Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот MMX » Пет 01 юли 2011 9:57

Velko написа:Може ли и аз да кажа нещо.Баща ми караше реното си със зимни гуми през лятото scare :banghead: Впечатленията са следните - над 30 градуса гумата залепва за асфалта, свирят като откачени и се ИЗПИЧАТ! :bishop Взех един ден реното да върша работа, беше валнало малко дъжд :bishop ... е няма такова чудо.Не мога да тръгна, не мога да спра :screwy и се блъснах :не: После му казах че повече няма да се кача в тая кола докато кара със зимните гуми целогодишно.Аз си ги сменям и ми е екстра.

Каква марка бяха тия гуми и на колко години? И на мен едни ми свиреха много защото бяха много стари и специфична марка. Летни гуми да свирят има колкото искаш - стига да попаднеш на "подходящите". Интересно ми е всички вярващи в разтопяването на зимни гуми при 40 градуса какво мислят по следния въпрос: края на октомври или март, кола със зимни гуми (все още), температурата станала 25-28 градуса, след 5 часа каране дали гумите няма да се нагреят до 40 градуса и дали производителят не се е сетил за такава ситуация?

Последна промяна от MMX на Пет 01 юли 2011 10:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 юли 2011 10:01

Всеки има правото да кара с каквито си иска гуми. Докато все още е позволено от закона...

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Пет 01 юли 2011 11:01

Със зимни гуми може да се кара и лятото,ако караш по 6-7к на година,то тогава няма никакъв смисъл от два чифта,а и няма и толкова да ги изпереш лятото.За обикновенно каране с едни качествени зимни гуми няма проблем :beer
Карал съм Пежо няколко години само със зимни,БФ Гудрич,еми меки гуми,добре спират и добре залепват за пътя :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 юли 2011 11:05

Аз карам по 10 000 на година. Имам два комплекта. Според теб кога по-бързо им се разразва играта, ако се карат 3 сезона по предназначение или целогодишно? Не смятам, че съм се минал, че карам с 4 нови летни и 4 нови зимни гуми. :beer

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Пет 01 юли 2011 11:20

stefan4o написа:Аз карам по 10 000 на година. Имам два комплекта. Според теб кога по-бързо им се разразва играта, ако се карат 3 сезона по предназначение или целогодишно? Не смятам, че съм се минал, че карам с 4 нови летни и 4 нови зимни гуми. :beer

Така е най-добре и ако зимните са на други джанти още по-добре :) :beer

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Пет 01 юли 2011 11:26

Добре,ако зимните изкарат 50к. и летните и те 50к.,прави 100к.,което при теб е 10г.,а след 5год гумата се втвърдява eusa

Какво да кажем за някой който кара 5-6-7к.км. на година,че двата чифта ще ги търкаля 16 години ли scare

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 юли 2011 11:54

dinkonikolaev написа:
stefan4o написа:Аз карам по 10 000 на година. Имам два комплекта. Според теб кога по-бързо им се разразва играта, ако се карат 3 сезона по предназначение или целогодишно? Не смятам, че съм се минал, че карам с 4 нови летни и 4 нови зимни гуми. :beer

Така е най-добре и ако зимните са на други джанти още по-добре :) :beer

Зимните са 13, летните - 15 на отделни джанти са си.
Добре,ако зимните изкарат 50к. и летните и те 50к.,прави 100к.,което при теб е 10г.,а след 5год гумата се втвърдява eusa

Какво да кажем за някой който кара 5-6-7к.км. на година,че двата чифта ще ги търкаля 16 години ли scare

Ще ти кажа моята логика за гумите. Не знам дали е правилната, но мен си ме устройва.
Ето летните ми (по чифтове са):
1. Максис Виктра - много добра за мен гума, на прекрасна цена, купувани нови. Карани са два сезона, сега ги карам 3ти сезон. Никакви проблеми няма по тях. Напуквания или от сорта, ОК са отвсякъде, смятам да ги карам и това лято, за другото ще помисля предвид състоянието им и ще реша нови или пак с тях.
2. Федерал - нелоша гума, с предпазен борд, купувани нови тази година. Първи сезон им е, карам ги отпред, добре се държи колата с тях. Ще ги следя да видя каучукът им дали е ОК и в момента, в който има проблем - хвърлям и вземам нови.

Зимни:
1. Ханкук Айсбеър в440 - страхотни гуми, среден клас цена, много високо качество, корейско производство. Купувани са нови. Карал съм две зими с тях, нямам забележки. Държа ги на хладно място, на джанти каучукът на пипане си е ОК, както си беше, когато ги купувах. Смятам да карам и тази зима, за 4-та зима вече ще мисля, може би ще ги сменя, а тези ще ги подаря на някой.
2. Ханкук Оптимо - всесезонни, отидох да си купя такива, като т.1, ама имаха само от тези налични затова ги взех. Не сбърках. Зимата се държат много добре, колата ми не поднесе нито веднъж (а със старите ме изпревари задницата на няколко пъти), на един сезон са, идната зима ще съм пак с тях отзад.

Общо взето вече стара гума никога няма да си купя. Просто ще ги подновявам като им дойде времето, но едва ли ще ги карам по 10 години :Mr Green Fun Предпочитам да карам 3-4 сезона, да хвърля и да купя нова гума, пред това да карам всяка година с "нови" гуми втора употреба.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 01 юли 2011 15:17

Пич,прочел съм кой какво е написал.
И понеже пишеш небивалици и после замазваш положението ще те цитирам от ново:

Един написа: Ако не си разбрал още какъв е смисълът от летните гуми ще ти кажа - зимните са много хубави, но се изтъркват също толкова бързо.

Чудя се какъв е смисъла за теб тогава в зимните гуми-може би са летни,които се изтъркват по-бързо?
Ако наистина си в търговията с гуми,се надявам да не консултираш клиентите,че може да струва скъпо на някой... :не:

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 01 юли 2011 17:01

tisho_psg, аз мисля, че темата се отклони в посока "могат ли зимните гуми да вършат работа през лятото". Ако не си го разбрал, чети по-задълбочено нагоре. И моето мнение е такова - да, зимните стават и за лятото с условието, че ще се изтъркат много бързо и просто не си струва. С други думи - финансовата страна е най-главната причина никой да не кара със зимни гуми през лятото.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 юли 2011 17:03

Абе то и МД40 върши работа, ама дай да си караме колите с такова? Това ли ти е логиката???? :screwy Всъщност и летните вършат работа през зимата, по-лесно се дрифти с тях mhihi
Много несериозно звучи това твърдение "вършат работа". Аз му казвам "закърпване на положението", мисля е по-правилно така назовано.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 01 юли 2011 18:39

MMX написа:tisho_psg, аз мисля, че темата се отклони в посока "могат ли зимните гуми да вършат работа през лятото". Ако не си го разбрал, чети по-задълбочено нагоре. И моето мнение е такова - да, зимните стават и за лятото с условието, че ще се изтъркат много бързо и просто не си струва. С други думи - финансовата страна е най-главната причина никой да не кара със зимни гуми през лятото.

Я разясни това "могат ли зимните гуми да вършат работа през лятото"?
Всичко е възможно,но защо да чета задълбочено глупости? Летните гуми вършат работа зимата и обратно.Въпроса е това струва ли нещо и оправдано ли е.Да,струва липса на стабилност в завой при по-висока скорост и други такива. Нека кара всеки с каквото си иска,само да не убеждава тук как неправилното всъщност е правилно.
Тя топлата вода е открита отдавна,не искам да се задълбочавам в писанията на всеки решил да търси топлата вода.
И спуканата гума върши работа през лятото,но кой кара със спукани гуми?

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пет 01 юли 2011 19:28

MMX написа:
Velko написа:Може ли и аз да кажа нещо.Баща ми караше реното си със зимни гуми през лятото scare :banghead: Впечатленията са следните - над 30 градуса гумата залепва за асфалта, свирят като откачени и се ИЗПИЧАТ! :bishop Взех един ден реното да върша работа, беше валнало малко дъжд :bishop ... е няма такова чудо.Не мога да тръгна, не мога да спра :screwy и се блъснах :не: После му казах че повече няма да се кача в тая кола докато кара със зимните гуми целогодишно.Аз си ги сменям и ми е екстра.

Каква марка бяха тия гуми и на колко години? И на мен едни ми свиреха много защото бяха много стари и специфична марка. Летни гуми да свирят има колкото искаш - стига да попаднеш на "подходящите". Интересно ми е всички вярващи в разтопяването на зимни гуми при 40 градуса какво мислят по следния въпрос: края на октомври или март, кола със зимни гуми (все още), температурата станала 25-28 градуса, след 5 часа каране дали гумите няма да се нагреят до 40 градуса и дали производителят не се е сетил за такава ситуация?

Стари гуми не свирят, защото трябва да са мека гума за да свирят, а при старите гуми-коя е мека!При 40 градуса, температурата на асфалта е сигурно 60, а + триенето по асфалта-кво става?

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Съб 02 юли 2011 12:27

И аз това казвам - зимната гума е зимна, защото е много по-мека и не е пригодена да издържа на летните жеги, каквато и марка да е :bishop Все едно да караш със летни гуми през зимата - стават на камък и нямат необходимата шарка да се справят със снега.На баща ми гумите бяха BF Goodrich на 2 цели сезона ( зимен и летен ) и така се бяха спекли, че нали ви казвам при първия дъжд и мен зад волана резултата беше паркиране на един в бронята :bishop Аз не бих рискувал живота си и на другите невинни около мен само и само защото " може и със зимни гуми да си карам лятото, даже са по-добри от летните.Да бе, сериозно" :не:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Съб 02 юли 2011 14:06

Ебаси глупостите изчетох. Зимна гума лятото :screwy. При 35-40С на сянка :shock и няма смисъл от летни :не:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 02 юли 2011 15:05

Всичко е конспирация на производителите на гуми ! Нарочно ни убеждават че трябва зимата да караме със зимни а лятото с летни че да им се харчи продукцията ама някои "хитреци" са ги усетили и си перкат с едни и същи каквито дойдат и зиме и лете :Mr Green Fun

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”