Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вреди?
Re: Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вред
Имам предвид факта, че има разлика дали мотора поддържа 1500 оборота на празен ход и под товар. Иначе да, в КИА са ги учили, че е хубаво да се пали и тръгва, защото на тях целта им е по-високи продажби.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Разбира се, че вероятно има. Ето цитат от книжката на нова Октавия, това е принципно за дизелите и бензините:

Хората са написали, че консумацията, износването на двигателя и емисиите са повече. Предполагам са го написали да си скапеш по-бързо колата и да си купиш нова, също като КИА
p.s. Ето и линк, страница 170
https://mediaportal.skoda-auto.com/resource/documentation/manuals/en/Octavia/05-2011/Manual/A5_Octavia_OwnersManual.pdf

Хората са написали, че консумацията, износването на двигателя и емисиите са повече. Предполагам са го написали да си скапеш по-бързо колата и да си купиш нова, също като КИА

p.s. Ето и линк, страница 170
https://mediaportal.skoda-auto.com/resource/documentation/manuals/en/Octavia/05-2011/Manual/A5_Octavia_OwnersManual.pdf
Последна промяна от DundyTheCroc на Чет 11 сеп 2014 9:22, променено общо 2 пъти.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Никога, ама никога колата ми не е работила на място повече от 15-20 секунди преди да потегля след студен старт. В повечето случаи времето е 5 секунди. Как пък не ми се е прецакал двигателя или турбото, просто не ми е ясно?
Аааа сетих се, това е защото наливам "тънки" масла за двигатели до 20 х.км.
Това с подгряването на място ме кара да си спомням времената на соц. автомобилите.
Аааа сетих се, това е защото наливам "тънки" масла за двигатели до 20 х.км.
Това с подгряването на място ме кара да си спомням времената на соц. автомобилите.
Явно не си ми прочел мнението изцяло. Не казвам, че трябва да се чака известно време като се запали колата, нито че не е добре да се гаси когато чакаш в задръстване. Иначе едва ли щяха да правят новите двигатели със старт-стоп функция.
Просто оспорих изказването ти за 1500-те оборота.
Просто оспорих изказването ти за 1500-те оборота.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Темата зави в съвсем друга посока, но все пак тук никой не говори за повече от 15-20-30 секунди. Аз изчаквам 15-30 секунди и тръгвам. Не мога да приема обаче тръгването 1 секунда след пускането на ключа за палене. Това е идиотизъм за мен. Няма машина, която да "обича" термичен шок в дългосрочен план!
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Е чак пък една секунда...
Ама да стоя и да я чакам една минута след като я запаля да се разработи или да и се разпалят всичките цилиндри, че да не изпадне в термичен шок, ми е малко...
Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата...
паля, слагам си колана, пускам си радиото и тръгвам, и така от 98г. до днес
Като се има в предвид къде се нарежда автомобила в семейната йерархия за не малка част от българите, някой може да слиза и да я завива с на жена си юргана зимата, и все пак...
Ама да стоя и да я чакам една минута след като я запаля да се разработи или да и се разпалят всичките цилиндри, че да не изпадне в термичен шок, ми е малко...

Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата...

Като се има в предвид къде се нарежда автомобила в семейната йерархия за не малка част от българите, някой може да слиза и да я завива с на жена си юргана зимата, и все пак...
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
Качвате се и карате. това не са руските автомобили от преди 30 години които трябваше да се разработват. сега при производството на нови мотори туко що такъв сглобен се вкарва направо в червените обороти
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
lokva написа:Качвате се и карате. това не са руските автомобили от преди 30 години които трябваше да се разработват. сега при производството на нови мотори туко що такъв сглобен се вкарва направо в червените обороти
Принципно са разработени, да, но ако планираш да караш колата дълго време не е добре да се вкарва в лютеницата от самото начало. От линка за Шкода, който съм дал, виж 168-а страница.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Тези спорове сме ги дъвкали. Понеже от повече от година нямам гараж миналата зима успях да усетя какво значи "уличница". Освен, че вече не си ползувам гаража по предназначение имам и сравнтелно малко хлапе, което сутрин го водя с автомобила на детска градина. По спомен с подгряването разходът ми скачаше от сорта на 2-3 литра газ отгоре през зимните дни, когато палих студена на минусови температури и тръгвах веднага си беше по-нисък. Дето се вика - усетих го по джоба си. Вие ако искате си грейте колите, завивайте ги с родопски одеала и т.н.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
forski написа:Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата...
Ти така ли си представяш нещата - бинарни? Или върви, или не върви? Или умира или живее?
А като почне да пояжда масълце, антифриз? А като турбото замине когато още не би трябвало да е заминало? А когато почнат други проблеми по двигателя постепенно, постепенно докато изсипеш 4-цифрички? Дали ще се сетиш как си палил и тръгвал зимата и колко доволен си бил, че си спестил ония 10 секунди и цели 15 стотинки от подгряване? Мисля си, че не...
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Колега Харалампи, аз моята вагонетка я карах повече от 2 години с развален термостат (на магистралата държеше около 50-60 градуса, в града вдигаше и до 90) и какво? Още си върви и не яде масло. 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Haralampi написа:forski написа:Има ли потребител чиито автомобил да е дефектирал в следствие на мигновенното тръгване след стартиране на двигателя, зимата...
Ти така ли си представяш нещата - бинарни? Или върви, или не върви? Или умира или живее?
А като почне да пояжда масълце, антифриз? А като турбото замине когато още не би трябвало да е заминало? А когато почнат други проблеми по двигателя постепенно, постепенно докато изсипеш 4-цифрички? Дали ще се сетиш как си палил и тръгвал зимата и колко доволен си бил, че си спестил ония 10 секунди и цели 15 стотинки от подгряване? Мисля си, че не...
Ооо колега ти си влязъл в "зоната на здрача" с тея автомобили, на себе си ако започнеш да обръщаш толкова внимание колкото на колата си, сигурно ще живееш 300 години

Ако започне да пояжда масълце, ако турбото замине, ако двигателя се развали...ами ако утре метеорит удари Земята, язък ти за всичките притеснения и нерви по-скъпоценната кола!
Айде със здраве

-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Аз си поддържам колата по същия начин - всяко най-малко нещо се оправя/сменя.
И винаги разчитам на нея, и до сега не ме е оставяла или излагала.
Също така продължавам да се интересувам, как мога да я поддържам по-добре.
И винаги разчитам на нея, и до сега не ме е оставяла или излагала.

Също така продължавам да се интересувам, как мога да я поддържам по-добре.
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
Ако искате да карате на скорост без газ, си вземете 1.8 AGN, мойта на празен ход си държи под 900об/мин, но на скорост без никаква газ, незнайно защо си решава да държи 1500об/мин 

- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
Ако има възможност я оставям а позагрее докато се одухат стъклата. След това точно обратно ма логиката на повечето шофьори я карам на над 3000 оборота. Така постига оптимална работна температура за около няма и километър. За съжаление в града не всеки път имам подобни условия. Колкото до екологията - изобщо не я отразявам. Зимата почти никога не гася колата при престой под 30 минути, лятото също.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”