Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!
- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!
Колеги проблема е следния. На тръбата на високото налягане, която излиза от компресора на климатика има малка дупчица, тоест спукана е. Преди 2 години точно там я заваряхме на аргонов апарат и изкара до днес. Понеже е трудно да се свали (тогава човека я завари на място) мисля си дали ако я обезмасля добре и я зазидам с Поксипол, течен метал или нещо друго ще държи налягането на фреона. Хич не ми се сваля, че единия й край влиза в купето и е хваната някъде навътре на изпарителя/радиаторчето. Благодаря на отзовалите се.

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!!!!!!!!!
Най-добре попитай директно memberlist.php?mode=viewprofile&u=109721
- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
Ходих при едни пичове, погледнаха я и казаха че за 120 лева със заваряне, проверка, вакум и пълнене на фреон ще стане, но не ми се дават сега тия пари. Другия вариант е да отида някъде да я заварят за 20 лева, да си я сглобя сам и за 40-50 лева само да ми заредят газ. Та ако някой знае къде в София може да ми я заварят без да се сваля тръбата, да ме насочи, ще съм благодарен. Един приятел ми каза, че с лепило SUN-FIX ставало бетон, с него са лепили радиаторите на хладилниците, но там не знам дали има 15-20 атмосфери, как мислите?
-
- Автомобил: Volkswagen Passat
- Двигател: AJM
Това за атмосферите незнам как е,но отиди в някой сервиз за климатици (битови, а не за автомобили) и попитай дали могат да ти заварят тази тръбичка без да се сваля демек на място
предполагам, че за 20-тина лв ще я заварят без проблем и после за 40-50 да си го напълниш, стига да попаднеш на някой сервиз където си вършат работата като хората... 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Режи и снадка и нова тръба- /парче от компресора до снадката от подходящ донор/. Иначе лсед 1-2г си пак в изходна позиция и безкраен празник.
Др вариант е но ще пречи щутцера към компресора е парче подбрана по диаметър тръба набита в/у проблемия участък , ако е прав и заварки от 2 те страни на парчето. Но варин=ант 1 е по-лесен
Др вариант е но ще пречи щутцера към компресора е парче подбрана по диаметър тръба набита в/у проблемия участък , ако е прав и заварки от 2 те страни на парчето. Но варин=ант 1 е по-лесен
- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
Всъщност в първия пост съм сбъркал, това е тръбата на ниското налягане. Ето и как изглежда:
Кофти е, че е спукано точно до заварката от преди и няма да стане по начина който каза колегата в горния пост.
Кофти е, че е спукано точно до заварката от преди и няма да стане по начина който каза колегата в горния пост.
Re: Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!
а не е ли по-добре 2 употреба? тя както е почнала да се цепи догодина пак...
- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
pakumba написа:а не е ли по-добре 2 употреба? тя както е почнала да се цепи догодина пак...
И това си мислех, но тя се пука, както е видно от снимката точно до заварката. Та сега си мисля да я заваря и преди да я сложа да я омажа с течен метал около заварката и по-нагоре по тръбата, с цел да я заздравя/подсиля , защото самите вибрации карат тръбата да се пука на тънкото място до заварката. Днес ще ходя при един заварчик, после ще пиша какво се е получило. За втора употреба варианта-не го харесвам, тя може след 2 месеца да е в положението на моята тръба, а новата е цифра. Най много ме плаши обаче труда по смяната, че е навряна чак в купето и филма е като индийските-дълъг и тегав с много мъка и псувни. Пък тръбата иначе я гледах и отвътре с фенерче, стените са гладки и без шупли или наченки на корозия, според мен с добра заварка има доста хляб в нея. Благодаря на отзивите ви.

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Възможно е да се закалява тръбата при заварката и затова да се къса после.След заварка я остави да изстина сам за дълго време или я нагрей почти до червено без да се топи припоя и я остави да се охлади на възхух , без духане, поливане с вода .
- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
Това е така, но тръбата е само 10-12 см и после е маркуч, който няма да издържи на толкова време топлина, за да изстине сама. Ще видим, сега е при майстора и после ще пиша.
- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
Тръбата вече е заварена, сега остава да заредя фреон, масло и индикатор. В тоя ред на мисли, някой знае ли къде най-евтино ще ми тестват и заредят климатика?
Ето и заварената тръба, за всеки случай я намазах с епоксидна смола:
Ето и заварената тръба, за всеки случай я намазах с епоксидна смола:
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Когато скоро зареждах климатика питах момчето дали се слага индикатор заедно с фреона и маслото а той ми отговори че такъв се слага само ако се търси доказан пробив в системата а самата машина преди да почне да пълни прави вакуум и ако такъв не се получи поради някаква причина просто не започва пълненето и тогава вече се стига до индикатор ! Иначе цялата процедура /при напълно изчезнал фреон/ заедно с почистването на филтъра на купето /извършено докато машината си вършеше работата/ ми струваше 50лв но това е в провинцията -Ботевград за някой други места пак там ми казваха че взимали и по 100-130лв 

- fantomasss
- Автомобил:
- Двигател:
Колата е готова, климатика вади 4 градуса на духалките и съм много доволен, Заварката ми струва 20 кинта и още 60 за пълненето. Не се седи в колата!!! Жалко, че се налага да я продам.
Благодаря на колегите, които се включиха компетентно по въпроса, на radotom също, той си знае защо...
Благодаря на колегите, които се включиха компетентно по въпроса, на radotom също, той си знае защо...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”