Защо гръмна акумулатора?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
sno
Автомобил: Голф 4
Двигател:

Защо гръмна акумулатора?

Мнениеот sno » Съб 04 апр 2009 21:22

Значи днес зареждам акумулатора на един фиат и го закачих и изчаках да подгрее и тръгвам да паля и праааааааас :screwy ,акумулатора гръмна.Досега не ми се беше случвало такова нещо.Добре,че нямаше никои пред колата,много леко се изкриви предния капак,после му измихме мотора и сложихме друг акумулатор и запали.

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Re: Защо гръмна акумулатора?

Мнениеот stanko_g » Съб 04 апр 2009 21:26

:shock :shock :shock :horror:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 04 апр 2009 21:51

Тъй тъй...това,че си го зареждал има общо.
При заряд на акумулатор цикъла в него се обръща - обръща се и посоката на тока - тя е от + на зареждачката към + на акумулатора,оттам към - на акумулатора и оттам към - на зареждачката. Като го разреждаш т.е. палиш посоката е обратна - от + на акумулатора през товата до - на акумулалтора.Посоката на тока в самия акумулатор се обръща (в единия случай е от - към + а в другия от + към -).Това води до различни химични реакции.
Съответно като си го заредил ако не си го изчакал поне час-два а направо си го забил на колата и си завъртял да запали за моменти си предизвикал и двете химични реакции - едната е все още активната при заряда а другата туку-що активизиралата се от разряда - резултата и сам го виждаш ;)
Другия вариант е да е окъсило за момент нещо някъде - често се случва при резки натоварвания на акумулатор ако са значително по-силни от максималния му ток (да кажем окъсяване или зверски товар) той да гръпне по същия този начин - рязко се загрява много и няма време и възможност да се охлади и вътре се създава много високо налягане и....бам :bishop
Успех!

Потребителски аватар
sno
Двигател:

Мнениеот sno » Съб 04 апр 2009 21:56

Много акумулатори съм зареждал и съм ги качвал и колите са палили без проблем,ама тоя път :dummy:

petkow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petkow » Съб 04 апр 2009 22:13

Здрасти колега!
Случва се да гръмне акумулатор.Не си го изчакал след зареждането да се успокои,да спре да кипи.Бил е презареден или старичък.Отделя това онова и прави гърмящ газ.В момент на въртене е заискрял стартерът,а може и клема на акумулатора от големия ток и хоп - виж какво става.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Съб 04 апр 2009 22:30

на обратно си го заредил

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 04 апр 2009 22:34

sportul написа:на обратно си го заредил

Щеше да гръмне най-напред предпазителя на зареждачката...ако е някоя самоделка без предпазител щеше да стопи кабелите или да гръмне изправителния блок в зареждачката...ако и това не се случи (баси зарядното ще да е :Mr Green Fun ) тогава акумулатора би гръмнал в същия този момент а не като го качи на колата.
Колега - случва се от време на време...

Потребителски аватар
sno
Двигател:

Мнениеот sno » Съб 04 апр 2009 22:39

sportul написа:на обратно си го заредил

:screwy

Потребителски аватар
ChronoS
Автомобил: VW Golf 2 Rallye и VW Golf
Двигател: 2_9 Syncro
Контакти:

Мнениеот ChronoS » Съб 04 апр 2009 23:21

Не е от зареждането.Преди малко зареждах моя ,че беше паднал.Изключих го и веднага го сложих запали и нямаше проблеми.А на Вуйчо ми на Фиата също му се случи такава случка.Интересно защо се получава така. :)

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 05 апр 2009 8:25

На братът на моята жена точно по същия начин му гръмна акумулатора на дизелова корса, в движение. Беше тръгнал за София и му изгорял касетофона, спрял да види какво става и докато отвори капака, те така се беше сцепил. Прецакало се релето и презаредило акумулатора. Единственото здраво по ел. инсталацията на колата бяха крушките на задните габарити. Всичко друго беше изгоряло.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Нед 05 апр 2009 8:27

От водорода е гръмнал.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Нед 05 апр 2009 15:57

При зареждане на акумулатора се отделя газ (водород и други) и при акумулаторите без тапи, може би остава в него. За тия с тапите знам, че се отвиват при зареждане и се завиват чак след като спре да ври. Стари майстори съм виждал и да духват преди завиване. Този газ зе запалва и гръмва от най-малкото. На някой мерцедеси и други коли съм виждал от акумулатора един маркуч атдушник под купето точно за тези газове. Един път призаварки на един мерцедес така близо до този маркуч така му рясна акумулатора и изкара огън през отдушника! :shock

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Нед 05 апр 2009 15:58

Доста пъти ми се е случвало сутрин да сваля акумулатора и направо на колата да паля и на работа. Не знам дали за максимум 5 минути се успокоявя.
Ако не баси колко пъти съм бил на ръба...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 06 апр 2009 18:18

Дъртата мода акумулатори с електролит имат капачки - при зареждане със зарядно се препоръчва леко да се отвъртят капачките заради водорода.
Новата мода с гела - зареждал съм и съм слагал веднага на колата - не е имало проблем.
Може тази Варта да е била баш от оргиналдъ./ турска/
Не че турските части са боклук, но тука се внасят от боклук надолу. /Мога да дам пример за носачи/

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 06 апр 2009 23:33

Нормално е да се отделя водород, това става дори и на колата. Най-вероятното е според мен акумулатора да е бил старичък(иначе защо да се зарежда) и при изтъняване на някоя връзка вътре се е прекъснала от големия ток при палене и се е получила искра, че дори и нещо повече. Не един или двама са се оплаквали:Акумулатора отказа изведнъж-прекъсната вътрешна връзка между клетките или самата клетка. Бих казал, че те са извадили късмет.
Аз съм против развиването на капачките но разбира се никой не е длъжен да се съобразява с това. Всички съвременни акумулатори си имат отдушници дори и тези с гел.
Останалите твърдения за обратни реакции нещо не ги разбирам

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”