Смазаха ми колата на паркинг с незвестен извършител

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
trismagis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Смазаха ми колата на паркинг с незвестен извършител

Мнениеот trismagis » Пон 28 дек 2009 14:45

Здравейте колеги, дядо коледа ми удари колата и сега се чудя кой да ми покрие щетите :)

Значи, колата беше ударена на улицата пред блока – задницата е смачкана – броня, капак, стопове и т.н.
Става дума за щета (имуществена вреда) на паркинг, причинена от неизвестен извършител. Такива щети (когато извършителя е неизвестен или няма ГО) се покриват от Гаранционния фонд. Според Кодекса за застраховането

Код: Избери всички

Чл. 288. (1) Фондът изплаща обезщетения по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за:
1. имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България и е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство;

Това, което се случи, беше, че от застрахователя ми (Български Имоти) въобще отказаха да се занимават с това, цитирайки ми, че застраховката ми покрива само моята вина пред 3ти лица – като ги попитах за фона ми казаха да си се обърна към тях.
Което е по-интересно, от Гаранционни фонд по телефона ми казаха директно, че НЕ покриват имуществени вреди, причинени от неизвестен извършител – според тях „това (чл. 288, ал. 1, т.1 от Кодекса за застраховането) не е написано както трябва и трябва да се чете, че дължат изплащане на имуществената вреда, само ако има и неимуществена такава – или ако извършителя се намери и се установи, че той няма сключена ГО.

Въпросът ми е – разсъжденията ми правилни ли са и какво следва да предприема при положение, че в съответния нормативен акт си пише съвсем ясно, че Фондът изплаща обезщетения, когато ПТП е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство, а те ми заявяват в прав текст, че не го правят? Ако някои има опит с такава ситуация, моля да сподели...

Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Re: Смазаха ми колата на паркинг

Мнениеот fly_free » Пон 28 дек 2009 14:59

Колега ,съчувствам ти ,аз го преживях това нещо.
Практически пиеш една студена вода и всичко си остава за твоя сметка.Ако имаш каско, то може да покрие такива щети, но е много сложно, ако щетата е голяма.
Трябва да се обърнеш съм полицията да напишеш молба ,да заведат дознание и да чакаш да намерат нещо.
Гражданската отговорност е твоя застраховка в смисъл ти ,ако направиш нещо, ти покрива щетите на другите пострадали.

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пон 28 дек 2009 15:16

Колега, прави са застрахователите. Самият цитат който си дал пише недвусмислено: имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, т.е. ако не са налице физически увреждания/смърт, фондът не покрива щети. Друг е въпросът че според мен не може потърпевшо лице да се "обърне към фонда", той работи чрез застрахователите, а не пряко със застрахованите лица.
Нали и щети на паркинг вече не се признаваха по новия кодекс, необходимо е извършителя да декларира вината си, да имаш протокол.
Много гадна ситуация просто, някой който е по в час да помага :|

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пон 28 дек 2009 15:20

Никой и нищо няма да ти се плати.
Завежда се служебно дело срещу неизвестен извършител.Едва ако се установи кой е, неговия застрахователен фонд плаща.Работа на полицията е да го намери,но в едни огромни проценти не си мръдват и малкия пръст.

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 28 дек 2009 17:24

Няма негов, твой застрахователен фон. Един е, на същият принцип ти плаща ако те удари кола без ГО.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пон 28 дек 2009 17:48

Застраховка Гражданска отговорност се сключва със застраховател за да се покрият щети на трети лица, ако водачът е виновен за създадено произшествие и са нанесени вреди.Ако виновният няма ГО, то му се налага акт за нямането, щетата, която е направил се изплаща от гаранционния фонд, а вече фонда има регресен иск към причинителя на щетата.За изплащане на щета по ГО се търси застрахователя на виновната страна, а не твоя.
щом причинителят е неизвестен,фондът ще плати едва когато се установи самоличността му.Това може да отнеме много време или в крайна сметка да се прекрати издирването му.
Не заблуждавайте колегата че фондът ще му плати.То ако беше така никой нямаше да си прави каско,а като си блъснеш сам колата щеше да си я обявяваш за паркинг щета и айде-фонда да плати,да ама не.

Потребителски аватар
trismagis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trismagis » Пон 28 дек 2009 17:58

@Rado Именно, така би трябвало да е - ама явно не е

@eddyman
На тази теза са и от Гаранционния фонд - като се замислиш, обаче, това е смешно. Поради 2 причини - едната е чисто тълкователна - очевидно идеята на закона е да се чете "фонда изплаща както имуществени, така и неимуществени вреди, вследствие на ..." Обратното би означавало да изплаща имуществени вреди вследствие на смърт, което ми звучи ... недобре, меко казано. Другото е, че така се изопачава самият смисъл на съществуването на Гаранционния фонд - той точно с тази цел е създаден. Цитат от Мотивите към Кодекса за застраховането:
За да се гарантира, че увреденото лице няма да остане без обезщетението, на което има право, е необходимо да се създаде орган за изплащане на обезщетения, към който увреденият се обръща, в случай, че застрахователят не е назначил представител, явно бави уреждането на претенцията или не може да бъде установен.
(...)
При невъзможност за установяване на превозното средство също следва да се предвиди, че длъжен да изплати обезщетение или парична сума е гаранционният фонд по смисъла на Директива 84/5/ЕИО в държавата членка

Разбирам, че правото за това е създадено - да се търсят вратички в него, обаче щом самия орган търси вратички в собствения си нормативен акт с цел да не плаща и така обезсмисля съществуването си ... нещо куца в системата

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 28 дек 2009 17:59

Няма такива филми, няма такива фондове. Това лято 3 пъти ми биха колите на паркинг. Едната е с каско и оправих щетата. Но другата само с ГО, и си я правих два пъти без да ми дават пари от никъде.

vw_motor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_motor » Пет 11 яну 2013 21:51

:banghead: Блъскам спряла неправилно барака(за 200 лв. от вторични суровини) точно на изхода от паркинга оглеждам се на другата страна и хоп та пляс :beat_butt2 кой паркира на кръстовище на няма и 15 см. от отбивката пред и върху пешеходна пътека.
На първа с максимум 2-3км. щети разкачена броня на неговата
Слизам да търся собственика.............намирам го лесно.....разбираме се да покрия щетите мисля си макс 50 лв. за прикачване на бронята след час отиваме на сервиз............вече са групичка......сервиза те го избраха цена на ремонта 600 лв. с ултиматум за плащане от часове :banghead:
Плащам без желание :banghead:

Имам гражданска, но се страхувах от регресен иск от застрахователя не съм наясно с това......
Ако действах по устав с КАТ как биха се стекли обстоятелствата :dummy:

Нищо от това не се отнася за моя случай
умишлено от застрахования; след употреба от водача на алкохол или на друго упойващо вещество или ако е отказал да се подложи или умишлено се е отклонил от проверка по установения ред за употреба на алкохол или друго упойващо вещество.

Намразих вече един град с алчните му жители :bishop

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Съб 12 яну 2013 12:23

Доста глупаво си постъпил, щом не си пил и имаш ГО не е трябвало да се съгласяваш да покриваш щетите. 1-во, никакъв регресивен иск не могже да ти предяви застрахователят, тя ГО-то е точно за такива ситоации. 2-ро, за такива леки щети можете да минете с двустранен протокол, без на място да идва КАТ, така, че и без акт можеше да минеш, но дори и да дойде КАТ, оня дебил щеше да отнесе акта и вината заради неправилно паркиране с което е създал опасност за движението и предпоставка за възникване на ПТП (в най-лошият случай ще го пишат по взаимна вина)и дори да ти пишат акт, то той щеше да е далеч по-евтин от тия 600 лв.
Някъде по темите имаше колега, който се оплакваше, че брат му е забъркал подобна каша и трябваше да плащат луди пари.
Помнете, ако не сте пили и имате ГО, ИЗПОЛЗВАЙТЕ Я, тя е създадена за това !

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 12 яну 2013 19:26

vw_motor написа:Слизам да търся собственика...

Те тук ти е била грешката,ако няма свидетели в непосредствена близост които да видят случката палиш джапанките и бегаш....малиии сега как ще ме нахранят праведниците mhihi

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Нед 13 яну 2013 1:01

Аз лично няма да те храня, просто се надявай да не ти се случи на теб, но ако те ударят и избягат ще се смея с глас :xaxaxa :063:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 13 яну 2013 1:28

dlug написа:Аз лично няма да те храня, просто се надявай да не ти се случи на теб, но ако те ударят и избягат ще се смея с глас :xaxaxa :063:

Да,то пък все едно не ми се е случвало,ама за целта си имам каско :idea:

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Нед 13 яну 2013 3:32

Стига глупости бе! Който иска да бяга, но поне не давай такива акъли на незнаещите за да не му фръкне книжката за няколко месеца.
Вика се КАТ, мъмрят те , че си ги викнал за дребни щети и пишат протокол. Лично на мен ако се засилят да ми пишат и акт бих настоял да пишат и на неправилно паркиралия!

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Нед 13 яну 2013 9:52

Такива случай сигурно има доста и после тъпите застраховатери са ми интересни като почнат да твърядят, че "БЪЛГАРИНА ИМА НИСКА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КУЛТУРА".

ПС:Съжалявам, че не е по темата просто не се сдържах.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”