Ползвате ли багажници за велосипеди?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Dan4o
Автомобил: Golf VII Highline
Двигател: 2.0 TDI DSG
Контакти:

Ползвате ли багажници за велосипеди?

Мнениеот Dan4o » Чет 14 сеп 2006 23:59

Я да се преброим колоездачите и да видим кой какъв багажник ползва.
Досега колелото го возих без проблем вътре в комбито - падат задните седалки и влиза, без да му свалям нищо. Но семейството се увеличи с още един член през тази година и трябва да изкарам велосипеда отвън. Гледах преди в големия магазин на Росиньол на Черни връх моделите на Thule, но идват към 400 лв. :( В Практикер и Метро продават разни куча марка за 70-100 лв., но нямям идея дали са добри.
Та който има опит, нека сподели.

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Пет 15 сеп 2006 0:08

спринт. аз нямам на байка багажник.. по родопите го карах едно време, през горите. сега го карам по пистата, макс за 20-25 минути без прекъсване и бих монтирала тип "предна кошница". но за офроуд байк не ми се струва много удачно и затова още карам така:)

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Пет 15 сеп 2006 6:40

И аз нямам за колелото багажник.Бутам задната седалка и там го събирам.Иначе багажниците от 60-70 лв.стават и не са мн. лоши,но 400лв. просто не си струва да дадеш толкова пари :wink:

Потребителски аватар
nikolay
Автомобил: VW Touran 2.0
Двигател: BMM 2007

Мнениеот nikolay » Пет 15 сеп 2006 9:18

Ползвам багажник за три колелета, който се слага на капака на багажника. Хваща се с ленти и е доста стабилно, монтажа не е сложен. Купих го за около 70лв. Ползвам го с две колелета. Неудобното е че ми закрива стоповете и номера.

Т е багажника.http://www.eshop-gorgona.com/catalog/product_info.php?cPath=31_101_120&products_id=485

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пет 15 сеп 2006 11:26

Колега, виждал съм го по магазините и отдавна исках да попитам за отзиви за този багажник монтиран точно на хедж-бек...

Не са ли опасни тези опори в задното стъкло? Няма ли да се спука в някоя дупка?

Защо не са ги удължили малко за да опрат на здраво място в капака?

Не ми се мисли какво става, ако по грешка се пусне задната чистачка... :idea:

Genesis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Genesis » Пет 15 сеп 2006 11:39

Ползвал съм няколко типа багажници за колела за кола, но най-практичните багажници са тези, които се слагат на теглича. Много лесно се лагат и свалят, много лесно се закачат колелата на тях, много са стабилни колелата, почти не гребат въздух, понеже се крият зад колата.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 15 сеп 2006 11:52

охо ето с кой ще покараме :)

сега по темата, бях писал едно време в една такава тема, ама не мога да я намеря, затова пак:

1. бгажник за отзад.
+ евтин и удобен. Бърз монтаж, удобен за пренос. това че опира по стъклата не е фатално, цялата тежест пада на долния край, който си лежи на ламарина. просто трябва редовно да се проверява някой от притегателните ремъци да не е отхлабил. Скорости от 140-150 като че ли не му се отразяват.

- много зависи от модела на колата и вида на колелото. Първо се пробва задължително и с двете преди да се вземе. На голф2 съм качвал макс 1 колело. На г3 комби съм товарил 2. Говорим за офроуд колела с големи вилки и дебели рамки. Неудобство е че трябва да съобразяваш педалите така че да не драскат по колата, особено като са 2. Крият номера и светлините, но това може да се оправи като свалиш гумите. Друг много голям риск е за самото колело. В случай като моя, на момети то е било на цената на колата, и ако недай си боже някой ме цапне отзад, става много лошо - няма каско за него.
Има опасност да надраска боята на колата.

меджду другото има и варианти за монтаж върху теглич, но за целта трябва да имаш такъв. такива съм виждал само маркови обаче и са скъпи.

2. багажник отгоре /без преработки/ - два захвата за курбел и за рамка, втория ми се вижда по-надежден.

- по труден за пренос и монтиране. отново зависи от колелата които ще слагаш, най-вече трябва да съобразиш гумите и дебелината на рамката. Много нарушава аеродинамиката. По-скъп.

+ по-голяма сигурност за колелата, няма надрасквания и други такива и за колата. Не пречи на страничните габарити на колата /само отгоре трябва да се внимава/. сигурен захват, според колелата може и до 4 да наредиш.

3. руфрак - най-скъп, но и най-удобен, красив и сигурен :) абе мерцедеса, обикновено побират до 2 колела, като трябва да се разглобят малко.

4. хендмейд - ако те интересува имам известен брой предложения, но като цяло е най-удобен за колела с по-особени рамки и геометрии, или в случайте когато никой от другите не върши работа

5. в колата - в момента това го практикувам най-често, макар че имам багажник за отгоре. + и - са ясни на всички :)

с две думи:
- ако парите не са ти проблем - вариант 3
- ако ще даваш пари/или имаш скъпи колела - вариант 2
- ако търсиш по-евтино решение, за по-обикновено колело - вариант 1
- ако имаш някво странно колело - вариант 4
- за всички останали случаи - вариант 5 :lol:

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пет 15 сеп 2006 12:10

Мерси за изчерпателния отговор!
Съгласен съм с теб, но само по една точка в мен остана съмнение.

това че опира по стъклата не е фатално, цялата тежест пада на долния край, който си лежи на ламарина.

Доколкото се вижда от снимката, тежеста на колелото се опитва да завърти тръбата на която лежи и с това създава натиск точно върху стъклото, а не на горното рамо, което в сучая се явява центъра ма въртене...

Можеш ли да вкараш мало яснота в това което си писал :?:
Има ли подобен модел на който долната опора е на ламарината малко над регистрационния номер? Така хем стъклото ще е цяло, хем чистачката ще работи :idea:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 15 сеп 2006 12:18

Затова ми направи впечатление новата корса.
Има възможност за вграден, скрит багажник за "колелета" :wink:

Потребителски аватар
nikolay
Автомобил: VW Touran 2.0
Двигател: BMM 2007

Мнениеот nikolay » Пет 15 сеп 2006 12:21

GAD написа:Не са ли опасни тези опори в задното стъкло? Няма ли да се спука в някоя дупка?
:idea:

Аз съм с Венто и той стъпва изцяло на ламарина. Навсякъде където съпва има гумени крачета. Педалите опират на номера и няма никакви проблеми. В инстукцията за монтаж са дадени много примери за монтаж върху стъкло. До колко е удачно незнам. Купих си такъв защото нямам теглич, а и моделите за теглич които имаха бяха само за едно колело, а аз имам две.

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пет 15 сеп 2006 12:22

L&R написа:Затова ми направи впечатление новата корса.
Има възможност за вграден, скрит багажник за "колелета" :wink:

Наистина е много изродски този багажник! За първи път го виждам! :)
...и не само велосипеди може да превози :)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 15 сеп 2006 14:06

на цитирана снимка багажника е сложен по абсолютно не логичен за мен начин. Първо, че стъклото наистина ще отиде и второто, така няма да можеш да сложиш повече от едно колело. Трябва да се свали още надолу, така че да стъпи на ламарината, а на стъклото да остане да се подпира единствено горната част на багажнки /която в момента е на покрива/
Ако ще караш 1 колело, може и да го разчекнеш повечко, така ча да не опира изобщо в стъклото.

Багажника на корсата наистина е най-готиния, ама покрай него ще трябва да си купиш и цяла Корса, та става доста скъп
:wink:

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пет 15 сеп 2006 14:16

Мерси!
Сега вече ми стана ясно! :)

Потребителски аватар
feb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот feb » Пет 15 сеп 2006 22:00

GAD написа:Колега, виждал съм го по магазините и отдавна исках да попитам за отзиви за този багажник монтиран точно на хедж-бек...

Не са ли опасни тези опори в задното стъкло? Няма ли да се спука в някоя дупка?

Защо не са ги удължили малко за да опрат на здраво място в капака?

Не ми се мисли какво става, ако по грешка се пусне задната чистачка... :idea:

Точно поради същите съображения избрах този http://www.eshop-gorgona.com/catalog/product_info.php?cPath=31_101_120&products_id=539
На Г2 пасва перфектно, ако го опънеш достатъчно и става за 3 колела, като стъпва само на бронята и на горната ламарина на капака. Чистачката си бачка без ядове. Има 6 ленти за стягане, като куките са покрити с пластмаса за да не дерат боята. За хеджбек и комби има някакви допълнителни запънки за горните две ленти за по-сигурно закачане и две гуми, чиято роля май е да опъват долните ленти, за да не се откачат което ми се е случвало, макар и да не е фатално...
Едно Thule от подобен тип, което гледах преди време и беше намалено от 165 на 85лв. нямаше такива екстри. Другите бяха далеч повече пари от тези които бях склонен да дам. :dontknow: :D

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Съб 16 сеп 2006 12:34

joser написа:спринт. аз нямам на байка багажник.. по родопите го карах едно време, през горите. сега го карам по пистата, макс за 20-25 минути без прекъсване и бих монтирала тип "предна кошница". но за офроуд байк не ми се струва много удачно и затова още карам така:)

Баце става въпрос за багажник за колата на който се хващат велосипеди ,а не багажник дето го монтираш на колелото :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”