ALESYZ написа:...
P.S. И кат' толкоз е писнало на "народа", ко прай тоз народ?Май само да ланкаме и файдата е толкоз, колкото вятъра клати клоните.
Ми к'во прави - спасява се кой как може и тарикатее на дребно. И к'во да направи? Ти видял ли си каква е реакцията на нашите управляващи като чуят думичката "референдум" ... ? А да си чул че наскоро дори се прокраднало предложение как да се провеждат стачките и митингите? Че преди да излезеш да стачкуваш първо трябвало да отправиш исканията си в съда...? И все други тъпотии които ти ограничават т.нар. граждански права. "Тарикатеенето" с винетките, скатаването на данъцитя ... според мен в дълбоката си същност са единствената форма на протест която е останала на народеца. Защото той не иска да плаща за нещо което не получава. И това е единствената форма на протест която му е останала. Не говоря за асъл тарикатите - ако държавата е на мястото си тариката много лесно може да бъде вкаран в правия път. Защото тариката за какво тарикатее - за пари (основно). Па прасни го един-два пъти през ръцете (и портфейла) и да видим дали ше му е по-тарикатско да си плаща актовете/глобите или да спазва правилата за движение (примерно). А тук кой да го направи това? Айде понеже сме автомобилен форум - държавата определила заплата на оня с палката 6-700лв. Е кажи ми как на тоя човек шума и вида на 50 левова банкнота да не замъгли видимостта и чуваемостта. Ами то само това ли е ... ? Сега някой ще подскочи – няма пари в държавата. Не е вярно! Или поне е не е съвсем вярно. Я си припомнете – две години под ред правителството какъв бюджетен излишък декларира? Нека икономистите да кажат в детайли, но и на най-обикновения човек е ясно, че в хазната са влезли повече пари от колкото са били планирани и са могли да похарчат. Какво се случва с тези пари? Вместо да се дадат там където има крещяща нужда от тях (здравеопазване, образование примерно), парите се харчат по неясни правила със закътани проектчета, които ги печелят очертани около управляващите ''приятелски кръгове''. Иначе ние си правим инициативи ''Българската коледа'' и едвам събираме пари за живото-подържащ/спасяващ апарат който струва колкото ... ''благодарността'' на някой политик или висш държавен чиновник за ''добре свършената работа''.
Да, напълно съм съгласен, че наоколо е пълно с мърша – хора които са мързеливи, хора които не искат да положат никакви усилия за да постигнат нещо, хора, които гледат на работата лекото и на хляба мекото. Няма как да не се съглася и с Вили и с тебе, че ако положиш усилия, седнеш си на Дъ-то у се фанеш у ръце все ще изплуваш. Но доколкото схванах смисъла на темата е “как е там и как е тук”. Моето мнение е, че там да е за да е така - държавите им са на мястото си. А тук за да е така – държавата ни никаква я няма! Там държавата се е погрижила полицаят да е осигурен и да е неподкупен; хората работещи в сферата на здравеопазването да са осигурени и удовлетворени от работата си. Там никой не си помисля да стъпи в бус лентата, да предложи рушфет, да не си плати данъка, или да спечели конкурс по ... оня начин. Тук плащаш данъци и такси, безсмислени акцизи на стоки, които отдавна са се превърнали в стока от първа необходимост за съвременния човек, но като влезеш в болница доктора те гледа в ръцета, даскалицата на децата ти ги привиква на частни уроци. Тук хората – баща ми, майка ми, твоите родители, родителите на всеки един от нас, които на времето също си плащаха данъците и построиха тази Държава, даже и не разбраха как продадоха БТК, язовирите, енерго разпределението – предприятия, които бяха построени с парите от техните данъци. Тук електроенергията струва 4.9ст./kWh но ние даваме на ЧЕЗ е E.ON още толкова за всеки киловат и ... за изгорелите ни телевизори. Тук някой има голям интерес де седим тихи, кротки и ... бедни. Щото докъто се чудиш как да отидеш до втората си и трета си работа за да осигуриш сносен живот на семейството си – те си играят играта с която осигуряват охолен живот на поколенията си.
... абе една Румъния се оправи бе мамка му! ... па били цигани ... цигани, цигани ... ама я ги виж
хайде и тоз път да завърша с един от Титаните описал прочутото (уви безсмислено) Българско трудолюбие
Недей дочаква и зори,
Върви ори, ори, ори...
Като няма прокопсия,
Плюл съм в тази орисия!
Немигнал, ставай: ей, месец още
насред небето, дълбока нощ е.
Главата тегне, а сън очите
залепя сякаш. Какво е време?
Великден иде, пак оран, семе
земята чака, нижат се дните.
По-скоро, хайде! че да се впряга;
съседа, чуваш, и той се стяга.