ESP система за стабилност

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

ESP система за стабилност

Мнениеот toschomacher » Нед 04 яну 2009 20:58

Интересни неща наблюдавам днес със своя автомобил. Понеже ми е първата зима с него и до сега не съм изпробвал ESP системата, която до колкото знам е система за стабилност и обединяма TC ( тракшън контрол ), ABS и тази система която отчита поднасянето на колата и взема решения за това как да я стабилизира. Това си мислех до днес, но явно или съм грешал, или моето ESP нещо прави проблеми или просто е безпомощно пред снега и леда.
По пренцип съм човек с бензин в кръвта и страшно си падам по високите скорости и пистови забавления, но по пътищата карам доста внимателно и без никакви изпълнения и обичам да си спазвам важните ограничения и т.н. (за всяко нещо си има място нали) Просто на село реших да изпробвам това ESP да знам на какво разчитам всъщност и се оказа че TC не работи изобщо, колата си върти гуми без изобщо да се опитва да прекъсва или нещо такова и поднесе ли само почва да пюлка нещо, но не усещам нещо по-различно да става докато се опитвам да я стабилизирам отколкото като е изключено. Само ABS рапотеше.
Та интересно ще е и други колеги да споделят при тях как работи системата и колко съм далеч от истината в мислите си за това ESP

поднасяне занасяне спиране боксуване хлъзгане тръгване въртене превъртане DSC Dynamic Stability Control ASR

Последна промяна от toschomacher на Пон 05 яну 2009 22:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Нед 04 яну 2009 21:15

Колега до колкото знам на лед е по-добре ESP да се изключва! Така съм чел. За съжаления аз нямам ESP за да споделя лични впечатления. Другите системи, които имам се справят отлично в снега!

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 04 яну 2009 21:16

Моят Голфи, понеже не разполага с ESP, а само с ASR и понеже и аз за първа зима съм с него, реших да изпробвам екстрата на сняг.

Впечатленията ми са, че това е екстра за балъци, където си нямат и на идея как се кара на сняг - лед и на всичкото отгоре са решили да изкарат зимата с летни гуми :roll: .

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Нед 04 яну 2009 21:27

morfei1 написа:Моят Голфи, понеже не разполага с ESP, а само с ASR и понеже и аз за първа зима съм с него, реших да изпробвам екстрата на сняг.

Впечатленията ми са, че това е екстра за балъци, където си нямат и на идея как се кара на сняг - лед и на всичкото отгоре са решили да изкарат зимата с летни гуми :roll: .

и по-точно? Какво се променя в динамиката на колата тръгване спиране поднасяне?
Това може да помогне на всеки, не само на неопитни шофьори. Винаги може да стане нещо внезапно, при което това да се окаже решително.
Питам защото при мен не виждам разлика като го включа.
А TC работи ли ти?

Потребителски аватар
gubaku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gubaku » Нед 04 яну 2009 21:30

Аз пък съм много доволен от мойто ESP, явно при колегата има някаква неизправност, иначе идеята му е точно тая която е написал. Само че разбира се не бива да се очакват чудеса - не може да искаш да правиш обратен с 50 на сняг и да очакваш да не ти поднесе!

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Нед 04 яну 2009 21:31

Виж тук:

http://www.shofior.com/useful_informati ... page_id=18

и тук:

http://audibg.com/index.php?showtopic=1 ... ntry217013

... Това, което ти изпиуква, това е намесата на ESP-то, но потърси по форума има писано за ESP на лед! За сняг знам, че няма проблеми.

Последна промяна от Mega на Нед 04 яну 2009 21:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mircho82
Автомобил: Golf IV TDI GTI
Двигател: ARL 2001

Мнениеот mircho82 » Нед 04 яну 2009 21:32

Здравей колега! Тъкмо и аз днес се наслаждавах на зимните пътища из нашия град и също като тебе не бях карал досега кола с такива системи. Та и аз вече съм доволен собственик на една такава от семейството на VW която има ESP. Вероятно при теб нещо има проблем със системата,щом не ти реагира по никакъв начин. При мен когато е вкл ESP-то (жълтата лампа внимание на таблото не свети), тогава при каквито и да е опити да поднеса колата,било то с ръчна или заиграване системата не ми позволява. Започва да светка тази лампа и усещам как по различно време някое от колелата спира и същевременно немога да давам газ рязко. Как системата разбира кое трябва да се върти кое да спре,незнам, нейна си работа обаче колата си се оправя. Също така когато тръгвам от място и подавам рязко газ и колелата забоксуват, пак тая система се усеща как влияе над колелата и не ми позволява да въртя много гумите. Това е ,инъче когато е изключено ESP-то( лампата внимание свети постоянно) и турбото издуе, всичко свърши в тия хлъзгави пътища,немога да я вкарам в пътя. Е..... това е от мен,дано съм ти помогнал. :deal

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Нед 04 яну 2009 21:40

Мерси за инфото колега :bowdown :D направо ми реши проблемите.
Аз си мислех че когатосвети лампичката е активирана и постоянно като запаля колата я включвах (фактически съм я изключвал) и явно за това се е получавало само пюлкане и боксува като невидяла :banghead: . Утре ще я пробвам без да пипам копчето като не свети постоянно да видя дали ще боксува пак.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 04 яну 2009 21:41

toschomacher написа:А TC работи ли ти?

Да колега, TC работи, но за да го накарам да работи (да боксуват колелата) просто трябва да ускорявам с много газ, което не е в моят стил на каране особено в зимни условия. Можеби се дължи на това, че имам хубави зимни гуми или ускорявам прекалено флегматично :roll:

Когато ESP или ASR са включени, на таблото не свети нищо и когато реално гумите превъртят (при ASR) или колата поднесе при (ESP), започва да мига лампичката :)

Последна промяна от morfei1 на Нед 04 яну 2009 22:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stavrev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stavrev » Нед 04 яну 2009 21:48

Привет,
точно така действа и при мен.Присветва лампата,намаля въртящия момент,за да няма приплъзване.Аз и на сухо съм го констатирал,като понатисна повече.На мен като ми светне сега, отнемам газта леко,независимо че е сработила системата.Не съм свикнал да се доверявам много на тия неща.Изминал съм около 900 хил км. без подобни екстри и инстинктивно не им се доверявам.Може би трябва да свикна...

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Нед 04 яну 2009 23:24

Колега, как може да объркаш ЕСП то с включено и изключено ? :shock Знакът който е, показва знак за внимание - удивителна с обратна на часовника стрелка (нещо такова беше по спомени).

Това което съм изпробвал е, че гумите превъртват доста трудно. На лед е същото положение. И когато изкарам колата с ръчна от пътя доста осезаемо се усеща АБС на някое от предните колела в зависимост от завоя и в крайна сметка колата влиза в пътя. Определено има полза от системата, но не очаквайте много. Предполагам на новите коли системата е по усъвършенствана.

Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexkoleff » Пон 05 яну 2009 0:06

Здравейте и от мен. Аз за съжаление мога да разчитам само на ABS. Но намерих едно филмче как точно работи ESP системата и го спделям и с Вас.

http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc

Всеки който разполага с подобна система според мен може да се чувства по-спокоен, но както казват колегите-не прави чудеса и нека бъдем по внимателни и коректни на пътя, защото има колеги с летни гуми, без ABS и т.н. и въпреки, че системата пази нас тя не ни пази от другите.
RESPECT

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 05 яну 2009 0:21

Определено, си вземам думите обратно за ASR-а, след като гледах клипчето с изкачването на заледения наклон :да:

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Пон 05 яну 2009 13:01

ЕСП-то си е много полезно. На Турана се налага да го изключвам единствено когато искам да изляза от дълбок сняг с пребоксуване на колелата.

Потребителски аватар
soto73
Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
Двигател: CRLB 2015
Контакти:

Мнениеот soto73 » Пон 05 яну 2009 13:26

Привет и от мен колеги!В книжката към автомобила е написано ясно,че ESP-то не действа при сняг,дъжд и мокър път!Тогава е по-добре да се изключи!И както каза един от колегите по-горе ESP-то е постоянно включено!Изключва се при натискане на бутона :wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”