охо ето с кой ще покараме
сега по темата, бях писал едно време в една такава тема, ама не мога да я намеря, затова пак:
1. бгажник за отзад.
+ евтин и удобен. Бърз монтаж, удобен за пренос. това че опира по стъклата не е фатално, цялата тежест пада на долния край, който си лежи на ламарина. просто трябва редовно да се проверява някой от притегателните ремъци да не е отхлабил. Скорости от 140-150 като че ли не му се отразяват.
- много зависи от модела на колата и вида на колелото. Първо се пробва задължително и с двете преди да се вземе. На голф2 съм качвал макс 1 колело. На г3 комби съм товарил 2. Говорим за офроуд колела с големи вилки и дебели рамки. Неудобство е че трябва да съобразяваш педалите така че да не драскат по колата, особено като са 2. Крият номера и светлините, но това може да се оправи като свалиш гумите. Друг много голям риск е за самото колело. В случай като моя, на момети то е било на цената на колата, и ако недай си боже някой ме цапне отзад, става много лошо - няма каско за него.
Има опасност да надраска боята на колата.
меджду другото има и варианти за монтаж върху теглич, но за целта трябва да имаш такъв. такива съм виждал само маркови обаче и са скъпи.
2. багажник отгоре /без преработки/ - два захвата за курбел и за рамка, втория ми се вижда по-надежден.
- по труден за пренос и монтиране. отново зависи от колелата които ще слагаш, най-вече трябва да съобразиш гумите и дебелината на рамката. Много нарушава аеродинамиката. По-скъп.
+ по-голяма сигурност за колелата, няма надрасквания и други такива и за колата. Не пречи на страничните габарити на колата /само отгоре трябва да се внимава/. сигурен захват, според колелата може и до 4 да наредиш.
3. руфрак - най-скъп, но и най-удобен, красив и сигурен

абе мерцедеса, обикновено побират до 2 колела, като трябва да се разглобят малко.
4. хендмейд - ако те интересува имам известен брой предложения, но като цяло е най-удобен за колела с по-особени рамки и геометрии, или в случайте когато никой от другите не върши работа
5. в колата - в момента това го практикувам най-често, макар че имам багажник за отгоре. + и - са ясни на всички
с две думи:
- ако парите не са ти проблем - вариант 3
- ако ще даваш пари/или имаш скъпи колела - вариант 2
- ако търсиш по-евтино решение, за по-обикновено колело - вариант 1
- ако имаш някво странно колело - вариант 4
- за всички останали случаи - вариант 5