Какво става ако замръзне антифриза
Какво става ако замръзне антифриза
Може ли да разяни някой? Не 100% целия ами примерно 2/3 да е позамръзнал - фатално ли е
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Re: Какво става ако замръзне антифриза
Той става на желе, за да замръзне значи не е антифриз.
Иначе раздува блока със страшна сила
и избиват тапите, затова са сложени там.
Едни кръгли са
Иначе раздува блока със страшна сила

Едни кръгли са

- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Ако е истински антифриз няма да замръзне.А иначе става на желе.Няма опасност за двигателя,освен за водната помпа.Много често заради такв антифриз се чупят лопатките.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
зависи до колко замръзне
виждал съм кастрол на кубчета като скрежина та не знам кой е истински тогава
при мен нямаше парно поне 30 мин.
ако скове на цяло може да пропукаш радиатор или някой блок
запали я да загрее нормално оостави я така долей концентрат антифриз и забрави за случая
виждал съм кастрол на кубчета като скрежина та не знам кой е истински тогава

при мен нямаше парно поне 30 мин.
ако скове на цяло може да пропукаш радиатор или някой блок

запали я да загрее нормално оостави я така долей концентрат антифриз и забрави за случая
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Основно своиство на антифриза е да не се разширява, когато замръзне, за разлика от водата.
Така че дори и да замръзне в двигателя няма да е фатално...
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
vasstop написа:Основно своиство на антифриза е да не се разширява, когато замръзне, за разлика от водата.
Освен ако не скове на камък.
В една друга тема колега вече се похвали как си е скъсал ремъка и е потрошил водната помпа от антифриз с повечко водичка...
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Aз бях.
Оказа се, че не съм успял и да потроша водната помпа.
Само ремъка се скъса.
Източване, прочистване и нов, читав антифриз.
Много леко се разминах!
Оказа се, че не съм успял и да потроша водната помпа.
Само ремъка се скъса.
Източване, прочистване и нов, читав антифриз.
Много леко се разминах!

- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Е говорим за антифриз все пак, а не за вода, нали grozi 

Затова отивате, правите един тест на антифриза и разбирача с един уред ти казва до колко градуса ти е ефективен антифриза. Моя го тествах преди месец и показа -50 или -60 градуса, не помня точно 

- Батко Махно
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,ако е минус 50-60 значи изобщо не си го разреждал
.За сибир ли ще пътуваш
? В България имало ли е някога температура от минус 30 градуса?Ако има някой метеоролог да каже. Не се заяждам,но мисля,че не се препоръчва да се кара с чист антифриз-поне така са ми казвали.Не че знам защо
.

- DimitarBT
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: 2E
- Контакти:
абе то че няма такива немператури няма...ама я си представи,тръгваш през нощта на път при -20,автомобила е студен и големия кръг още не е отворил.Радиатора се обдухва с ледения въздух и при -20 примерно с 60км/ч колко ли ще се усеща?поне -30....аз винаги и на бусове и на коли го разрежадм така-2 части антифриз,1 част вода
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Някъде бях чел че не е хубаво да се кара само със концентрат антифриз или с много висока концентрация освен ако не си на полюса
.Причината е,че водата има доста по голямо топлопоглъщане отколкото антифриза и затова м/у избора голямо топлопоглъщане и противозамръзващи свойства избираме нещо средно.Другото което че концентрираният антифриз е по гъст от водата и поради това скороста на движение в системата е затруднено.Причината поради която много хора се оказват с прекалено концентриран антифриз е малкото и постепенно губене на течност 40-50гр на месец.Някои са свикнали да доливат само концентрат и затова лека полека концентрацията се качва,правилото е ако редовно се губи по малко течност един път да се долива вода(дестилирана)и следващя път концентрат,и всяка есен замерване на антифриза(т.нар. подготовка на автомобила за зимата)

Ето тук един полезен линк:
viewtopic.php?t=29942&highlight=%E0%ED%F2%E8%F4%F0%E8%E7
viewtopic.php?t=29942&highlight=%E0%ED%F2%E8%F4%F0%E8%E7
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Батко Махно написа:Колега,ако е минус 50-60 значи изобщо не си го разреждал.За сибир ли ще пътуваш
? В България имало ли е някога температура от минус 30 градуса?Ако има някой метеоролог да каже. Не се заяждам,но мисля,че не се препоръчва да се кара с чист антифриз-поне така са ми казвали.Не че знам защо
.
аве и аз на тоя принцип - във Варна няма да падне под -10 си взех течност за чистачки до -20 от метро и я разредих с 1/3 вода. като падна -20 стана на желе и пръскалките само се пениха.
поствано от колетагата stil
Тази схема (нарича се диаграма на състоянието) отговаря на част от поставените въпроси и обяснява дадените отговори.
Изображение
Защо НЕ ТРЯБВА да се използва етиленгликол без да е разтворен във вода.
1. Защото има относително висока t на замръзване - 11.5 °C (виж диаграмата при 100% етиленгликол);
2. Защото има по-висока плътност спрямо водата, което означава по-висок вискозитет, следователно по-големи загуби на енергия в охладителната система. Излишно се товари водната помпа!!!
Защо НЕ ТРЯБВА да се използва етиленгликол в чист вид (като химичен състав).
1. Защото наистина има корозионно действие върху металните елементи от охладителната система. Затова използвайте САМО антифризи, които съдържат т. нар. инхибитори. Предполага се, че антифризите от търговската мрежа трябва да съдържат такива.
2. Защото има по-малък специфичен топлинен капацитет отколкото водата (охлажда по-лошо).
Какво СЪОТНОШЕНИЕ етиленгликол/вода трябва да се използва.
Например, за да се получи t на замръзване -25 °C (напълно достатъчна за нашата географска ширина) трябва да се използва охл. течност с около 40% етиленгликол (60% вода). Съдържание на етиленгликол по-ниско 30% не се препоръчва, защото разтворът губи противокорозионните си свойства.
Забележки:
1) Тази диаграма е приблизителна (с учебна цел) и НЕ ТРЯБВА да се използва за точни изчисления. Най-добре е да се ръководите от инструкциите на производителя на антифриза.
2) Диаграмата важи САМО за най-разпространеният антифриз - на основата на етиленгликол. Съществуват и други. Така, че ВНИМАТЕЛНО!
Последна промяна stil на Вто Фев 21 08, 2006 16:40, променена общо 1 път
Тази схема (нарича се диаграма на състоянието) отговаря на част от поставените въпроси и обяснява дадените отговори.
Изображение
Защо НЕ ТРЯБВА да се използва етиленгликол без да е разтворен във вода.
1. Защото има относително висока t на замръзване - 11.5 °C (виж диаграмата при 100% етиленгликол);
2. Защото има по-висока плътност спрямо водата, което означава по-висок вискозитет, следователно по-големи загуби на енергия в охладителната система. Излишно се товари водната помпа!!!
Защо НЕ ТРЯБВА да се използва етиленгликол в чист вид (като химичен състав).
1. Защото наистина има корозионно действие върху металните елементи от охладителната система. Затова използвайте САМО антифризи, които съдържат т. нар. инхибитори. Предполага се, че антифризите от търговската мрежа трябва да съдържат такива.
2. Защото има по-малък специфичен топлинен капацитет отколкото водата (охлажда по-лошо).
Какво СЪОТНОШЕНИЕ етиленгликол/вода трябва да се използва.
Например, за да се получи t на замръзване -25 °C (напълно достатъчна за нашата географска ширина) трябва да се използва охл. течност с около 40% етиленгликол (60% вода). Съдържание на етиленгликол по-ниско 30% не се препоръчва, защото разтворът губи противокорозионните си свойства.
Забележки:
1) Тази диаграма е приблизителна (с учебна цел) и НЕ ТРЯБВА да се използва за точни изчисления. Най-добре е да се ръководите от инструкциите на производителя на антифриза.
2) Диаграмата важи САМО за най-разпространеният антифриз - на основата на етиленгликол. Съществуват и други. Така, че ВНИМАТЕЛНО!
Последна промяна stil на Вто Фев 21 08, 2006 16:40, променена общо 1 път
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”