Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!

Мнениеот fantomasss » Пет 03 юни 2011 12:50

Колеги проблема е следния. На тръбата на високото налягане, която излиза от компресора на климатика има малка дупчица, тоест спукана е. Преди 2 години точно там я заваряхме на аргонов апарат и изкара до днес. Понеже е трудно да се свали (тогава човека я завари на място) мисля си дали ако я обезмасля добре и я зазидам с Поксипол, течен метал или нещо друго ще държи налягането на фреона. Хич не ми се сваля, че единия й край влиза в купето и е хваната някъде навътре на изпарителя/радиаторчето. Благодаря на отзовалите се.
:beer

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!!!!!!!!!

Мнениеот Ljubon » Пет 03 юни 2011 12:59

Най-добре попитай директно memberlist.php?mode=viewprofile&u=109721

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Пет 03 юни 2011 13:10

Ходих при едни пичове, погледнаха я и казаха че за 120 лева със заваряне, проверка, вакум и пълнене на фреон ще стане, но не ми се дават сега тия пари. Другия вариант е да отида някъде да я заварят за 20 лева, да си я сглобя сам и за 40-50 лева само да ми заредят газ. Та ако някой знае къде в София може да ми я заварят без да се сваля тръбата, да ме насочи, ще съм благодарен. Един приятел ми каза, че с лепило SUN-FIX ставало бетон, с него са лепили радиаторите на хладилниците, но там не знам дали има 15-20 атмосфери, как мислите?

JoJoooo
Автомобил: Volkswagen Passat
Двигател: AJM

Мнениеот JoJoooo » Пет 03 юни 2011 13:16

Това за атмосферите незнам как е,но отиди в някой сервиз за климатици (битови, а не за автомобили) и попитай дали могат да ти заварят тази тръбичка без да се сваля демек на място :) предполагам, че за 20-тина лв ще я заварят без проблем и после за 40-50 да си го напълниш, стига да попаднеш на някой сервиз където си вършат работата като хората... :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 03 юни 2011 19:11

Режи и снадка и нова тръба- /парче от компресора до снадката от подходящ донор/. Иначе лсед 1-2г си пак в изходна позиция и безкраен празник.
Др вариант е но ще пречи щутцера към компресора е парче подбрана по диаметър тръба набита в/у проблемия участък , ако е прав и заварки от 2 те страни на парчето. Но варин=ант 1 е по-лесен

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Пет 03 юни 2011 20:17

Всъщност в първия пост съм сбъркал, това е тръбата на ниското налягане. Ето и как изглежда:
Кофти е, че е спукано точно до заварката от преди и няма да стане по начина който каза колегата в горния пост.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Re: Дайте съвет за ремонт на спукана тръба на климатика!

Мнениеот pakumba » Съб 04 юни 2011 6:01

а не е ли по-добре 2 употреба? тя както е почнала да се цепи догодина пак...

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Съб 04 юни 2011 6:52

pakumba написа:а не е ли по-добре 2 употреба? тя както е почнала да се цепи догодина пак...

И това си мислех, но тя се пука, както е видно от снимката точно до заварката. Та сега си мисля да я заваря и преди да я сложа да я омажа с течен метал около заварката и по-нагоре по тръбата, с цел да я заздравя/подсиля , защото самите вибрации карат тръбата да се пука на тънкото място до заварката. Днес ще ходя при един заварчик, после ще пиша какво се е получило. За втора употреба варианта-не го харесвам, тя може след 2 месеца да е в положението на моята тръба, а новата е цифра. Най много ме плаши обаче труда по смяната, че е навряна чак в купето и филма е като индийските-дълъг и тегав с много мъка и псувни. Пък тръбата иначе я гледах и отвътре с фенерче, стените са гладки и без шупли или наченки на корозия, според мен с добра заварка има доста хляб в нея. Благодаря на отзивите ви.
:beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 04 юни 2011 9:37

Възможно е да се закалява тръбата при заварката и затова да се къса после.След заварка я остави да изстина сам за дълго време или я нагрей почти до червено без да се топи припоя и я остави да се охлади на възхух , без духане, поливане с вода .

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Съб 04 юни 2011 11:03

Това е така, но тръбата е само 10-12 см и после е маркуч, който няма да издържи на толкова време топлина, за да изстине сама. Ще видим, сега е при майстора и после ще пиша.

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Съб 04 юни 2011 21:01

Тръбата вече е заварена, сега остава да заредя фреон, масло и индикатор. В тоя ред на мисли, някой знае ли къде най-евтино ще ми тестват и заредят климатика?
Ето и заварената тръба, за всеки случай я намазах с епоксидна смола:
Прикачени файлове
04062011332.jpg

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 05 юни 2011 8:40

Когато скоро зареждах климатика питах момчето дали се слага индикатор заедно с фреона и маслото а той ми отговори че такъв се слага само ако се търси доказан пробив в системата а самата машина преди да почне да пълни прави вакуум и ако такъв не се получи поради някаква причина просто не започва пълненето и тогава вече се стига до индикатор ! Иначе цялата процедура /при напълно изчезнал фреон/ заедно с почистването на филтъра на купето /извършено докато машината си вършеше работата/ ми струваше 50лв но това е в провинцията -Ботевград за някой други места пак там ми казваха че взимали и по 100-130лв :shock

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Пон 06 юни 2011 21:45

Колата е готова, климатика вади 4 градуса на духалките и съм много доволен, Заварката ми струва 20 кинта и още 60 за пълненето. Не се седи в колата!!! Жалко, че се налага да я продам.
Благодаря на колегите, които се включиха компетентно по въпроса, на radotom също, той си знае защо... :beer

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”