Т.е. прегледът ми е изтекъл преди 2-3 седмици. Честно казано ходих 3 пъти до пункт за преглед, но поради новите процедури опашката от 4-5 коли трябваше да чакам над час и половина да ми дойде реда и така и не намерих време да дочакам ред...Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на мотопедите, самоходните машини, колесните трактори и ремаркетата, теглени от тях, се определят с наредба на министъра на транспорта съгласувано с министъра на вътрешните работи.
Проверих и наказанието, което обичайно се налага за това нарушение е:
Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;
Тук ми стана интересно - наказанието е за собственика, задето не е представил МПС за ГТП в срока, написан на картончето. След като вече така или иначе съм го нарушил този срок и ще ме глобят за това, могат ли втори път да ме спрат и пак да ме глобят за същото нарушение?
Автомобилът иначе си е напълно изправен и няма как да го обявят за неизправен и застрашаващ движението, каквито хипотези има в други членове на закона.