До юристите: Повторна глоба за просрочен ГТП?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

До юристите: Повторна глоба за просрочен ГТП?

Мнениеот Vlad777 » Нед 19 май 2013 0:26

Днес ме спряха и ми написаха акт за нарушение на чл. 147 ал. 1, а именно:
Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на мотопедите, самоходните машини, колесните трактори и ремаркетата, теглени от тях, се определят с наредба на министъра на транспорта съгласувано с министъра на вътрешните работи.
Т.е. прегледът ми е изтекъл преди 2-3 седмици. Честно казано ходих 3 пъти до пункт за преглед, но поради новите процедури опашката от 4-5 коли трябваше да чакам над час и половина да ми дойде реда и така и не намерих време да дочакам ред...

Проверих и наказанието, което обичайно се налага за това нарушение е:
Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;

Тук ми стана интересно - наказанието е за собственика, задето не е представил МПС за ГТП в срока, написан на картончето. След като вече така или иначе съм го нарушил този срок и ще ме глобят за това, могат ли втори път да ме спрат и пак да ме глобят за същото нарушение?

Автомобилът иначе си е напълно изправен и няма как да го обявят за неизправен и застрашаващ движението, каквито хипотези има в други членове на закона.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: До юристите: Повторна глоба за просрочен ГТП?

Мнениеот brabus » Нед 19 май 2013 10:29

Владо, за втори път дали могат да ти пишат акт не знам. Те могат, но не знам в какъв срок от първия.
Знам, че застрахователят може да откаже изплащане на иск по твоята полица гражданска отговорност, т.е. ако ти си виновен в ПТП и колата няма валиден ГТП. Това вече не е добре.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 19 май 2013 11:32

Преди 2 години, ме спряха, за изтекъл преглед! По точно в 23:59часа ме спират 12-ти април (това е срока на прегледа) и докато правим моабет, става 00;01 мин. на 13-ти април, и дефакто съм без преглед! Сложиха ми АКТ-че от 50 леФта, и ми казаха, че утре ако не отида на преглед, и ме пипнат пак без преглед, няма да се занимават а направо ще ми спрат колата от движение, не само заради изтеклия преглед, но и заради сенника на предния прозорец, който не беше прозрачен! Явно могат колега! :gruebel

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Нед 19 май 2013 11:40

Здравей колега,

Разпоредбат на чл. 17 ЗАНН казва, че никой не може да бъде наказан повторно за административно нарушение, за което е бил вече наказан с влязло в сила наказателно постановление или решение на съда.

АУАН-а, който ти е съставен е за това, че на дата Х не си представил МПС за технически преглед. За това нарушение ще бъдеш наказан с НП. Повторно наказание не може да ти се налага за това адм. нарушение. В ЗДвП няма (или аз поне не видях) разпоредба, която да предвижда, че извършваш нарушение, ако управляваш МПС, което не е преминало ГТП. Тук разликата е много тънка - наказанието е за самото непредставяне на МПС, а не за последващото му управление без да е преминало ГТП.

Незнам дали го обясних ясно, но това е идеята - втори път няма как да бъдеш наказан :th_up

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Нед 19 май 2013 12:56

при всяко следващо спиране могат да напишат н на брои акта за управление на мпс без валиден гтп. това че вече веднъш е написан акт не те освобождава от отговорност. дори ако не съм в грешка санкцията е в пъти по голяма от предходната

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 19 май 2013 14:17

Точно, но не могат в един и съши ден да му напишат акт за едно и също нещо :mhihi

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 19 май 2013 14:28

siso_k написа:Разпоредбат на чл. 17 ЗАНН казва, че никой не може да бъде наказан повторно за административно нарушение, за което е бил вече наказан с влязло в сила наказателно постановление или решение на съда.

Благодаря за уточнението!

За момента нямам влязло в сила наказателно постановление. Ще изчакам да видя по кой член ще ме накажат. Ясно е, че ако ме спрат пак ще ми напишат нов акт, който пак ще отиде при шефа на КАТ за издаване на наказателно постановление. Въпросът е дали те сами ще се сетят, че вече съм наказан за това нарушение, защото и аз не видях където и да е в закона да е предвидена санкция за водач на мпс с изтекъл преглед. Единствната санкция е за собственика, че не го е представил в упоменатия срок.

А до колегите lokva и vucata - ще ви помоля когато не сте компетентни и запознати да се въздържате да давате съвети по форумите! Актът не налага санкции, а само констатира нарушение. Санкции се налагат с наказателно постановление според законите, а не по лична преценка!

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 19 май 2013 15:21

В един и същи ден знам, че не могат да ти напишат акт за едно и също нещо. Мен са ме спирали и са ми писали акт за спукано стъкло на караулката при Бриколаж в Люлин....наложи ни се да пътуваме до Враца и нямаше как....след това между Враца и Баница ме спряха отново видяха, че са ми писали акт и ми казаха да го сменя...обясних им каква е ситуацията и те казаха, че така или иначе днес не могат да ми напишат акт за стъклото....как защо и какво не мога да обясня, това бяха думите на врачанския полицай
Разбира се според мен има изключения...като например да минеш 2 пъти на червено, или не спреш на знак Стоп, или караш с превишена...ще ти пишат и 10 акта за 1 ден...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 19 май 2013 15:32

Не случайно имаме закони. Интересува какво пише в законите и как се прилагат от хора с компетентност и опит, защото това важи, а не това кой какво е чул и "знае". Затова и търся мнение на компетентни хора, които не само "знаят", но и цитират текст от закона, на който се позовават. Другото са празни приказки.

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Нед 19 май 2013 20:45

Vlad777 написа: Ясно е, че ако ме спрат пак ще ми напишат нов акт, който пак ще отиде при шефа на КАТ за издаване на наказателно постановление. Въпросът е дали те сами ще се сетят, че вече съм наказан за това нарушение, защото и аз не видях където и да е в закона да е предвидена санкция за водач на мпс с изтекъл преглед. Единствната санкция е за собственика, че не го е представил в упоменатия срок.

Би трябвало в момента контролния талон да ти е взет, т.е. в момента да караш с АУАН-а, до излизане на НП-то. Ако те спрат и искат да ти пишат акт би трябвало да видят, че вече ти е съставян такъв. Издаване на нов АУАН е безпредметно. Ако все пак го съставят, може да напишеш възражение в самия АУАН, че вече е издаден такъв.

Потребителски аватар
martom
Автомобил: Polo
Двигател: 1.4AEX

Мнениеот martom » Пон 20 май 2013 15:42

Какви са новите прегледи?Аз минах преди 2 седмици и за 20мин бях готов

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 20 май 2013 15:59

martom написа:Какви са новите прегледи?Аз минах преди 2 седмици и за 20мин бях готов

Задължително държат всеки автомобил по минимум 20 мин. За час и половина минават максимум 4 автомобила.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пон 20 май 2013 16:02

martom написа:Какви са новите прегледи?Аз минах преди 2 седмици и за 20мин бях готов

Зависи от пункта. :mhihi
Иначе трябва по 15-тина мин. на кола да се чака, колкото е технологичното време за прегледа.

Владо, аз съм яд дървото от ПТП с пострадал пешеходец.
Преглед и ГО са най-важните неща в управлението на МПС. Грешката става веднъж, но държи цял живот.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 20 май 2013 19:55

Хм...хипотетично: съставят ми акт за движение с 200 км/ч. в населено място. Това дава ли ми право да си карам с 200 без страх от други санкции докато не излезе наказателното постановление? :gruebel

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пон 20 май 2013 20:28

Не не ти дава!

Всеки следващ път, при който КАТ те засекът с превишена скорост представлява ново нарушение, за което имат право да те накажат. Но не могат ако вече са те наказали, че на дата Х, в У часа на ул. Z, са те засекли с превишена скорост, два пъти да ти наложат наказание. В примера с колега по-горе, нарушението да не се представи МПС на определената дата за преглед се извършва с бездействие. Но то е довършено с изтичането на срока за представяне на автомобила пред органите на КАТ. И тъй като последваща санкция на управление на МПС без преминат ГТП (което нарушение би се извършило с действие) в ЗДвП няма (или аз поне не намерих да има) няма как да му се наложи второ наказание. Ни такова би му се наложило ако пропусне и следващата дата за преглед за 2014 г. :th_up

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”