dinkonikolaev написа:stefan4o написа:Аз карам по 10 000 на година. Имам два комплекта. Според теб кога по-бързо им се разразва играта, ако се карат 3 сезона по предназначение или целогодишно? Не смятам, че съм се минал, че карам с 4 нови летни и 4 нови зимни гуми.

Така е най-добре и ако зимните са на други джанти още по-добре

Зимните са 13, летните - 15 на отделни джанти са си.
Добре,ако зимните изкарат 50к. и летните и те 50к.,прави 100к.,което при теб е 10г.,а след 5год гумата се втвърдява

Какво да кажем за някой който кара 5-6-7к.км. на година,че двата чифта ще ги търкаля 16 години ли

Ще ти кажа моята логика за гумите. Не знам дали е правилната, но мен си ме устройва.
Ето летните ми (по чифтове са):
1. Максис Виктра - много добра за мен гума, на прекрасна цена, купувани нови. Карани са два сезона, сега ги карам 3ти сезон. Никакви проблеми няма по тях. Напуквания или от сорта, ОК са отвсякъде, смятам да ги карам и това лято, за другото ще помисля предвид състоянието им и ще реша нови или пак с тях.
2. Федерал - нелоша гума, с предпазен борд, купувани нови тази година. Първи сезон им е, карам ги отпред, добре се държи колата с тях. Ще ги следя да видя каучукът им дали е ОК и в момента, в който има проблем - хвърлям и вземам нови.
Зимни:
1. Ханкук Айсбеър в440 - страхотни гуми, среден клас цена, много високо качество, корейско производство. Купувани са нови. Карал съм две зими с тях, нямам забележки. Държа ги на хладно място, на джанти каучукът на пипане си е ОК, както си беше, когато ги купувах. Смятам да карам и тази зима, за 4-та зима вече ще мисля, може би ще ги сменя, а тези ще ги подаря на някой.
2. Ханкук Оптимо - всесезонни, отидох да си купя такива, като т.1, ама имаха само от тези налични затова ги взех. Не сбърках. Зимата се държат много добре, колата ми не поднесе нито веднъж (а със старите ме изпревари задницата на няколко пъти), на един сезон са, идната зима ще съм пак с тях отзад.
Общо взето вече стара гума никога няма да си купя. Просто ще ги подновявам като им дойде времето, но едва ли ще ги карам по 10 години

Предпочитам да карам 3-4 сезона, да хвърля и да купя нова гума, пред това да карам всяка година с "нови" гуми втора употреба.