Значи, колата беше ударена на улицата пред блока – задницата е смачкана – броня, капак, стопове и т.н.
Става дума за щета (имуществена вреда) на паркинг, причинена от неизвестен извършител. Такива щети (когато извършителя е неизвестен или няма ГО) се покриват от Гаранционния фонд. Според Кодекса за застраховането
Код: Избери всички
Чл. 288. (1) Фондът изплаща обезщетения по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за:
1. имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България и е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство;
Това, което се случи, беше, че от застрахователя ми (Български Имоти) въобще отказаха да се занимават с това, цитирайки ми, че застраховката ми покрива само моята вина пред 3ти лица – като ги попитах за фона ми казаха да си се обърна към тях.
Което е по-интересно, от Гаранционни фонд по телефона ми казаха директно, че НЕ покриват имуществени вреди, причинени от неизвестен извършител – според тях „това (чл. 288, ал. 1, т.1 от Кодекса за застраховането) не е написано както трябва и трябва да се чете, че дължат изплащане на имуществената вреда, само ако има и неимуществена такава – или ако извършителя се намери и се установи, че той няма сключена ГО.
Въпросът ми е – разсъжденията ми правилни ли са и какво следва да предприема при положение, че в съответния нормативен акт си пише съвсем ясно, че Фондът изплаща обезщетения, когато ПТП е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство, а те ми заявяват в прав текст, че не го правят? Ако някои има опит с такава ситуация, моля да сподели...