Здравете колеги,
искам да споделя какво се случи вчера следобед. Предварително се извинявам, ако темата е тягостна или неприятна на някой, но случая ми направи дълбоко впечатление и имам нужда да го споделя.
Пътувахме от Варна за София и след Търговище, след местността "Боаза", там където пътя прави широк ляв завой и е достатъчно широк да се разминат четири коли, беше станала катастрофа.
Едната кола беше по средата на пътя, а другата извън платното - в нивите, обърната по таван и смачкана като че ли два танка са минали отгоре и. Ние бяхме третата кола която спря, явно катастрофата беше станала преди 2-3 минути.
От тази кола, която беше по таван изпълзя шофора - нямаше му нищо.
В другата кола обаче положението беше лошо. На предната дясна седалка седеше бременна жена, която беше заклещена и не можеше да излезе, не съм сигурен, но май беше със счупена ръка или крак. На задната седалка имаше едно дете - на 8-9 години, цялото в кръв и още едно дете, което беше изпаднало в шок и пищеше. Това дете го заведоха да седне в една кола и му дадохме един валидол, който по случайност носех.
Докато аз и още двама - трима се помайвахме и взехме да звъним на бърза помощ и на полицията, жена ми извади раненото дете, гушна го, седна на земята и взе да му спира кръвотечението от главата с тютюн от две-три разкъсани цигари.
През това време няколко мъже се опитваха да изкъртят вратите и седалките на колата, и успяха да извадят жената.
Полицията и бърза помощ дойдоха за около 10-15 минути. Натовариха двете деца, жената и мъжа в линейката и ги закараха в болницата в Търговище.
Не знам жена ми откъде извади такава смелост да отиде да извади раненото дете. Аз само звънях на 166 и 150, занесох едно одеало да завием детето (валеше дъжд) и вода да измием кръвта. Май жените са по-смели от нас, особено когато става дума за деца. Бяха се събрали поне 30-40 души, но повечето се щураха насам-натам като мене и звъняха по телефона.
Не знам кой от двамата водачи беше виновен, дали този който возеше жена си и двете деца (разбрах че раненото дете не беше тяхно, а роднинско) или другия - и двамата се отърваха без драскотина.
Мисля си, че в повечето случаи шофираме мъжете, возим децата и жените си, обаче мислим ли достатъчно какво средство за убиване е колата - иначе всички харесваме колите си, коя от коя по-бърза. Обаче само за секунда колата може да се превърне в два тона смачкано желязо, а ние да прекрачим в отвъдното или което е по-лошо - да изпратим някой невинен там.
Затова, моля ви мислете като карате, винаги имайте едно наум и карайте една идея по-бавно. Дето има една приказка - "По-добре да стигнеш 10 мин. по-късно на този свят, отколкото 40 год. по-рано - на онзи".
За себе си съм убеден, че вече ще карам малко по-различно, защото мисля за детето си, което е на 13 години, за другото дете, което е в болницата със счупени крачета и за всички други деца, които се возят или пресичат улицата и които са най-уязвими и беззащитни.
Вечерта, като се прибрахме в София, се обадих в болницата в Търговище - слава Богу детето е добре, счупени са му двата крака, имаше рана на главата и устата му беше пълна с кръв, но казаха че ще се оправи. Ранената жена е бременна в четвъртия месец и също е добре, няма кръвоизлив. И другото дете е добре.
Ще звъня пак в болницата и ще пиша какво става. Ще си оставя и номера, по-точно този на жена ми, ако иска майката на детето да се обади, ей така да се чуем като хора.

Катастрофа край Търговище
- Mega
- Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
- Двигател: AGN - 125
- Контакти:
Re ...
Така е колега за съжаление стават лоши неща по пътя. Проблема е, че много хора не мислят. Всички сме хора и правим грешки, но когато е от тъпотия е лошо.
А иначе човек в екстеремни ситуации реагира много странно! Аз съм вдигал предница на кола, когато един приятел беше от долу и крика изспусна! Просто хванах бронята и вдигнах колата отпред и момчето излезна. Не знам как го направих? После се пробвах пак и не можах да я мръдна? Случвало ми се е да избегна и челен удар заради един пиян и тогава 2 секунди ми бяха като 2 минути за реакция.
Много е странно!
А иначе човек в екстеремни ситуации реагира много странно! Аз съм вдигал предница на кола, когато един приятел беше от долу и крика изспусна! Просто хванах бронята и вдигнах колата отпред и момчето излезна. Не знам как го направих? После се пробвах пак и не можах да я мръдна? Случвало ми се е да избегна и челен удар заради един пиян и тогава 2 секунди ми бяха като 2 минути за реакция.
Много е странно!
- Ivo_Dinkov
- Автомобил: Audi Quattro Turbo
- Двигател: BGB
- Контакти:
Оффтопик: днес, по Козлодуй, за пореден път се беше образувало приятно задръстване от ТИР- ове, коли и трамваи- нищо ново, но това, което ми направи впечатление беше учебна Волга, която кривна по Раковска и от малките улички излезе точно преди прелезчето в края на Козлодуй, прегази тревната площ, предреждайки се с 10- тина коли по- напред от позицията, която заемаше преди за завие по Раковска. За сметка на това допринесе за забавяне на движението.
И тези хора учат да се шофира
И тези хора учат да се шофира

- CellNet ™
- Sheriff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Катастрофа край Търговище
Viso написа:....
Достойно си постъпил колега, дано има повече хора като Вас

А за катастрофата нямам думи

- sebastianz55
- Автомобил:
- Двигател:
Добре, че никой не е пострадал сериозно!
Иначе за висоскоскоросните маневри - повечето шофьори сякаш си мислят, че колите са им чисто нови, здрави, сигурни и обезапасени и незнайно защо карат все едно и всички останали са със същото имагинерно състояние на автомобила и способности на шофьорите.
Но проблема идва не дори от курсовете по шофиране а отпреди това... това на пътя си е просто манталитет.
Иначе за висоскоскоросните маневри - повечето шофьори сякаш си мислят, че колите са им чисто нови, здрави, сигурни и обезапасени и незнайно защо карат все едно и всички останали са със същото имагинерно състояние на автомобила и способности на шофьорите.
Но проблема идва не дори от курсовете по шофиране а отпреди това... това на пътя си е просто манталитет.
- ultras_vw
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Катастрофа край Търговище
този завой е много опасен аз лично почти се бях завъртял там на мокра настилка добре,че навреме увладях колата.За помоща,която сте оказали едно голямо 

Последна промяна от batmilko на Чет 03 сеп 2009 21:56, променено общо 1 път.
Причина: а видя ли от коя дата е темата, не че кръстовището е станало по-безопасно, но все пак
Причина: а видя ли от коя дата е темата, не че кръстовището е станало по-безопасно, но все пак
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”