. Вие ако искате си грейте колите, завивайте ги с родопски одеала и т.н.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 11 сеп 2014 12:19

forski написа:Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата...

Ти така ли си представяш нещата - бинарни? Или върви, или не върви? Или умира или живее?
А като почне да пояжда масълце, антифриз? А като турбото замине когато още не би трябвало да е заминало? А когато почнат други проблеми по двигателя постепенно, постепенно докато изсипеш 4-цифрички? Дали ще се сетиш как си палил и тръгвал зимата и колко доволен си бил, че си спестил ония 10 секунди и цели 15 стотинки от подгряване? Мисля си, че не...

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Чет 11 сеп 2014 12:42

Колега Харалампи, аз моята вагонетка я карах повече от 2 години с развален термостат (на магистралата държеше около 50-60 градуса, в града вдигаше и до 90) и какво? Още си върви и не яде масло. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 11 сеп 2014 15:38

Haralampi написа:
forski написа:Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата...

Ти така ли си представяш нещата - бинарни? Или върви, или не върви? Или умира или живее?
А като почне да пояжда масълце, антифриз? А като турбото замине когато още не би трябвало да е заминало? А когато почнат други проблеми по двигателя постепенно, постепенно докато изсипеш 4-цифрички? Дали ще се сетиш как си палил и тръгвал зимата и колко доволен си бил, че си спестил ония 10 секунди и цели 15 стотинки от подгряване? Мисля си, че не...

Ооо колега ти си влязъл в "зоната на здрача" с тея автомобили, на себе си ако започнеш да обръщаш толкова внимание колкото на колата си, сигурно ще живееш 300 години :smile
Ако започне да пояжда масълце, ако турбото замине, ако двигателя се развали...ами ако утре метеорит удари Земята, язък ти за всичките притеснения и нерви по-скъпоценната кола!
Айде със здраве :smile

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Чет 11 сеп 2014 16:05

Аз си поддържам колата по същия начин - всяко най-малко нещо се оправя/сменя.
И винаги разчитам на нея, и до сега не ме е оставяла или излагала. :th_up
Също така продължавам да се интересувам, как мога да я поддържам по-добре.

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Чет 11 сеп 2014 16:37

Ако искате да карате на скорост без газ, си вземете 1.8 AGN, мойта на празен ход си държи под 900об/мин, но на скорост без никаква газ, незнайно защо си решава да държи 1500об/мин :mhihi

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пет 26 сеп 2014 17:27

Ако има възможност я оставям а позагрее докато се одухат стъклата. След това точно обратно ма логиката на повечето шофьори я карам на над 3000 оборота. Така постига оптимална работна температура за около няма и километър. За съжаление в града не всеки път имам подобни условия. Колкото до екологията - изобщо не я отразявам. Зимата почти никога не гася колата при престой под 30 минути, лятото също.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”