Въпроси относно rollcage

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Jouzev94
Автомобил: Golf MK II GTI
Двигател: 9A+KR+ABF....

Въпроси относно rollcage

Мнениеот Jouzev94 » Чет 24 окт 2013 5:51

Колеги писах в моята тема,но никой не отговори на въпросите ми. Ползвах както се изисква търсачката,но пак нищо открих няколко теми и то безполезни.На въпроса какви са изискванията за rollcage в България ? Интересува ме абсолютно всичко което закона гласи,също така някой ми казаха,че в България било забранено да се кара дори с (street cage) та какво ли ще е за друга .. Принципно искам клетката да е само отзад,както казах не е проблем да я направим разглобяема,но всичко зависи от това как се отнасят с такива интервенции при ГТП или при проверка от органите на реда не искам да я направя и при първата проверка спрян от движение.Ще съм благодарен на добре подредени и коректни отговори. :rolleyes
Прикачени файлове
IMG_1197_800x600.jpg
IMG_1196_800x600.jpg

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Въпроси относно rollcage

Мнениеот Vlad777 » Чет 24 окт 2013 9:06

Аз не съм видял някъде в закона да има изисквания или изобщо да се споменава ролкейдж.

Законът единствено се интересува от "изменение в конструкцията": http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134649345. Дали поставянето на ролкейдж може да се тълкува като изменение в конструкцията трябва да се пита в Технотест.

Потребителски аватар
daniel_gpower
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel_gpower » Чет 24 окт 2013 10:15

"Бегачките" минават на задължителния ГТП. И на него се гледа както на стандартна кола. Така че числя няма да имаш никакви проблеми. За какво искаш клетка за състезание или за кеф

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 24 окт 2013 10:35

http://www.rta.government.bg/images/Image/n_uredba/n3-ikiopps.pdf

Чл. 3. (1) Изменение в конструкцията на ППС е:
1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в свидетелството му за
регистрация или в конструктивни или технически характеристики на ППС, които са заложени от
производителя по време на неговото производство или които са били одобрени по реда на наредбата;
2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.

Ако под "бегачки" разбирате автомобили, проектирани и произведени предимно за състезания то тази наредба не ви касае.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Чет 24 окт 2013 11:05

Както доста други неща в БГ и този въпрос не е доизяснен и не отговаря на съвременната действителност. Директния отговор е, че нямаш право да караш с ролкейдж без да си минал през технотест и да е отбелязано в талона (трябва да се промени и броя на местата в автомобила на 2). Не знам дали ще има проблем с минаване на преглед (мисля не) но спрат ли те, ако решат да се заядат те спират от движение в миг.
П.П. За промяна на конструкцията се води дори и свалянето на задната седалка. ;)

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Чет 24 окт 2013 11:37

Рол кеджа не е за гъзария а е направен специялно за автомобили подлежащи на риск от преобръщане по таван.
Няма гаранция че пи една катастрофа няма да те смачка точно този кейдж, но явно енженерите са преценили риска.

Правиш си един прост и скрит като на генерала обличаш го и си бараш орехите
http://www.jeepforum.com/forum/f37/general-lee-cage-1365262/

Потребителски аватар
Jouzev94

Мнениеот Jouzev94 » Чет 24 окт 2013 13:06

Така на въпроса за какво го правя? ами не е за кеф....а за да се предпазя не дай си боже от нещо :bishop,ако някой е ходил на техно тест каква е процедурата,колко струва и тн...Другото което е аз мислих да направя,така че да не се забелязва много много а именно да я изградя отзад,а разпънките X да са разглобяеми,всичко това се облича,затъмнявам стъклата до максимално допустимите стойности,но пак ще карам с риск да бъда спрян от движение...

Потребителски аватар
neon

Мнениеот neon » Пет 25 окт 2013 10:43

Точно така бях направил и аз......

Потребителски аватар
Jouzev94

Мнениеот Jouzev94 » Пет 25 окт 2013 13:46

neon написа:Точно така бях направил и аз......

аа тва многоточие не ми хареса и какво се случи ?

Потребителски аватар
daniel_gpower
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel_gpower » Нед 27 окт 2013 20:28

Колега ако клетката е само като на снимката добре, но ако е пълен като при състезателен автомобил със оригиналните седалки и колани при едно птп ще ти нанесе много травми. Защото колана няма да те държи неподвижен и вероятноста да се удариш в тръбите е 100%.

Потребителски аватар
Jouzev94

Мнениеот Jouzev94 » Нед 27 окт 2013 22:16

daniel_gpower написа:Колега ако клетката е само като на снимката добре, но ако е пълен като при състезателен автомобил със оригиналните седалки и колани при едно птп ще ти нанесе много травми. Защото колана няма да те държи неподвижен и вероятноста да се удариш в тръбите е 100%.

Колега никъде не съм посочил,че ще карам с оригиналните седалки и колани..клетката ми трябва също така да вържа многоточковите колани към нея,но никой ли все пак не е правил ролкеидж,само еденичката на леонардо ли да е в целия форум ?

Потребителски аватар
daniel_gpower
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel_gpower » Нед 27 окт 2013 22:50

Аз имам на бегачката. Пежо е колата но се кара само на състезания. Само задните точки се хващат за кейджа другите са на специани халки на пода. Ако ще правиш цял ролбар заради два колана не си заслужава. Задните точки можеш да ги хванеш между задната седалка и облегалката.

Потребителски аватар
Jouzev94

Мнениеот Jouzev94 » Пон 28 окт 2013 2:02

daniel_gpower написа:Аз имам на бегачката. Пежо е колата но се кара само на състезания. Само задните точки се хващат за кейджа другите са на специани халки на пода. Ако ще правиш цял ролбар заради два колана не си заслужава. Задните точки можеш да ги хванеш между задната седалка и облегалката.

Не колега не го правя само за да хвана коланите :) ако ми разгледаш темата с проекта ще разбереш какво имам предвид,че не искам цялостен кеидж а само до седалките,но то все пак променя конструкцията на колата и пак важи закона за променянето,ще видим как ще го направя,май май ще е така с затъмняването тръбите почти плътни само да може да се натита тва за облицовката и разпънките "Х" разглобяеми.. май май само това е варианта в България,ако има някой по компетентен да се изкаже :)

Потребителски аватар
Jouzev94

Мнениеот Jouzev94 » Пон 28 окт 2013 7:25

а има и друго ако го направя целия разглобяем да кажем да се държи на уши за купето а да не е заварен и тогава при проблем от органите на реда да кажа,че мога да го разглобя и да го сваля пред тях,евентуално при заяждане за да не си спрат колата от движение.. идеи много,но Roll cage ще има !

Потребителски аватар
neon

Мнениеот neon » Вто 05 ное 2013 16:38

Jouzev94 написа:
neon написа:Точно така бях направил и аз......

аа тва многоточие не ми хареса и какво се случи ?

Продадох колата.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”