Катастрофа край Търговище

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Viso
Автомобил:
Двигател:

Катастрофа край Търговище

Мнениеот Viso » Пон 03 юли 2006 9:24

Здравете колеги,
искам да споделя какво се случи вчера следобед. Предварително се извинявам, ако темата е тягостна или неприятна на някой, но случая ми направи дълбоко впечатление и имам нужда да го споделя.

Пътувахме от Варна за София и след Търговище, след местността "Боаза", там където пътя прави широк ляв завой и е достатъчно широк да се разминат четири коли, беше станала катастрофа.
Едната кола беше по средата на пътя, а другата извън платното - в нивите, обърната по таван и смачкана като че ли два танка са минали отгоре и. Ние бяхме третата кола която спря, явно катастрофата беше станала преди 2-3 минути.
От тази кола, която беше по таван изпълзя шофора - нямаше му нищо.
В другата кола обаче положението беше лошо. На предната дясна седалка седеше бременна жена, която беше заклещена и не можеше да излезе, не съм сигурен, но май беше със счупена ръка или крак. На задната седалка имаше едно дете - на 8-9 години, цялото в кръв и още едно дете, което беше изпаднало в шок и пищеше. Това дете го заведоха да седне в една кола и му дадохме един валидол, който по случайност носех.
Докато аз и още двама - трима се помайвахме и взехме да звъним на бърза помощ и на полицията, жена ми извади раненото дете, гушна го, седна на земята и взе да му спира кръвотечението от главата с тютюн от две-три разкъсани цигари.
През това време няколко мъже се опитваха да изкъртят вратите и седалките на колата, и успяха да извадят жената.
Полицията и бърза помощ дойдоха за около 10-15 минути. Натовариха двете деца, жената и мъжа в линейката и ги закараха в болницата в Търговище.
Не знам жена ми откъде извади такава смелост да отиде да извади раненото дете. Аз само звънях на 166 и 150, занесох едно одеало да завием детето (валеше дъжд) и вода да измием кръвта. Май жените са по-смели от нас, особено когато става дума за деца. Бяха се събрали поне 30-40 души, но повечето се щураха насам-натам като мене и звъняха по телефона.
Не знам кой от двамата водачи беше виновен, дали този който возеше жена си и двете деца (разбрах че раненото дете не беше тяхно, а роднинско) или другия - и двамата се отърваха без драскотина.
Мисля си, че в повечето случаи шофираме мъжете, возим децата и жените си, обаче мислим ли достатъчно какво средство за убиване е колата - иначе всички харесваме колите си, коя от коя по-бърза. Обаче само за секунда колата може да се превърне в два тона смачкано желязо, а ние да прекрачим в отвъдното или което е по-лошо - да изпратим някой невинен там.
Затова, моля ви мислете като карате, винаги имайте едно наум и карайте една идея по-бавно. Дето има една приказка - "По-добре да стигнеш 10 мин. по-късно на този свят, отколкото 40 год. по-рано - на онзи".
За себе си съм убеден, че вече ще карам малко по-различно, защото мисля за детето си, което е на 13 години, за другото дете, което е в болницата със счупени крачета и за всички други деца, които се возят или пресичат улицата и които са най-уязвими и беззащитни.
Вечерта, като се прибрахме в София, се обадих в болницата в Търговище - слава Богу детето е добре, счупени са му двата крака, имаше рана на главата и устата му беше пълна с кръв, но казаха че ще се оправи. Ранената жена е бременна в четвъртия месец и също е добре, няма кръвоизлив. И другото дете е добре.
Ще звъня пак в болницата и ще пиша какво става. Ще си оставя и номера, по-точно този на жена ми, ако иска майката на детето да се обади, ей така да се чуем като хора.

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Пон 03 юли 2006 9:42

Така е колега за съжаление стават лоши неща по пътя. Проблема е, че много хора не мислят. Всички сме хора и правим грешки, но когато е от тъпотия е лошо.

А иначе човек в екстеремни ситуации реагира много странно! Аз съм вдигал предница на кола, когато един приятел беше от долу и крика изспусна! Просто хванах бронята и вдигнах колата отпред и момчето излезна. Не знам как го направих? После се пробвах пак и не можах да я мръдна? Случвало ми се е да избегна и челен удар заради един пиян и тогава 2 секунди ми бяха като 2 минути за реакция.

Много е странно!

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Пон 03 юли 2006 9:56

Оффтопик: днес, по Козлодуй, за пореден път се беше образувало приятно задръстване от ТИР- ове, коли и трамваи- нищо ново, но това, което ми направи впечатление беше учебна Волга, която кривна по Раковска и от малките улички излезе точно преди прелезчето в края на Козлодуй, прегази тревната площ, предреждайки се с 10- тина коли по- напред от позицията, която заемаше преди за завие по Раковска. За сметка на това допринесе за забавяне на движението.
И тези хора учат да се шофира :evil:

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Катастрофа край Търговище

Мнениеот CellNet ™ » Пон 03 юли 2006 10:08

Viso написа:....

Достойно си постъпил колега, дано има повече хора като Вас :!:

А за катастрофата нямам думи :? :roll:

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 03 юли 2006 10:50

Вчера и аз го карах същия път и мога да кажа, че 80 % от "шофьорите" карат като изроди на пътя.....направо се изумих на тъпите опасни високоскоростни маневри и т.н......

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 03 юли 2006 11:59

Добре, че никой не е пострадал сериозно!

Иначе за висоскоскоросните маневри - повечето шофьори сякаш си мислят, че колите са им чисто нови, здрави, сигурни и обезапасени и незнайно защо карат все едно и всички останали са със същото имагинерно състояние на автомобила и способности на шофьорите.

Но проблема идва не дори от курсовете по шофиране а отпреди това... това на пътя си е просто манталитет.

Потребителски аватар
ultras_vw
Автомобил:
Двигател:

Re: Катастрофа край Търговище

Мнениеот ultras_vw » Чет 03 сеп 2009 21:29

този завой е много опасен аз лично почти се бях завъртял там на мокра настилка добре,че навреме увладях колата.За помоща,която сте оказали едно голямо :да:

Последна промяна от batmilko на Чет 03 сеп 2009 21:56, променено общо 1 път.
Причина: а видя ли от коя дата е темата, не че кръстовището е станало по-безопасно, но все пак

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”