Цени на горивата ... мисли..що ни е скъпо..га ще ги стигнем.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 13 яну 2008 21:48

GodLike написа:
Vlad777 написа:ИТ, Услуги, Търговия, Недвижими имоти и строителство, Консултантска дейност, Развлекателна дейност...

Никъде не виждам производство, селско стопанство? БВП само от услуги не се прави!

Всички са се юрнали по лесните занаяти

Ааааа не си прав. Имам една приятелка, която внася, а и произвежда семена и също прави пари :wink:

А относно "лесните" занаяти... Всеки сам избира с какво да се занимава. Да взема да си хвърля квалификацията и да ида на село да копам домати, щото е по-трудно ли?! :shock

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Нед 13 яну 2008 22:10

Не, не казвам да си хвърлиш кетапа. Не случайно споменах строители, гипс-катронджии или с други думи общи работници. Всичките искат да отидат на работа в 8 и да се върнат в 5 - по-лесно е :wink: На село бачкаш от тъмно до тъмно за същите пари (да не кажа и по-малко) и затова хората бягат, щото ги мързи, и щото могат да искарат по-лесно в града. И какво ще правим като свършат хората на село?
Не исках да засягам темата за държавата, но се налага просто :lol: Съгласен съм с изказванията, че не трябва да разчитаме за всичко на държавата, НО идва един момент в който държавата трябва да насърчи отрасъл за който е видно че не върви, а е важен и без него не може. А какво прави държавата - нищо! Говори се за евро пари, евро фондове и още какво ли не, но на практика до фирмите (малки и средни) не достига почти нищо. В която и държавна инстиуция да отидеш се сблъскваш с абсурдни стуации, безхаберие, бюрокрация и т.н. И опряхме пак до хората.....все пак тая държава е на хората и зад решенията на държавата стоят решения на хора. Каквито хората, такава и държавата... :wink:

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Нед 13 яну 2008 22:17

Мдаам.КВАЛИФИКАЦИЯ--тая дума винаги ме е радвала в BG.
Имам няколко познати юристи.Но от тях---един учи много и съвестно в В.Търново и евала момчето наистина заслужи дипломата си.Но сега си бачка като юристконсултче и това е.Чака шанса на живота си да вземе някое по-хубаво дело,ама от къде????Кой ше му даде бадева хляба в ръцете.
Друг---син на адвокатски род.Акъл---може и повече да се желае.Дипломката си направо си я купи,от кой университет точно-ще излъжа.Но сега си бачка в кантората на тати,има хЛЯП и за него.
Та и двамата са квалифицирани,нали?????Поне според документите които имат.Ама единия е кадърен а другия НЕкадърен,ама кво от туй.
Ама айде да се спирам и аз с примерите,че утре пак е шибания понеделник,да не се товаря от тая вечер още.
Квото и да си говорим в тая шуробаджанашка държавица е нормално шефа ти да е по-тъп от теб,хора с две висши образования да пекат пици лятото на морето /щот са много квалифицирани/,всяко второ ченге е по-тъпо и корумпирано от предходните,всеки е майстор в бранша си и няма по-голям от него,даваш си парите всеки ден за ''качествено'' европейско гориво,контролирано от който трябва;качествена храна--родна и екологично чиста,абе направо да я шибнеш и да тръгне е наща.
На моменти се чудя държавата ли съм объркал в която да се родя,годината ли...................................

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 13 яну 2008 22:21

За съжаление много малко образовани и квалифицирани хора останаха в БГ :? Където аз работя например, е голям проблем намирането на персонал, а заплатите изобщо не са малки. Но все пак тези хора трябва да имат някакви качества. Конкуренцията при работодателите е толкова жестока, че един добре квалифициран човек може да си избира в коя фирма да работи и дори други фирми се чудят как да "дръпнат" кадри от конкуренцията!

Така че моят съвет към всички е да се учат и да се квалифицират! Тва към тези дето викат, закакво ми е да уча...

Аз от 18 годишен работя, а от 19 годишен на пълен работен ден. И не съм разчитал на финансова помощ от родителите си от този момент нататък. И пак съм успял да завърша висше образование, значи има начин. А и междувременно не съм пропуснал и ни едно парти през тия години. Но съм си поставил за цел да се изуча и съм го направил.

Не че дипломата е толкова от значение, но дава по-голям шанс и може да е трохичката, която да наклони везните в твоя полза.

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Нед 13 яну 2008 22:41

Хм ... гУ'ем моабед върви тука. Немате си работа и си чешете езиците. А ревете, че ви малко париците.
То па и я си немам работа и си чешем ушите (очите) с туй дет сте го написали. Ма не мрънчота че ми е малко парата.
Я бате ви Вилян как ви го е написал - марш да бачкате и да учите и ... ще сполучите! "Да - да, ама не!" казваше на времето (вече неизвестен) български политик. Аз ще си позволя да перефразирам една актуална реклама - Не става само с работа ...
На народа му е писнало. Защото държавата го дере, та две кожи от гърба му съдира. И га види (държавата), че и е малко сменя тактиката. Пример? Те ви най-простия - винетките! Кво стана - експеримента неуспешен. Хайде бе!? А не помните ли първите 1-2 години - колко милиона били събрали и как щели да потекат реки от автомагистрали и ремонтирани пътища. И народа плаща. Щот си вика "да бе найстина - трябва да си платим - да се оправи". И чакаха тия хорица година, две, ... три ... ама от нийде взора надежда не види. И те кво да правят, кат си заработиха и по няколко акта, че видите ли шофирали с несъобразена с пътните условия скорост и си потрошоли колите... Ми спряха да си купуват винетки. И други там тарикатлъци почнаха да правят. И ще правят. И ги подкрепям! Защото държавата наистина не прави нищо и защото тя е тази която трябва да направи нещо. В същност единственото нещо, което прави тази държава и шепа хора е да крадат от нас. То не бяха топлофикации, то не са електроразпределителни дружества ... то не са далавери даже дето не ни ги побира главата. Сега вече видите ли с винетките номера не минава - народа поумня. А ве я да го олупаме па с данък МПС. Отделно газарО че си плати за магистралата га иска пробва бенцО с 250km/h. А оня там от северозападнала (или коя си щете друга България не включваща София Варна Бургас и Пловдив от части) с АЗКЛ 412 или ВАЗ 2104 (за по-младите - тва са москвич и жигула ... ако изобщо са ги виждали тия коли) я по 100кинта данък! Същия тоя човечец дава по 600лв. за операция която е напълно поета от здравната каса (в която човечеца си внася лептата и осигуровките). Ама доктора се има за гУлема работа - малко ми била заплатката, та той решил да си поиска - щото видите ли труда му бил недооценен. А кой трябва да го оцени тоя труд бе? Кой му е турил 500лв. заплата? Е го сега бате Вили го виждам как подскача - ми да иде да бачка частно кат е толкова специлист. Ми, Вили ... те одат бе братче. Ама не се срамят да си поискат и от там дето са на държавно. А да видим един друг филм: Държавна болница. Хирурзите (примерно, не че работата на другите лекари е по-малко важна) получават споменатите тук 2000 евра. И също като TIRаджиите е EU (ама онова другото EU) нямат правото да работят повече от 8 часа. Щото в онова другото EU са преценили, че човек, който държи човешки живот в ръцете си (без значение дали с волан или скалпел в ръка) трябва да има почивка за да е концентриран и да не допуска грешки от преумора. Та да се върнем в хипотетичната болница - да има и едно законче - а барнеш рушветче или допуснеш "лекарска грешка" кажи сбогом на дипломата си и лекарската професия. Завинаги! И посмъртно! А да видим тоя хирург ше поиска ли ... 600-те лева от тия хорица де ги дава'а тая вечер по телевизора. Ми няма да ги поиска. А кат се има за толкова гУ'ем специалист ще отиде в частна клиника и ... кат може да взима и 10,000 EURa. Ама вероятно няма да отиде. Щото и 2,000 на държавното ше му вършат работа.

В IT-то викате добре се печелило. Верно печели се - на по височка позиция в някой IT Department на добре продадена BG банка - не се печели зле. Не е добре ... ако погледнем от гледна точка на това, което минава като транзакции в същата тая банчица. Но в никакъв случай не е зле, ако го позагледаме от гледната точка на северозападнала България, дето човек с 4 цифрен доход го гледат като престъпник. Па той си е заработил париците с честен труд. В IT-то добре се печели и по големите централи IBM, HP, Tumbleweed, Cisco ... Не лоши парици взимат и във фирмите дето печелят големите държавни проекти (те па странно защо ли са все едни и същи) . И то се взимат от двама/трима човека дето изнасят целия проект на гърба си. Знаете ли колко са хората в България, които правят това - от всички фирми общо и сумарно не повече от 15-20 момчета (опс има и момичета ... няколко), чиито шефове са осъзнали, че след като спретнат далаверата с държавните чиновници някой трябва да свърши и малко работа. Та там се взимат тия пари дето говорите че се изкарвали с бачкане. По малките фирмички ... ама много обичам да го цитирам тоя Йовков: "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"

Ама и аз се отплеснах. Но на народеца му писна. Данъци, такси, акцизи, простотии ... а от нийде взора надежда не види (това па е от дядо ви Вазов).

И понеже във заглавието на темата имаше едно "...га ще ги стигнем" ... С тази държава. С тези управляващи. С ТАЗИ ШАЙКА БАНДИТИ - НИВГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ !

Амин!

P.S.: аре удряйте един ключ че се'а ше стане еднааааа ...

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Пон 14 яну 2008 9:12

Колега незнам какво работиш,ама дано да си журналист :lol:
У тебе усещам ''глас народен'',който за съжаление все по-рядко се чува в платената ни и корумпирана ''европейска'' преса.
А че темата е интересна,може и да не се затваря още.Но скоро ще избие към политическа и тогава ще стане вече ''йекшън''.
А че всички ние сами сме си виновни за дереджето си е баш така.
Овчото ни бездушие ни докара дотук и това е.
Който може бяга в чужбина по гурбет,който може се спасява тук с далавери,останалите цъкат с език и плюят властта,но от всички тези ниой нищо съществено не прави.

Потребителски аватар
dimoboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimoboy » Пон 14 яну 2008 12:08

:kef: :kef: :kef: :kef: :kef: :kef: :kef: Браво Румене!!! Напълни ми душата с тва мнение!

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пон 14 яну 2008 15:26

Абе незнам аз.Учил съм 17 г. за образование.На 33 г. съм и бачкам във финансовата сфера и не в банка, продавам и компютри паралелно, барабар с поддръжката им и т.н.Живея на село (град с 15-18 000 човека).Имам жена, безработна в къщи и две дъщери, засега са на детска градина.Прибирам се в къщи по мръкнало и лято и зиме, а събота и неделя, забрави за почивка.Мислите ли, че ми е лесно?Изкарвам над 1000 лв. и ми е писнало да гледам и цигани и българи и турци по разни кафенета лятото и по дискотеки вечер, а немали пари и само мърморят против държавата.А иначе виждам и мургави физиономии в разни С-класи.... Ко очаквате от тази държава?Да ви даде пари, работа, какво?Аз очаквам само едно.Ясни правила на играта, валидни за всички и контрол върху тяхното спазване.Друго ми не требе.Няма да отида да живея в София или Варна, няма да стана и общ работник или майстор, щото вземали кажи речи мойте пари, че и отгоре.Имам баба на село със счупен крак и 200 лв. пенсия за 42 г. трудов стаж.Тя мърмори по-малко от някои хора тук, а е на 80 г.За Нова Година и сложих сателитна телевизия с някои рестрикции :D .Скоро чух, че евреите ни били виновни.Не коментирам.Веднъж един евангелски пастор ми каза следното: Карам си аз колата и едни дупки по пътя, ужас...И вика: казах си на ума: абе Боже, аман от тия дупки бе.И Бог му казал: Дупките са в главите ви.Незнам Бог ли му го е казал, ама съм напълно съгласен, дупките са в главите ни.

P.S. И кат' толкоз е писнало на "народа", ко прай тоз народ?Май само да ланкаме и файдата е толкоз, колкото вятъра клати клоните.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 14 яну 2008 16:24

@Rumen..
с удоволствие четох мнението ти..

само пак ще повторя...
50-60 лв винетки не стигат за прекрасни пътища и автомагистрали кат конец.

който го е повярвал това е бил бунак.
толкоз пари, колкото и пътища... за поредн път го казвам.

+ това в момента пътища се строят и поддържат, дори в северозападналата БГ.. изцяло реновираха една 20 км отсечка...
след криводол..- до градешница...
все пак е добре.. на фона на всичките там пишман стачкуващи които не си плащат винетката...

а за болницата ли.. ми то това е до култура и възпитание.. на същият тоз доктор...

той с тез 500-600 кинта няма да забогате.. ама рано или късно рискува някой побеснял роднина на пациент да му счупи пръстите до един.. да видим как ще барне скалпела после ... ;
с две думи квот повикало таквоз се обадило...

в скончае:
Всеки народ си заслужава оправниците!!
и обратното бих добавил/

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пон 14 яну 2008 17:44

ALESYZ написа:...
P.S. И кат' толкоз е писнало на "народа", ко прай тоз народ?Май само да ланкаме и файдата е толкоз, колкото вятъра клати клоните.

Ми к'во прави - спасява се кой как може и тарикатее на дребно. И к'во да направи? Ти видял ли си каква е реакцията на нашите управляващи като чуят думичката "референдум" ... ? А да си чул че наскоро дори се прокраднало предложение как да се провеждат стачките и митингите? Че преди да излезеш да стачкуваш първо трябвало да отправиш исканията си в съда...? И все други тъпотии които ти ограничават т.нар. граждански права. "Тарикатеенето" с винетките, скатаването на данъцитя ... според мен в дълбоката си същност са единствената форма на протест която е останала на народеца. Защото той не иска да плаща за нещо което не получава. И това е единствената форма на протест която му е останала. Не говоря за асъл тарикатите - ако държавата е на мястото си тариката много лесно може да бъде вкаран в правия път. Защото тариката за какво тарикатее - за пари (основно). Па прасни го един-два пъти през ръцете (и портфейла) и да видим дали ше му е по-тарикатско да си плаща актовете/глобите или да спазва правилата за движение (примерно). А тук кой да го направи това? Айде понеже сме автомобилен форум - държавата определила заплата на оня с палката 6-700лв. Е кажи ми как на тоя човек шума и вида на 50 левова банкнота да не замъгли видимостта и чуваемостта. Ами то само това ли е ... ? Сега някой ще подскочи – няма пари в държавата. Не е вярно! Или поне е не е съвсем вярно. Я си припомнете – две години под ред правителството какъв бюджетен излишък декларира? Нека икономистите да кажат в детайли, но и на най-обикновения човек е ясно, че в хазната са влезли повече пари от колкото са били планирани и са могли да похарчат. Какво се случва с тези пари? Вместо да се дадат там където има крещяща нужда от тях (здравеопазване, образование примерно), парите се харчат по неясни правила със закътани проектчета, които ги печелят очертани около управляващите ''приятелски кръгове''. Иначе ние си правим инициативи ''Българската коледа'' и едвам събираме пари за живото-подържащ/спасяващ апарат който струва колкото ... ''благодарността'' на някой политик или висш държавен чиновник за ''добре свършената работа''.
Да, напълно съм съгласен, че наоколо е пълно с мърша – хора които са мързеливи, хора които не искат да положат никакви усилия за да постигнат нещо, хора, които гледат на работата лекото и на хляба мекото. Няма как да не се съглася и с Вили и с тебе, че ако положиш усилия, седнеш си на Дъ-то у се фанеш у ръце все ще изплуваш. Но доколкото схванах смисъла на темата е “как е там и как е тук”. Моето мнение е, че там да е за да е така - държавите им са на мястото си. А тук за да е така – държавата ни никаква я няма! Там държавата се е погрижила полицаят да е осигурен и да е неподкупен; хората работещи в сферата на здравеопазването да са осигурени и удовлетворени от работата си. Там никой не си помисля да стъпи в бус лентата, да предложи рушфет, да не си плати данъка, или да спечели конкурс по ... оня начин. Тук плащаш данъци и такси, безсмислени акцизи на стоки, които отдавна са се превърнали в стока от първа необходимост за съвременния човек, но като влезеш в болница доктора те гледа в ръцета, даскалицата на децата ти ги привиква на частни уроци. Тук хората – баща ми, майка ми, твоите родители, родителите на всеки един от нас, които на времето също си плащаха данъците и построиха тази Държава, даже и не разбраха как продадоха БТК, язовирите, енерго разпределението – предприятия, които бяха построени с парите от техните данъци. Тук електроенергията струва 4.9ст./kWh но ние даваме на ЧЕЗ е E.ON още толкова за всеки киловат и ... за изгорелите ни телевизори. Тук някой има голям интерес де седим тихи, кротки и ... бедни. Щото докъто се чудиш как да отидеш до втората си и трета си работа за да осигуриш сносен живот на семейството си – те си играят играта с която осигуряват охолен живот на поколенията си.
... абе една Румъния се оправи бе мамка му! ... па били цигани ... цигани, цигани ... ама я ги виж

хайде и тоз път да завърша с един от Титаните описал прочутото (уви безсмислено) Българско трудолюбие

Недей дочаква и зори,
Върви ори, ори, ори...
Като няма прокопсия,
Плюл съм в тази орисия!
Немигнал, ставай: ей, месец още
насред небето, дълбока нощ е.
Главата тегне, а сън очите
залепя сякаш. Какво е време?
Великден иде, пак оран, семе
земята чака, нижат се дните.
По-скоро, хайде! че да се впряга;
съседа, чуваш, и той се стяга.
Излезеш, идеш, в земя корава
напънеш рало, халосаш вола...
Мъглата нощна затъне в дола,
огрее слънце и чак тогава
за отдих спреш,
а свяст се вий -
и пак поглеж:
Дий...
Дий, воле, дий!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 14 яну 2008 19:58

ALESYZ написа:Аз очаквам само едно.Ясни правила на играта, валидни за всички и контрол върху тяхното спазване.

:да:

Потребителски аватар
sashoskiora
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashoskiora » Пон 14 яну 2008 20:06

По точно казано от това здраве му кажи.
Румене,евала батко,лошото е че не всички хора имат право на избор,а и много от тези дето пишат тука са били само от едната страна и гледат на нещата по различен начин.
Човек дрябва да знае и 2 и 200,за да стигне до някои изводи,явно ти си от тези хора.

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пон 14 яну 2008 20:42

wili98 написа:@Rumen..

само пак ще повторя...
/

Хубаво,те не стигат за пътища ама ми е интересно как остават за мерцедеси,яхти и вили :roll:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 14 яну 2008 22:00

kaiser666 написа:
wili98 написа:@Rumen..

само пак ще повторя...
/

Хубаво,те не стигат за пътища ама ми е интересно как остават за мерцедеси,яхти и вили :roll:

Е те така:
http://capital.bg/show.php?storyid=446989
С риск да стана досаден с гореизложения случай,но май някой още мисли че увеличаването на пътния данък=строеж и поддръжка на пътища :gruebel

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Пон 14 яну 2008 22:31

ALESYZ написа:...

... абе една Румъния се оправи бе мамка му! ... па били цигани ... цигани, цигани ... ама я ги виж

Преди всеки се подиграваше на Румънците ,че са били цигани и тн. ,но и те се оправиха... Е има и части в Румъния които са дори по зле от нас.Това е региона от нашата северозападна България ,но и те почнаха да се оправят ,а като знам преди няколко годин какво е било...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”