DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
batVenci
Автомобил:
Двигател:

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот batVenci » Сря 08 авг 2012 14:41

iceto написа:заглеждам се по тези
гледам, че стъклата са маркирани с E4
Ако иска някой от София да поръчаме наведнъж, ще е по-евтина доставката

но пък се чудя тези защо са толкова по-скъпи

Както писах по-горе втория модул е SKD-001, и у нас най-често се продава за около 40 лв. Първият модул макар и с по 8 светодиода, свети по-слабо, защото там светодиодите са по-маломощни, като у нас се продава за около 25 лв (светлината която произвежда наистина е по-слаба). Когато купувах моите светодиодни фарчета, направих сравнение как светят всичките модели в магазина (магазина е Автокомплект) на различни цени (дори и с резервни за Ауди), продавача ми е познат и ми съдейства. След направеното сравнение на по-вече от десет модела, въпросния SKD-001, светеше най-много, съизмеримо с резервните за Ауди.
Просто за мен това е най-правилното решение, съобразено с инженерния опит на Ауди. Консумацията на ток е около 10 Вата, т.е. проблема разходи/екология практически е решен напълно. Такива модули са се наложили тотално в чужбина (както постна по-горе друг колега), и защо трябва да има пречки при употребата им у нас.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 08 авг 2012 14:48

Колеги,какво ще кажете за въпросния кит,че мисля да го поръчам?
http://www.xenonvision-bg.com/products/drl-lights/drl1

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Сря 08 авг 2012 14:55

ако съм разбрал правилно колегата по-горе, тези с 5 диода светят по-силно и по-добре от тези с 8 /както е този от 30 лв./

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Сря 08 авг 2012 15:05

Благовест написа:Колеги,какво ще кажете за въпросния кит,че мисля да го поръчам?
http://www.xenonvision-bg.com/products/drl-lights/drl1

Бих казал, че правилно си се ориентирал, решил да заложиш DRL-LED. Все пак при покупката сравнение с останалите модели не е излишна. Има и модели, които светят по-слабо, синкаво и т.н., с една дума от километър си личи, че са откровено менте. Оригиналните монтирани на Ауди, Мерцедес и т.н., светят кристално чисто бяло, с достатъчна яркост, просто всички сме ги виждали, как трябва да са нещата.
Иначе за конкретния модел, нека колеги, които са карали с него кажат по-вече...

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Сря 08 авг 2012 15:08

iceto написа:ако съм разбрал правилно колегата по-горе, тези с 5 диода светят по-силно и по-добре от тези с 8 /както е този от 30 лв./

Тук няма нищо сложно, просто на място палиш различните модели, и с очите си виждаш къде е истината...

valsto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsto » Сря 08 авг 2012 21:10

Прясно инфо по темата. Отново ще цитирам Шкода форума (колегата Logrus):

"Гога относно проблемите с ченгетата - днес написаха акт на един мъж с Вектра В (и мен ме проверяваха, та станах неволен свидетел). Човекът беше с дневни светлини, диодни - подобни на твоите, но монтирани в прорези в бронята. Имаше и документ, който удостоверяваше, че съответните лампи отговарят на изискванията в ЕС (издаден от производителя май) - въпреки това милиционера (използвам го с цел обида) му написа акт за КОНСТРУКТИВНА ПРОМЯНА НА АВТОМОБИЛА !!! Бронята била елемент от колата, който нямал право да реже, за да си сложи светлини, освен ако няма фабрични отвори!!!
Когато зададох въпрос на милиционера, дали ако си сложа диодни дневни светлини вътре в оригиналните фарове и мен ще ме олепят, той ми каза, че нямало проблем - дали свети габарит или някакъв си диод било все тая. "

Това определено накланя везните. На моята броня няма подходящи заводски прорези. Мисля че ще мога да вкарам светодиодно тяло (не лента) без да ралепвам фара, а като използвам прореза за регулиране наклона... Но ще видим.

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Сря 08 авг 2012 23:12

а какви диодни крушки мога да си взема, които да светят бяло като ксенон 5000К. да са по-ярки от габарите за да минават за дневни светлини и да са на същия цокъл като крушката на габарита?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 09 авг 2012 7:02

MK4 написа:а какви диодни крушки мога да си взема, които да светят бяло като ксенон 5000К. да са по-ярки от габарите за да минават за дневни светлини и да са на същия цокъл като крушката на габарита?

Ако има такива и "минават" за дневни светлини ще са абсолютния касоразбивач на пазара, но поне за сега май няма такова животно :idea:

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Чет 09 авг 2012 9:29

Аз продължавам да търся нещо такова, защото няма да си налепя диодни лентички или т.н. цигании по колата. Ако не ще си карам на къси.

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Чет 09 авг 2012 9:45

моето мнение е, че усилията да си изчанчите колите са много по-големи, отколкото евентуалния разход за смяна на изгорели крушки на късите :012:

не споменавам изобщо рискът да ви напишат акт за някоя "доработка" и разправиите след това по обжалването....

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 09 авг 2012 12:28

И аз почвам да се замислям има ли смисъл от DRL, да се слагат допълнителни кабеляци и модули. Един хубав DRL е от порядъка на 200+ лева., при положение че комплект ксенонови лампи ми са 15лв.

http://www.ebay.com/itm/D2S-2x-35w-HID- ... f7&vxp=mtr

На годината един път да ги сменям са си 13 - 14 комплекта. На годината два пъти да ги сменям са си 6 - 7 комплекта, което е от 7 до 14 години, а това е страшно много време :roll: .

Потребителски аватар
kalinveliki
Автомобил: VW T4
Двигател: 2.4D
Контакти:

Мнениеот kalinveliki » Чет 09 авг 2012 14:17

Колеги почти всеки модел автомобили имат реле което се управлява от диодна група към генератора, тоест релето захранва дадена група консуматори след като запалиш двигателя (ел.хидравлика, нагревател заден прозорец и други). На практика с едно реле за 1,40 винаги ще Ви светят късите като двигателя заработи а с две релета и габаритите. Някой модели даже имат гнездо за реле за дневни светлини!
Така законово сте на къси и всичко е ОК.

Стига глупости - ако някой иска да не му горят крушките и да пести горивото нека да си сложи газови файтонджийски фенери. Те имат къси и дълги и не са незаконни.
Очаквам в скоро време "дневните светлини" монтирани извън завода да минават технически преглед с бележка, защото това с диодите е вече КИЧ и губи смисъла за безопасно шофиране на фарове!

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Чет 09 авг 2012 15:34

Аз също мисля да си сложа дневни светлини от този тип:
.http://storage4.album.bg/196/drl_50a30_29800728.jpg
ако наистина мога да ги намеря за 42 лв. Някой, ако знае откъде мога да си поръчам в България да пише.
И не виждам нищо „кичозно“ в това моят голф4 да изглежда като на снимката.
golf4.jpg

Притеснява ме само евентуалните проблеми с КАТ и тяхната „конструктивна промяна на автомобила“. Значи багажници на тавана и ремаркета отзад може, а едни светодиодни дневни светлини монтирани според правило №48, което гласи –„ Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм.“ – не може, така ли? За кого е писано това правило? Явно за тези, които са решили да си слагат дневни светлини, но не и за органите на реда, те работят по други – неясни нам закони, които не знам на кого помагат, май само на тях.
Мен лично доста от късите светлини на много автомобили ме дразнят и заслепяват през деня, което пък не е ли опасно за пешеходците пресичащи по пътното платно – да ги засече заслепен водач? Виждал съм дневни светлини със светодиоди, дори и неоригинални, а сложени допълнително като на снимката, тяхната светлина не е насочена и фокусирана като на фаровете и се виждат от далеч без да заслепява, което всъщност е смисъла на дневните светлини.

Потребителски аватар
Nikurlq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikurlq » Чет 09 авг 2012 15:53

Колеги, ето така изглежда вече моето роло, пък мнения за и против колкото искате.
Прикачени файлове
IMAG0765.jpg
IMAG0763.jpg

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 09 авг 2012 17:28

valsto написа:той ми каза, че нямало проблем - дали свети габарит или някакъв си диод било все тая. "

:shock , Опа, чакай малко, нали уж е записано "къси или дневни светлини", мислех, че включените габарити не се признават, как така няма проблем ?????

Колега transform, само да отбележа, че точно при този Голф на снимката, ми се струва, че изискването за 400 мм от най-крайния външен ръб на превозното средство не е спазен (поне на снимката така ми се струва, не мога да бъда сигурен).

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”