Защо гръмна акумулатора?
Защо гръмна акумулатора?
Значи днес зареждам акумулатора на един фиат и го закачих и изчаках да подгрее и тръгвам да паля и праааааааас
,акумулатора гръмна.Досега не ми се беше случвало такова нещо.Добре,че нямаше никои пред колата,много леко се изкриви предния капак,после му измихме мотора и сложихме друг акумулатор и запали.

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Re: Защо гръмна акумулатора?
Тъй тъй...това,че си го зареждал има общо.
При заряд на акумулатор цикъла в него се обръща - обръща се и посоката на тока - тя е от + на зареждачката към + на акумулатора,оттам към - на акумулатора и оттам към - на зареждачката. Като го разреждаш т.е. палиш посоката е обратна - от + на акумулатора през товата до - на акумулалтора.Посоката на тока в самия акумулатор се обръща (в единия случай е от - към + а в другия от + към -).Това води до различни химични реакции.
Съответно като си го заредил ако не си го изчакал поне час-два а направо си го забил на колата и си завъртял да запали за моменти си предизвикал и двете химични реакции - едната е все още активната при заряда а другата туку-що активизиралата се от разряда - резултата и сам го виждаш
Другия вариант е да е окъсило за момент нещо някъде - често се случва при резки натоварвания на акумулатор ако са значително по-силни от максималния му ток (да кажем окъсяване или зверски товар) той да гръпне по същия този начин - рязко се загрява много и няма време и възможност да се охлади и вътре се създава много високо налягане и....бам
Успех!
При заряд на акумулатор цикъла в него се обръща - обръща се и посоката на тока - тя е от + на зареждачката към + на акумулатора,оттам към - на акумулатора и оттам към - на зареждачката. Като го разреждаш т.е. палиш посоката е обратна - от + на акумулатора през товата до - на акумулалтора.Посоката на тока в самия акумулатор се обръща (в единия случай е от - към + а в другия от + към -).Това води до различни химични реакции.
Съответно като си го заредил ако не си го изчакал поне час-два а направо си го забил на колата и си завъртял да запали за моменти си предизвикал и двете химични реакции - едната е все още активната при заряда а другата туку-що активизиралата се от разряда - резултата и сам го виждаш

Другия вариант е да е окъсило за момент нещо някъде - често се случва при резки натоварвания на акумулатор ако са значително по-силни от максималния му ток (да кажем окъсяване или зверски товар) той да гръпне по същия този начин - рязко се загрява много и няма време и възможност да се охлади и вътре се създава много високо налягане и....бам

Успех!
Много акумулатори съм зареждал и съм ги качвал и колите са палили без проблем,ама тоя път 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Здрасти колега!
Случва се да гръмне акумулатор.Не си го изчакал след зареждането да се успокои,да спре да кипи.Бил е презареден или старичък.Отделя това онова и прави гърмящ газ.В момент на въртене е заискрял стартерът,а може и клема на акумулатора от големия ток и хоп - виж какво става.
Случва се да гръмне акумулатор.Не си го изчакал след зареждането да се успокои,да спре да кипи.Бил е презареден или старичък.Отделя това онова и прави гърмящ газ.В момент на въртене е заискрял стартерът,а може и клема на акумулатора от големия ток и хоп - виж какво става.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
на обратно си го заредил
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
sportul написа:на обратно си го заредил
Щеше да гръмне най-напред предпазителя на зареждачката...ако е някоя самоделка без предпазител щеше да стопи кабелите или да гръмне изправителния блок в зареждачката...ако и това не се случи (баси зарядното ще да е

Колега - случва се от време на време...
- ChronoS
- Автомобил: VW Golf 2 Rallye и VW Golf
- Двигател: 2_9 Syncro
- Контакти:
Не е от зареждането.Преди малко зареждах моя ,че беше паднал.Изключих го и веднага го сложих запали и нямаше проблеми.А на Вуйчо ми на Фиата също му се случи такава случка.Интересно защо се получава така. 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
На братът на моята жена точно по същия начин му гръмна акумулатора на дизелова корса, в движение. Беше тръгнал за София и му изгорял касетофона, спрял да види какво става и докато отвори капака, те така се беше сцепил. Прецакало се релето и презаредило акумулатора. Единственото здраво по ел. инсталацията на колата бяха крушките на задните габарити. Всичко друго беше изгоряло.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
От водорода е гръмнал.
- alex_zazy
- Автомобил:
- Двигател:
При зареждане на акумулатора се отделя газ (водород и други) и при акумулаторите без тапи, може би остава в него. За тия с тапите знам, че се отвиват при зареждане и се завиват чак след като спре да ври. Стари майстори съм виждал и да духват преди завиване. Този газ зе запалва и гръмва от най-малкото. На някой мерцедеси и други коли съм виждал от акумулатора един маркуч атдушник под купето точно за тези газове. Един път призаварки на един мерцедес така близо до този маркуч така му рясна акумулатора и изкара огън през отдушника! 

Доста пъти ми се е случвало сутрин да сваля акумулатора и направо на колата да паля и на работа. Не знам дали за максимум 5 минути се успокоявя.
Ако не баси колко пъти съм бил на ръба...
Ако не баси колко пъти съм бил на ръба...
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Дъртата мода акумулатори с електролит имат капачки - при зареждане със зарядно се препоръчва леко да се отвъртят капачките заради водорода.
Новата мода с гела - зареждал съм и съм слагал веднага на колата - не е имало проблем.
Може тази Варта да е била баш от оргиналдъ./ турска/
Не че турските части са боклук, но тука се внасят от боклук надолу. /Мога да дам пример за носачи/
Новата мода с гела - зареждал съм и съм слагал веднага на колата - не е имало проблем.
Може тази Варта да е била баш от оргиналдъ./ турска/
Не че турските части са боклук, но тука се внасят от боклук надолу. /Мога да дам пример за носачи/
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
Нормално е да се отделя водород, това става дори и на колата. Най-вероятното е според мен акумулатора да е бил старичък(иначе защо да се зарежда) и при изтъняване на някоя връзка вътре се е прекъснала от големия ток при палене и се е получила искра, че дори и нещо повече. Не един или двама са се оплаквали:Акумулатора отказа изведнъж-прекъсната вътрешна връзка между клетките или самата клетка. Бих казал, че те са извадили късмет.
Аз съм против развиването на капачките но разбира се никой не е длъжен да се съобразява с това. Всички съвременни акумулатори си имат отдушници дори и тези с гел.
Останалите твърдения за обратни реакции нещо не ги разбирам
Аз съм против развиването на капачките но разбира се никой не е длъжен да се съобразява с това. Всички съвременни акумулатори си имат отдушници дори и тези с гел.
Останалите твърдения за обратни реакции нещо не ги разбирам
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”