Гуми за 4motion?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Гуми за 4motion?

Мнениеот k_garchev » Нед 12 дек 2010 20:54

Здравейте,искам да ви попитам дали и четирите гуми трябва да са еднакви?Ако е постоянно зацепено 4х4-то съм чел че трябва гумите да са еднакви!На голф 4motion обаче задния мост се включва само когато пребоксува предния мост!И сега незнам какви гуми да кача!Останаха ми гуми от предната четворка,но леко се различават и незнам да не стане някакъв фал!ще съм благодарен ако някой се изкаже по въпроса!Ето и снимки на гумите!Едната е с такъв грайфер:
Изображение
Другата гума е с такъв грайфер:
Изображение
Съпоставка между двете:
Изображение

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Гуми за 4motion?

Мнениеот mupk0 » Нед 12 дек 2010 20:57

Принципно двата тип гуми според шарка/възраст имат различно сцепление,което е факт.На всяка една кола е препоръчително да се кара с един и същ тип гуми.Защото сцеплението на всяко едно колело е еднакво(това сцепление което зависи от гумата),но доста хора из България карат с различни гуми и едва ли ще е огромен проблем.Все пак ако имаш финансовата възможност 4 нови еднакви гуми и си пей сърце ,а тези може да ги продадеш:)

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Нед 12 дек 2010 21:00

Задължително 4 еднакви гуми, дори при еднакви размери , но разл. марки пак има разлика във височината на гумите, а и сцеплението е важно :!:

Ако не са еднакви гумите ще скапеш Халдекс съединителя, двата моста трябва да се въртят с еднакви скорости и съответно това се постига с еднакви гуми :!:

Потребителски аватар
k_garchev
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 12 дек 2010 21:06

JC написа:Задължително 4 еднакви гуми, дори при еднакви размери , но разл. марки пак има разлика във височината на гумите, а и сцеплението е важно :!:

Ако не са еднакви гумите ще скапеш Халдекс съединителя, двата моста трябва да се въртят с еднакви скорости и съответно това се постига с еднакви гуми :!:

Гумите са с еднакъв размер!185/65/15!Просто малко се различават в шарката!
mupk0 написа:Принципно двата тип гуми според шарка/възраст имат различно сцепление,което е факт.На всяка една кола е препоръчително да се кара с един и същ тип гуми.Защото сцеплението на всяко едно колело е еднакво(това сцепление което зависи от гумата),но доста хора из България карат с различни гуми и едва ли ще е огромен проблем.Все пак ако имаш финансовата възможност 4 нови еднакви гуми и си пей сърце ,а тези може да ги продадеш:)

Гумите са добри!купил съм ги миналата година чисто нови!Изминал съм с тях не повече от 8000-9000км!Имат повече от 7мм грайфер!
Май ще се търсят още едни континенталки!

Потребителски аватар
strqsko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот strqsko » Нед 12 дек 2010 21:41

Търкаляй си ги няма ядове.

Потребителски аватар
stanko_71
Автомобил: Jetta syncro
Двигател:

Мнениеот stanko_71 » Нед 12 дек 2010 22:05

Няма значение сцеплението а диаметъра на предни и задни да е еднакъв,премери с едно въженце обиколката на различните модели и ако нямат много разлика ги слагай.
И естествено поголемите отпред,проблем е когато предните са значително помалки ,тогава правят повече обороти и "лъжат"халдекса че боксуват и той се вкл. а точно когато е включен трябва предния и задния мост да се въртят с еднакви обороти.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Нед 12 дек 2010 22:15

strqsko написа:Търкаляй си ги няма ядове.

:да:
Щом са еднакъв размер, не би следвало да има проблеми :да:

Потребителски аватар
k_garchev
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 12 дек 2010 22:24

stanko_71 написа:Няма значение сцеплението а диаметъра на предни и задни да е еднакъв,премери с едно въженце обиколката на различните модели и ако нямат много разлика ги слагай.
И естествено поголемите отпред,проблем е когато предните са значително помалки ,тогава правят повече обороти и "лъжат"халдекса че боксуват и той се вкл. а точно когато е включен трябва предния и задния мост да се въртят с еднакви обороти.

Те би трябвало да са еднакви!И четирите са еднакъв размер(185/65/15)!Купувани са чисто нови и съответно трябва да са износени равномерно!Май ще ги слагам и ще си карам!

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 12 дек 2010 23:19

Най-добрият вариант е да са еднакви като марка, модел, размер и степен на износване.
Ако нямаш възможност за това по една или друга причина, е добре да са със сходна шарка и зъдължително със сходно износване. Един приятел с Audi B4 Quattro с различно износени гуми на преден и заден мост се завъртя много неприятно и обра една мантинела. Така че имай го наум.

Потребителски аватар
k_garchev
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 12 дек 2010 23:29

dobrin написа:Най-добрият вариант е да са еднакви като марка, модел, размер и степен на износване.
Ако нямаш възможност за това по една или друга причина, е добре да са със сходна шарка и зъдължително със сходно износване. Един приятел с Audi B4 Quattro с различно износени гуми на преден и заден мост се завъртя много неприятно и обра една мантинела. Така че имай го наум.

Имам такива гуми от миналата зима!Ако трябваше да си купувам сега,задължително щях да си взема чисто нови!Миналата зима дадох за тези един чувал с пари,а сега ако искам да ги продам няма да мога да им взема нищо!Идват празници,съответно доста разходи и не ми се набутва пак с пари!Затова и варианта да ги продам и да купя други отпада!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 13 дек 2010 1:26

е що ни питаш тогава?
така или иначе и да кажем не, пак ще караш с тях...
За мен е недопустимо да се кара с различни гуми, пък да не говорим за 4motion :screwy

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Пон 13 дек 2010 9:31

Може да караш с еднакви като размер гуми и да са с различна шарка... :deal :012:

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 13 дек 2010 9:48

4х4 трябва да се кара с 4 еднакви гуми :wink:

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 13 дек 2010 9:55

Предвид, че си с халдекс, не мисля да е голям проблем.
А и са сходни гумите.

Добрине при аудито е друго, знаеш :lol:

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Пон 13 дек 2010 17:23

hooligans написа:
За мен е недопустимо да се кара с различни гуми, пък да не говорим за 4motion :screwy

Колега адски си прав :beer

Ама Халдекса винаги предава върт.момент и към задните, наистина минимален но гумите са много важни, казваш че размерите им са 185/65/15 но различни, доколкото съм запознат това не гарантира еднакъв диаметър при различни модели гуми ....
Премери диаметрите и ако няма разрлика ги търкаляй, но принципно при кола с пълноприводно задвижване гумите освен с еднакъв диаметър трябва и еднакво сцепление да подсигуряват ....а защо така го подценявате разл. сцепление на двата моста ми е много интересно ... :не:
Извинявай колега но да имаш 4MOTION и да го караш с разл. гуми ... явно е въпрос на лични наблюдения вече .
А оная глупост, че предните да со по-големи от задните :horror: :horror: :horror: че да не лъжел халдекса :horror:

Последна промяна от JC на Пон 13 дек 2010 17:25, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”